Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik får du sunt tannkjøtt

Du kan ha alvorlig tannkjøttsykdom uten å merke noe.

PIRK: Tannpirkeren og tanntråden er dine beste allierte mot tannkjøttsykdommer. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
PIRK: Tannpirkeren og tanntråden er dine beste allierte mot tannkjøttsykdommer. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

"Tannbørste alene er ikke nok", sier reklamen for et kjent munnskyll. Det er leder for periodonti ved institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo, professor Anne Merete Aass, enig i.

Men du trenger fortsatt ikke å bruke munnskyll.

Egeninnsats Det aller viktigste for å sikre god munnhygiene og sunt tannkjøtt, er egeninnsats.

- God, daglig munnhygiene er viktigst. Det vil si rengjøring med tannbørste og rengjøring mellom tennene med tanntråd eller såkalt flaskekost.

- Det er også viktig med regelmessig undersøkelse av tannlege eller tannpleier, slik at du får utført profesjonell rengjøring om det trengs, sier Aass til Klikk.no.

- Bakteriebelegget starter en betennelse som igjen kan påvirkes av forskjellige medisiner, allmnnsykdommer og røyking. Hvis du røyker, bør du slutte.

Tegn på tannkjøttbetennelse Opplever du ett eller flere av disse symptomene, bør du være oppmerksom på at du kan ha en tannkjøttbetennelse eller -sykdom:

• Tannkjøtt som blør lett og føles ømt • Vedvarende hovent tannkjøtt • Løse tenner • Tannkjøttet mellom tennene forandres • Stadig dårlig ånde (Kilde: Tveita Tannhelsesenter)

Varsler om annen sykdom Tannkjøttet opptrer også som en slags alarmklokke for sykdommer andre steder i kroppen. Har du ofte betent tannkjøtt, kan det indikere at du har en immunologisk sykdom.

- Man kan få betent tannkjøtt både av medikamentell påvirkning, og av systemiske sykdommer som immunologiske sykdommer, sier Aass.

Revmatisme og diabetes er eksempler på immunologiske sykdommer som kan gi hyppigere betennelser i tannkjøttet. Mistenker du at det kan være en sammenheng mellom betennelser i tannkjøttet ditt og andre sykdommer, bør du kontakte allmennlegen din.

Snikende, kronisk sykdom Det finnes i hovedsak to typer tannkjøttsykdommer. De kan forekomme i akutt eller kronisk form.

- Gingivitt er en tannkjøttbetennelse som kjennetegnes ved hevelse, blødning og rødhet. Denne sykdommen kan behandles, og du kan bli kvitt betennelsen, forteller professor Aass.

- Periodontitt er en ikkereversibel tilstand med festetap i tillegg til inflammasjonstegn som ved gingivitt, sier Aass.

Tilstanden skyldes bakteriebelegg som vokser oppover eller nedover tannen og gjemmer seg under tannkjøttet der det er umulig å nå det med tannbørsten. Det er derfor du skal bruke tannpirker og tanntråd i den daglige rengjøringen.

Symptomene er de samme som ved akutt tannkjøttbetennelse, altså ømt og blødende tannkjøtt.

I tillegg kan symptomene være at tennene blir løsere eller flytter på seg, at det siver ut puss, og at det kjennes ømt å tygge mat.

- Kan man lide av alvorlige tannkjøttsykdommer uten å merke noe særlig til det selv?

- Ja, ved kronisk form, periodontitt, kan dette gå stille og rolig for seg, sier Aass.

Svært vanlig Periodontitt rammer nesten halvparten av alle norske mennesker over 40 år.

10 prosent rammes av alvorlig periodontitt. Det er derfor viktig å jevnlig gå til tannlege eller tannpleier for kontroll av tannkjøttet.

NRK forteller historien til 42 år gamle Thor Haugen, som har mistet mange tenner siden han fikk diagnosen periodontitt som 35-åring. I dag er Thor Haugen svært nøye med både tannpuss og rengjøring mellom tennene. Men periodontitten har kommet langt, og han er stadig i fare for å miste flere tenner.

- Når tannstikkeren blir dekket av hvitt puss, da vet du at det ikke er bra, sier han.

Mistenker du periodontitt eller en annen tannkjøttsykdom, bør du komme deg til tannlegen så fort som mulig.

- Alle tannleger vil kunne ta seg av dette, eventuelt henvise videre til en spesialist i periodonti, sier professor Aass.

Periodontitt er arvelig. Dersom du selv lider av denne tannkjøttbetennelsen er det viktig at du lærer gode tannhelserutiner videre til barna dine.

Les også:
Slik blir du kvitt dårlig ånde
Sunn livsstil skader tennene
Tannbørsten kan være en helserisiko
Derfor skal du bleke tennene hjemme

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media