Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik får du sommerpen bil

Her er tipsene som gir deg den blankeste bilen i gata.

HØYTRYKK: En selvvask på bensinstasjonen anbefales for å fjerne den verste møkka. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
HØYTRYKK: En selvvask på bensinstasjonen anbefales for å fjerne den verste møkka. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Det finnes ingen snarveier til en skinnende ren bil. Du kan selvsagt forsøke deg på en fem-minutter med høytrykkspyleren på bensinstasjonen eller en maskinvask. Problemet er at bilen ikke blir ren på denne måten. Når vinteren har vært såpass hard som i år, er det mye salt og andre uhumskheter som fester seg til lakken.

Andreas Haugen driver Haugens Bilshine i Oslo, og forteller at man helst burde polere bilen to ganger i året.

- Er man imidlertid litt lat, så er vårpussen definitivt den viktigste rengjøringen. Da får du fjernet alt veisaltet som har samlet seg i løpet av vinteren, sier han.

Det man trenger til en skikkelig bilvask er vaskevott av lammeull eller mikrofiber, tørkehåndkle i samme stoff, bilsjampo og to bøtter. Mikrofiber er et viktig stikkord her, fordi det absorberer både skitt og vann på en mye bedre måte enn andre materialer. Da blir risikoen for riper mindre, og det blir lettere å tørke av vannet når du er ferdig.

Bruk to bøtter Hvis bilen er veldig møkkete, bør du vaske den med skum og høytrykk først. Da får du fjernet mesteparten av de store partiklene, og det blir dermed tryggere å vaske bilen for hånd etterpå. Vask nedenfra og oppover når du bruker dette. Hvis du ikke har tilgang på høytrykksspyler hjemme kan du like godt bruke en bensinstasjon til dette.

GODE PRODUKTER: En vaskehanske i mikrofiber og en god bilsjampo er det viktigste. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
GODE PRODUKTER: En vaskehanske i mikrofiber og en god bilsjampo er det viktigste. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Haugen anbefaler å bruke en god avfetting eller parafin for å få bort alt av salt og skitt. Hvis du bruker sistnevnte må du huske å legge på ny beskyttelse til slutt.

Det neste du må gjøre er å fylle to bøtter med vann. Dette er et viktig poeng, da en av bøttene er til såpevann og den andre til skylling. På den måten slipper du å få gammel skitt inn i vaskevotten igjen.

Pass på å blande sjampoen godt inn i vannet, og deretter er det bare å gå i gang med vaskingen. Vask ett og ett panel om gangen, og skyll av både bilen og vaskeredskapet mellom hvert panel.

Når du har gått over hele bilen er det tid for tørking. Et spesielt tørkehåndkle anbefales. Dette er tykt og suger opp mye vann. Dermed slipper du å vri opp håndkledet hvert tiende sekund.

TØRK: Hvis du lar vann tørke på lakken vil ikke bilen bli helt ren. Kalk i vannet blir liggende som flekker på lakken. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
TØRK: Hvis du lar vann tørke på lakken vil ikke bilen bli helt ren. Kalk i vannet blir liggende som flekker på lakken. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Dette er oppskriften på en skikkelig håndvask, og det vil gi deg et mye bedre resultat enn en hvilken som helst automatvask.

Hvis bilen ikke har fått noe særlig pleie de siste årene, anbefaler vi også å sette av noen ekstra timer til lakkrens og polering.

Lakkrens Asfaltflekker og andre harde partikler fester seg på lakken, og de lar seg ikke fjerne med vanlig vask. Vi anbefaler å bruke en såkalt clay bar, eller leireklump om du vil, til dette arbeidet. Sammen med en spesiell spray får du fjernet nuppene som sitter nederst på dører og skjermer.

Lakkrens er et produkt som renser lakken dypere enn en vask klarer. De forbrukerrettede produktene inneholder ikke slipemidler, men renser lakken kjemisk. Dette kan gjøre underverker på gammel og slitt lakk.

Polering Polish henter fram glansen i bilen igjen, og er det siste steget i å få bilen til å se ut som ny. Det anbefales å gjøre dette én gang i året.

Proffene bruker maskin, og det kan du også gjøre. Pass imidlertid på at du vet hvordan du skal bruke maskinen. Feil bruk kan føre til at du skader lakken på grunn av varmeutviklingen. De aller fleste av forbrukerproduktene er imidlertid ikke noe problem å påføre for hånd, og de gir et mye bedre resultat enn ingenting.

Voks Dette legges på til slutt, og er til for å beskytte lakken. Hvis du gjør all den andre jobben, er det rett og slett dumt å droppe voksen. Den gjør at jobben du har lagt ned varer mye lenger, og sørger samtidig for at bilen blir enklere å holde ren i månedene som kommer.

Les også:
BMW Z3: Billig og morsom roadster
Les dette før du skifter dekk
Slik får du billigere drivstoff

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media