MOBILTIPS FOR NYBEGYNNERE: Noe av det beste med Android er alle tilpasningsmulighetene man har på hjemskjermen. Men du må vite hvordan du går fram. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
MOBILTIPS FOR NYBEGYNNERE: Noe av det beste med Android er alle tilpasningsmulighetene man har på hjemskjermen. Men du må vite hvordan du går fram. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NOVis mer

Slik får du orden på Android-hjemskjermen

Ryddig skjerm gjør deg mer effektiv på mobil.

DinSide: Veldig mange av oss har i dag en smarttelefon. Men ikke alle vet hvilke muligheter den byr på, og bruker den stort sett bare til å ringe og sende tekstmeldinger med.

Smarttelefonen kan imidlertid brukes til så mye mer enn det. Og vi i DinSide tar oppdraget!

Vi har allerede startet med 7 ting du må gjøre med din nye mobil, men fortsetter her vår tipsserie for smartmobil-nybegynnere med et tema som angår alle, nemlig hjemskjermen.

Hjem, kjære hjem Hjemskjermen er utgangspunktet for nesten all bruk av telefonen din. Du kan tilpasse hjemskjermen med apper, mapper og bakgrunnsbilder, slik at den fungerer på nøyaktig den måten som passer deg best.

Du gjør lurt i å gjøre det, for en ryddig og godt organisert hjemskjerm vil gjøre deg til en mye mer effektiv mobilbruker i hverdagen.

Hvordan man tilpasser hjemskjermen på de ulike smartmobil-plattformene, varierer riktignok. I denne guiden viser vi deg hvordan du går fram på en Android-telefon.

Vi tar utgangspunkt i Samsung Galaxy S4. Nøyaktig framgangsmåte varierer mellom de ulike Android-produsentene, men prinsippene er stort sett de samme over hele fjøla.

Det grunnleggende Hjemskjermen på en Android-telefon er lagt opp som et rutenett med ikoner, men det fungerer ikke på samme måte som på Iphone.

Du kan legge tre typer elementer på Android-hjemskjermen, apper, widgets (småprogrammer) og mapper.  (Tips: Se bildespesialen)

Småprogrammene kan benytte seg av dynamisk innhold fra sosiale verktøy som Facebook og Twitter eller værvarsel og kalenderavtaler, og disse kan du gjerne også plassere over flere ruter, ikke bare én.

I motsetning til på iPhone, viser ikke Android alle installerte apper på hjemskjermen. De ligger i en egen såkalt appskuff, som er et av de faste ikonene nederst på skjermen.

Den nederste raden på hjemskjermen kalles for «dock». Hvis du har prøvd å bla mellom de ulike hjemskjermene, vil du se at ikonene her alltid forblir de samme.

Den statiske dock-linjen blir derfor stedet du plasserer de appene du bruker aller mest. På Galaxy S5 er det plass til fem stykker her. Resten av hjemskjermen er på 4x4 ruter.

Rydd opp først Når du starter opp en Android-telefon som Galaxy S4 for første gang, vil du se at hjemskjermen er fylt opp med en rekke apper og småprogrammer, både fra Google og produsenten selv. Spesielt småprogrammene tar opp mye plass.

Før du begynner å fylle opp telefonen din med apper fra Google Play, lønner det seg derfor å rydde opp og starte med så blanke ark som mulig.

Trykk og hold det du vil fjerne, og dra det opp øverst til skjermen hvor det står Fjern.

Deretter legg opp bare det du trenger Når du skal legge til en app eller widget igjen, har du gjerne to alternativer på en Android-telefon. Du kan åpne appskuffen, trykke og holde på det du vil legge til, og dra det til ønsket plassering.
 
Du kan også trykke og holde fingeren på et tomt område på hjemskjermen til en dialogboks spretter opp, og så trykke Apper og widgeter under Legg til på startskjerm, og så gjentar du prosessen ovenfor.

Se også: 11 anbefalte Android-widgets du kan sprite opp hjemskjermen med

Når du slipper en app eller widget på hjemskjermen, vil ikonene rundt flytte seg hvis det er plass. Hvis siden er full, vil elementet legges på en annen side i stedet.

IKKE BARE APPER: Som du ser er det ikke bare små app-ikoner du kan fylle opp Android-hjemskjermen med. Widgeter, eller småprogrammer, kan by på nyttig ekstrainformasjon. Foto: KIRSTI ØSTVANG
APPSKUFFEN: Alle installerte apper og småprogrammer på Android-telefonen ligger i sin egen app. Ikonet er gjerne utformet som et rutenett. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SORTER: Organiserer du appene dine i mapper, kan de blir lettere å finne fram ved en seinere anledning. Foto: KIRSTI ØSTVANG

For å flytte en app over på en annen hjemskjerm-side, dra ikonet til kanten av skjermen. Du kan flytte apper inn og ut fra Dock-linjen på samme måte.

Legg til flere sider Har du fylt opp en hjemskjerm-side med apper og småprogrammer, trenger du kanskje en ny side. Det oppretter du enkelt ved å knipe med to fingre på skjermen. Da får du opp et egen skjerm hvor du kan legge til og slette sider, eller endre rekkefølgen på dem om du vil.

Bruk mapper! Har du mange apper, er også mapper løsningen. Ved å rydde disse vekk, vil de bli enklere å finne, og du kan samtidig spare verdifull plass på hjemskjermen.

For å opprette en mappe, trykk og hold fingeren på en app, og dra den over på Opprett mappe som dukker opp øverst til venstre på skjermen. Når du slipper, vil det dukke opp en dialogboks hvor du må oppgi mappenavn. Trykk på OK.

Skal du legge flere apper i den opprettede mappen, drar du den bare over på mappeikonet.

Ønsker du å slette en mappe igjen, trykk og hold, og dra den opp øverst til skjermen hvor det står Fjern.

Til slutt Er du nå fornøyd med oppsettet på hjemskjermen, men synes bakgrunnsbildet er blitt fryktelig kjedelig? Trykk og hold på et tomt område på hjemskjermen, og velg Angi bakgrunn for å bytte det ut.

Du kan også gå til Innstillinger >Min enhet > Skjerm > Bakgrunnsbilde > Startskjerm.

PS: Vi kommer med lignende guide for Windows Phone. Følg med!

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

Flere mobilsaker får du her:
Gi Android-telefonen nytt utseende

Slik lager du et stilig bakgrunnsbilde til mobilen
DashClock - den ultimate Android-låseskjermen