DRØMMER DU OM Å FORLENGE BADESESONGEN? Da må du bruke feriedagene taktisk. Foto: JOHN T. PEDERSEN / Dagbladet
DRØMMER DU OM Å FORLENGE BADESESONGEN? Da må du bruke feriedagene taktisk. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DagbladetVis mer

Slik får du maks ferie

To dager er alt du trenger for å få langfri.

Er du deppa for at ferien er over, og at det bare er helger i sikte resten av året?

Frykt ikke: For selv med bare et par feriedager til gode kan du faktisk ta langfri i desember!

Desember og julefri Du husker kanskje at juleferien i fjor var bra med tanke på langfri bare med få feriedager? Da kan du glede deg over at juleferien i år blir enda bedre:

Ved bruk av bare to feriedager kan du nemlig ta fri hele juleuka og helga i forkant.

Julaften er i år på en tirsdag, og 1. og 2. juledag er onsdag og torsdag. Dersom julaften ikke er arbeidsdag for deg, kan du altså ha langfri i ni dager bare ved å ta ut to feriedager.

Har du attpåtil fri nyttårsaften, kan du ha fri i 12 dager bare ved bruk av tre feriedager.

Det kan dermed lønne seg å holde litt på de siste feriedagene, hvis du er så heldig å ha noen igjen.

Slik blir ferien i 2014 Reiseselskapene har allerede åpnet for bestillinger av feriereiser for neste sommer, og mange - spesielt større familier og grupper som vil sikre seg et spesielt rom på et bestemt hotell - bestiller ofte neste års ferie ganske raskt etter slutten av årets ferie.

For deg som allerede nå begynner å tenke på hvordan du skal legge opp neste års ferie for å få maks utbytte av feriedagene, ser det slik ut:

• 1. nyttårsdag er på en onsdag. Vi har allerede skissert hvordan du kan få tolv dagers ferie bare ved å ta ut to feriedager - og legger du til enda to feriedager på slutten av jule- og nyttårsferien, kan du altså nyte 16 dager fri bare ved hjelp av fem feriedager. Merk at det bare er to av disse dagene som går på feriebudsjettet for 2014.

Påsken i 2014 er sein: Palmesøndager 13. april og 2. påskedag er dermed 21. april. For øvrig er påskens fridager som de alltid er.

1. mai faller på en torsdag, og det i uka rett etter 2. påskedag. Med andre ord:

Tar du ut 11 dager ferie i perioden fra palmesøndag og til og med helga etter 1. mai, får du altså tre fulle ferieuker, totalt 23 fridager.

17. mai i 2014 faller imidlertid på en lørdag. Så der er det ingen muligheter for en ekstra mai-langhelg for deg som benytter grunnlovsdagen til det.

Kristi himmelfartsdag faller i 2014 på torsdag 29. mai.

• Og i motsetning til dette året, faller pinsen til neste år i juni: 2. pinsedag 2014 er på mandag 9. juni.

Jul- og nyttårsaften i 2014 faller på onsdager. Har du ekstra fri julaften og nyttårsaften, får du ni dagers sammenhengende fri ved å ta ut to feriedager i romjula. Men det er selvsagt veldig langt opp og fram.

For de aller fleste med barn i skolepliktig alder, eller du som selv går på skole, så er det foreløpig ferieplanleggingen i kommende skoleår som gjelder.

Slik blir skoleferien 2013/14 DinSide har oppdatert skoleferieoversikten med informasjon om skoleåret vi nå er på vei inn i. I skoleferieoversikten legger du inn hvilket fylke du tilhører, og får da opp fylkets skoleferier i skoleåret 2013/14.

Vær likevel oppmerksom på at det kan være avvik fra denne oversikten fra skole til skole. Selv om veldig mange følger fylkets anbefalinger med tanke på skolens fridager, er det opp til hver enkelt skole å bestemme den endelige skoleruta.

Sjekk derfor skoleruta til din egen skole før du tar beslutninger med økonomiske konsekvenser. De fleste skolene eller kommunene vil ha skoleruta liggende lett tilgjengelig på sine nettsider.

Og for deg som ikke allerede har tenkt tanken: Dette er også oversikten som gir deg svar på når reisene er aller billigst - det er selvsagt utenfor skoleferiene.

Les også:
Feriedatoene du bør merke deg
Du har rett til tre ukers sommerferie
DinSides skoleferieoversikt 2013/14