VESTFOLDIDYLL: Knut Harald Røed skal selge landstedet sitt på Stokke i Vestfold og får hjelp av eiendomsmegler Bjørn Tomas Windal. Her har han bodd fast året rundt i de siste syv årene. Onkelen hans bygget huset i 1961. Foto: Henning Lillegård
VESTFOLDIDYLL: Knut Harald Røed skal selge landstedet sitt på Stokke i Vestfold og får hjelp av eiendomsmegler Bjørn Tomas Windal. Her har han bodd fast året rundt i de siste syv årene. Onkelen hans bygget huset i 1961. Foto: Henning LillegårdVis mer

Slik får du råd til drømmehytta

For mange skal det ikke så mye til før hyttedrømmen er innen rekkevidde.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Det dyreste med fritidsbolig er ikke nødvendigvis renteutgiftene på lånet. Det påløper ganske mange andre kostnader ved å ha hytte, sier Hallgeir Kvadsheim, atferdsøkonom i Spiff og programleder i TV-serien «Luksusfellen».

Lista er lang, påpeker han: Vedlikehold, strøm og nettleie, bredbånd og TV, eventuell eiendomsskatt, skiløypeavgift, veiavgift, festeavgift og andre mulige utgifter - alt etter hvor bekvemmelig du har det på hytta.

Med andre ord kan det være lurt å sette seg godt inn i hvilke totalkostnader du må regne med i løpet av året i området der du helst vil ha hytte.

- I prospektet skal det normalt stå mange av disse opplysningene, slik at du lett kan sette opp et slikt regnestykke. Selv om det selvsagt har verdi i å eie sitt eget, blir nok mange overrasket over hvor ofte de kunne ha reist på høyfjellshotell eller leie hytte for en langt billigere penge. Det koster å drifte en norsk sommer- eller vinterhytte, sier Kvadsheim.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn