PASS OG PENGER: Husk å ta med kontanter eller bankkort for å betale for ditt nye pass. Kredittkort fungerer ikke. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
PASS OG PENGER: Husk å ta med kontanter eller bankkort for å betale for ditt nye pass. Kredittkort fungerer ikke. Foto: Odd Roar Lange/The Travel InspectorVis mer

Slik får du pass før ferien

Her er triksene som hjelper deg når passkøen er blitt lang.

(Dagbladet): Er du en av dem som har fått trøbbel med de lange passbestillingskøene i Norge i sommer? Politidirektoratet og politistasjonene lover bedring allerede fra over pinsa. Her er tipsene til deg som har det travelt og som ønsker å rykke raskt framover i køen.

Bestill time på nett

156 ulike politistasjoner og lensmannskontor i Norge har biometrikiosker som brukes for å bestille pass. Mange av disse har innført timebestilling via nett. Her finner du oversikten over disse.

Her kan du se hva som er ledig de neste 30 til 50 dagene. Men selv om du ikke finner ledig tid første gang du søker så er ikke løpet kjørt.

– Vi legger forløpende ut ledige timer som er blitt avbestilt. Og hver fredag, ca klokka 14.00 legger vi ut oppdatert liste for den kommende uka, sier Gitte Hessenschmidt, leder for forvaltningsavdelingen ved Oslo Politikammer.

Les mer: I passkø før sommeren - se opp for disse tabbene

VERDISAKER: Pass er minst like ettertraktet som kontanter hos mange tyver. Pass godt på pass og penger på reisen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
VERDISAKER: Pass er minst like ettertraktet som kontanter hos mange tyver. Pass godt på pass og penger på reisen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Gå for drop-in

Søk derfor på nytt på politiets nettside dersom du ikke har funnet ledig time. Politistasjoner over hele landet jobber nå med ut utvide timetallet for passbestillinger. Det er også planlagt ekstraåpne lørdager for å fjerne passkøene før skoleferien starter ved St. hans. Hold deg derfor løpende oppdatert via politiets nettside.

Har du det ekstra travelt kan du velge å gå for drop-in-time ved en av politistasjonene som også har timebestilling.

Unngå fredager og rundt lunsjtiden på hverdager. Husk å sjekke åpningstiden for den lokale politistasjonen eller lensmannskontoret.

Ut på tur

Du kan også dra til et av lensmannskontorene som ikke har timebestilling.
Politiet oppfordrer folk om å søke pass i det distriktet de selv bor. Men de hjelper - så langt det er ledig kapasitet - også pass-søkere fra andre steder i landet.
Ikke glem at Grønland politistasjon har drop-in, men det har ikke Sandvika politistasjon.

Det er først og fremst ved de store byene at passbestillingskøene har vært svært, svært lange. Her er noen av lensmannskontorene i disse regionene som kun tar drop-in.

Hit kan du dra for drop-in:


Osloområdet
Nes lensmannskontor
Nittedal
Ullensaker
Aurskog-Hørland
Eidsvoll og Hurdal
Fet og Rælingen
Nannestad og Gjerdrum
Lørenskog
Sørum
Røyken
Øvre Eiker
Nedre Eiker
Kongsberg

Trøndelag

Rissa
Brekstad
Midtre Gauldal (Stølen)
Hitra
Oppdal
Røros
Grong
Nærøy
Vikna

Bergensområdet
Voss
Gulen
Fusa og Tysnes
Hardanger
Norheimsund