Slik får du råd til New York

Utnytt den lave dollarkursen, pakk joggeskoene og kos deg i denne fantastiske metropolen!

||| New York er et helt univers, som eksploderer i farger og lys, mennesker, språk og kulturer. Byen begeistrer millioner av turister hvert år. Aldri vært der før? Da er det din tur nå.

Se også diskusjonen om hvordan du kan spare tusenlapper på kjøp av verktøy fra USA.

Sparetriksene New York er hovedstaden for en klassisk BLT Sandwitch (se oppskrift). Kjøp med mat, og innta lunsjen i en park eller på en benk mens du nyter utsikten til skyskraperne. Gå innom den økologiske matbutikkjeden Whole Foods, som selger fair trade-produkter. Her finner du ferskvaredisk med kalde og varme retter. Dean and Deluca er en annen kjede med mye fristende mat som egner seg for take away.

Spis superbillig og god dim sum i China Town. Dim sum er kinesiske småretter. Vegetarian Dim Sum House anbefales sterkt, vi betalte under 150 kroner for et deilig måltid for to. Adresse: 24 Pell Street, NY 10079. Noen ganger er det enkle best. Le Pain Quotidien er en bakerikjede som serverer god mat i hyggelige lokaler. Kjøp med en sandwich, og slå deg ned i «bakhagen» til bakeriet, eller spis en varm lunsj innendørs. Adresse: 7 E. 53rd Street, NY 10022. Spice Market i Meatpacking District er en populær restaurant med deilig, asiatisk mat, gode drinker (Long Island Ice Tea blir aldri feil) og stilige lokaler. Hovedrettene koster mellom 170 og 200 kroner. Bestill gjerne bord på forhånd. Adresse: 403 West 13th Street, 10014 NY. Et glass vin eller en kald øl kan gjøre godt for kropp og sjel etter en lang dag med mye trasking på hard asfalt. Mange barer og kafeer reklamerer da også med happy hour på ettermiddagen, til glede for turister med et stramt budsjett. Budsjettvennlig Så fort du lander på flyplassen kan det være lett å fortrenge tanken om et lavt feriebudsjett, og heller gå for shopping og champagne. Shoppingmulighetene er overveldende (sjekk denne listen over New Yorks hotteste shoppingsteder) og det lønner seg derfor å ha tenkt gjennom på forhånd hvor mye penger du ønsker å bruke.

BROOKLYN BRIDGE: Perfekt for spaserturer. Foto: Camilla Harbu Bielecki
BROOKLYN BRIDGE: Perfekt for spaserturer. Foto: Camilla Harbu Bielecki Vis mer

Heldigvis bugner byen av opplevelser som ikke koster deg ett øre. Spaser over Brooklyn Bridge, og ta en tur med båten for å se Frihetsgudinnen. Vandre rundt i Central Park og se på hestedrosjene, gå bortom byggeplassen på Ground Zero og berømte Wall Street. Beundre de trendy butikkene langs 5th Avenue, dra på oppdagelsesferd i China Town og nyt neonlysene på Times Square når kvelden mørkner. Det er også lov å stikke innom Tiffany bare for å kikke på de dyre smykkene, samtidig som du later som om du er Audrey Hepburn i klassikeren «Breakfast at Tiffany`s».

For å se Frihetsgudinnen, ta Staten Island Ferry som går fra sørspissen av Manhattan. Turen er gratis, og båten bruker en halvtime hver vei. På tilbaketuren har du panoramautsikt til Manhattan.

VELDUFTENDE: Deilige såper er perfekte gaver til de hjemme. Sabon ligger i Soho i 93 Spring St. btw Mercer & Broadway, NY 10012. Foto: Camilla Harbu Bielecki
VELDUFTENDE: Deilige såper er perfekte gaver til de hjemme. Sabon ligger i Soho i 93 Spring St. btw Mercer & Broadway, NY 10012. Foto: Camilla Harbu Bielecki Vis mer

Gå tur i Central Park, se de søte ekornene og nyt folkelivet. Og er du fan av Late Show med David Letterman? Det er gratis å være publikum, og billetter til showet deles ut daglig. Skjerp kunnskapene dine om talkshowet, for hvem som får billetter, avgjøres som regel av spørrerunde og loddtrekning.

Verdt å besøke Manhattan er delt inn i flere bydeler, og hvert område har sin sjarm. Det er ikke vits i å stresse med å rekke over absolutt hele øya på noen få dager, plukk heller ut de områdene du har lyst til å besøke, og sug inn stemningen.

Greenwich Village, Tribeca og Soho er hyggelige områder å rusle rundt i. Her finner du mange fine brukt- og vintagebutikker, artige skobutikker og koselige, små kafeer. Langs Broadway i Soho ligger butikkene tett i tett, og det kan bli dyrt å shoppe i dette nabolaget, som ofte blir sett på som New Yorks svar på Grünerløkka.

VINTAGE: Er du glad i å lete etter skatter i bruktbutikker, er New York riktig by å besøke. Her fra butikken Fille de Joie.
 Foto: NYC & Company
VINTAGE: Er du glad i å lete etter skatter i bruktbutikker, er New York riktig by å besøke. Her fra butikken Fille de Joie. Foto: NYC & Company Vis mer

Gå gjerne innom de små designerbutikkene og smykkebutikkene, her kan du finne mye fint. Drar du hit når det er salg, blir også lommeboken glad. Hyggelige mennesker og god stemning. Synes du det er gøy å titte i dyre designerbutikker for å hente inspirasjon til klesskapet, kan du ta turen til Meatpacking District, et trendy område med mange barer og restauranter.

Det er obligatorisk å besøke China Town og Little Italy. Sulten? Slå deg ned på en restaurant i området, og du blir garantert mett. I China Town finner du butikker med spisepinner i alle regnbuens farger, i tillegg til billig tøy, sko og nips.

Likte du denne saken? Les våre reiseguider til Kina og Cuba, eller bli med Norsk Ukeblad på tur til eksotiske Dubai!

Les også:

Her finner du 10 bra spisesteder i New York

Vinn en tur til Italia - send inn en oppskrift

NYC: Du kan studere frihetsgudinnen gratis fra fergen som går fra Manhattan til Staten Island. Et must for førstegangsturister. Foto: NYC & Company
NYC: Du kan studere frihetsgudinnen gratis fra fergen som går fra Manhattan til Staten Island. Et must for førstegangsturister. Foto: NYC & Company Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Norsk Ukeblad for Klikk.no. Les her.

CENTRAL PARK: Prøv en tur med hest og vogn.
 Foto: Camilla Harbu Bielecki
CENTRAL PARK: Prøv en tur med hest og vogn. Foto: Camilla Harbu Bielecki Vis mer