Slik får du tenåringen til å glede seg til ferieturen

Fem kule ting å gjøre i fem storbyer

ALDRI FOR GAMMEL: Tivoli i København holder fortsatt mål, også for tenåringene. Før jul er det Halloween-tema i parken. Foto: Odd Roar Lange/thetravelinspector
ALDRI FOR GAMMEL: Tivoli i København holder fortsatt mål, også for tenåringene. Før jul er det Halloween-tema i parken. Foto: Odd Roar Lange/thetravelinspectorVis mer

København (Dagbladet): Det er ikke mye som slår å reise på storbyferie sammen med familiens tenåring. Men det er heller ikke mye som er vanskeligere når det gjelder å lage et program som alle trives med. Her er det både aldersgrenser og andre utfordringer som skal tas hensyn til. Men velger du en av disse storbyene så skal det godt gjøres at ikke tenåringen i huset gleder seg vilt til å dra på ferie med de voksne.

Her er våre tips:

København

Dra gjerne til København og opplev andre ting enn dere gjorde da barna var små. Bytt ut lekebutikkene med mer action.

Tivoli om høsten er en sikker vinner. Frem til 5. november er det halloween i parken, og fra 19. november og ut året er det julemarked i Tivoli. De fleste attraksjonene er fortsatt åpne, og husk å laste ned appen som gjør at dere kan fange og «drepe» zombiene. Spillet minner litt om Pokemon Go. En sikker vinner som får opp pulsen.

Hvor smarte er dere? Time Quest har fem forskjellige rom, der dere låses inn i ett av dem - og når dørene lukkes starter oppgaven med å løse gåten og mysteriet. Dere kan blant annet bli låst inn i et rom hvor dere skal finne en «bombe» som må desarmeres innen 60 minutter. Ledetrådene og sporene gjemt i rommet. Passer godt for 3-5 personer. (http://timequest.nu/)

JAKTEN PÅ BOMBEN: Jakten på bomben: Finner vi bomben i denne globusen? Bli med på Timequest i København. Foto: Odd Roar Lange/thetravelinspector
JAKTEN PÅ BOMBEN: Jakten på bomben: Finner vi bomben i denne globusen? Bli med på Timequest i København. Foto: Odd Roar Lange/thetravelinspector Vis mer

Shopping kommer en ikke unna. Start gjerne i gågata Strøget, men oppsøk heller raskt sidegatene som er mye mer spennende og langt billigere. Unisport har flagship store i Strøget, og Abercrombie & Fitch finner dere i Købmagergade 11 . To sikre vinnere for de unge.

Ved dårlig vær. Prøv Kjøpesenteret Fields (reis dit med Metro) eller Magasin (i sentrum)

Lei en Segway og ta en rundtur i byen – sett av to timer – så får dere med dere ganske mye. Dere lærer dere segwaykjøring i løpet av fem minutter. Dere kjører med guide som forteller dere hva dere ser underveis. Og på denne turen får dere et godt overblikk over byens severdigheter. (http://segwaytourscopenhagen.com/)

Bli med på byvandring og hør om Københavns skumle liv. På nattmannsturen hos Ghosttour får du høre de glemte historiene om en utstøtt folkegruppe som for flere hundre år siden ble satt til å gjøre de verste oppgavene i samfunnet, som for eksempel henrettelser. Nattmannen var den som tømme tissepottene, hentet søppel og måtte hente døde personer som skulle fraktes til kirkegården. (http://www.ghosttour.dk/)

London

Shopping er så selvfølgelig at det nesten ikke trenger nevnes. Stikk innom Topshop Oxford Streets flagship store. Her finner dere garantert noe som passer.

Kjøpesenteretet Harrods vil sannsynligvis også falle i smak. Start øverst og jobb dere nedover.

Klarer dere å kommer unna «flammene» når London brenner? Og tør dere høre de skumle historiene om Londons mørke side? Da er dette noe for dere. (http://www.visitlondon.com/things-to-do/place/44075727-escape-the-great-fire-of-london-at-the-london-dungeon#AWjFpWPgLI8mESI1.97)

Du kan også se London fra luften. Dette er en litt big-spender-opplevelse, men samtidig helt uforglemmelig. For 150 pund per person kan dere være med på helikoptertur over London. Dette er virkelig noe å skrive hjem om. (http://www.visitlondon.com/things-to-do/place/29574929-london-helicopter-tours#W5qS3ZjxaRL2I5jL.97)

Eller hva med en båttur som James Bond? Noen velger elvecruise med de saktegående tundtur-båtene på Themsen. Men vil dere ha luft i håret så skal dere heller gjøre som James Bond: ta en rib som suser i stor fart, hopper på bølgene og gir adrenalikick. =ris fra ca 400 kroner per person. Halv pris for yngre ungdommer. (http://www.londonribvoyages.com/)

London er stappfull av spisesteder. Går dere til Planet Hollywood kommer tenåringen garantert til å bli fornøyd. Her er alt fra asiatiske retter til pizza og hamburger. Alt dette mens dere kan se filmklipp og de nyeste musikkvideoene. Husk å bestille bord først. (http://www.planethollywoodlondon.com/)

Stockholm

For dem som elsker musikk er det verd å dra til Abbamuseet. Et av svensk musikks store gjennombrudd, og her vil både voksne og ungdommer kose seg sammen når de tar en tidsreise tilbake i tid. Utstillingen Good Evening Europa varer ut året. (http://www.abbathemuseum.com/)

MUSEUM: Abba-fan eller ikke, museet er verdt et besøk. Foto: NTB Scanpix
MUSEUM: Abba-fan eller ikke, museet er verdt et besøk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også Stockholm har sine rom der du skal prøve å komme deg ut etter å ha løst ulike gåter og koder. Room Escape Live har sju ulike rom, og her får dere både opp adrenalinet og tankevirksomheten. (http://roomescapelive.se/)

Også Svergie hovedstad byr selvsagt på shopping. De fleste setter kursen mot Gamla Stan, men velg like gjerne Sofo (South of Folkungagatan) der de trendy og annerledes butikkene finnes. De unge vil trolig også sette pris på en tur til kjøpesenteret NK midt i sentrum. (http://www.visitstockholm.com/en/See--do/Guides/Guide-to-SoFo/)

Vil dere oppleve noe morsomt – og godt – så skal dere legge turen til Ko Phangan Restaurant på Sødermalm (Sofo). Her er thairestauranten bygd opp akkurat slik du ville opplevd den i Thailand, og plutselig starter et fiktivt regnskyll med tordenskrall og dårlig vær med strømbrudd. Dette husker dere en stund. (https://kohphangan-sodermalm.gastrogate.com/)

Amsterdam

A´dam Lookout. Fra Amsterdam Tower får du en fenomenal utsikt utover byen. Og her kan du også teste en huske som sender deg utover kanten. Får du ikke sug i magen av dette så får du det aldri. Du tar heisen opp de 22 etasjene i løpet av bare 22 sekunder, og du får også anledning til å oppleve interaktiv utstilling om Amsterdam. (https://www.adamlookout.com/)

Pannekakelandet er selvsagt noe dere må oppleve på ordentlig – via pannekakebåten. Turen på kanalene tar ca en time og her får dere også oppleve den moderne delen av byen. Sultne tenåringer kan spise så mye de vil. (http://www.pannenkoekenboot.nl/amsterdam/en/)

Storlaget Ajax Amsterdam er et av de mest kjente europeiske lagene gjennom mange tiår. Og nå kan dere bli med på en guidet tur på en flott stadion. Sjekk terminlisten så kanskje dere får med dere en toppkamp på stadion samtidig. (http://english.ajax.nl/stadium/guided-tours.htm)

Amsterdam er en riktig bra shoppingby og du finner absolutt alt du trenger i sentrum. Besøk gjerne Tassenmuseet som har verdens største samling av vesker! Dette museet har også High Tea, som er morsomt også for tenåringer. Dette er en tradisjonsrik skikk – og husk å spise de hjemmebakte scones her. Kalverstraat er den mest populære gaten for ungdom når det gjelder shopping. Gaten ligger rett utenfor museet. (http://tassenmuseum.nl/en/) (http://kalverstraat.amsterdam/en/home)

The Amsterdam Dungeon er en utrolig kombinasjon av attraksjon, teater og museum. Dere slår følge med sju skuespillere som viser dere vegen gjennom 11 skumle rom. Her får dere oppleve torturkamre, pest og kolera, heksejakt og mye mer. Ingenting for pingler. (https://www.thedungeons.com/amsterdam/en/)

Budapest

Sightseeing med tuk-tuk

MANGE MULIGHETER: Også Budapest byr på mye spennende for den yngre garde.  Den store shoppinggata i Budapest heter Vaci. Men ta gjerne en tur inn i sidegatene. Der er prisene lavere og køene kortere. Foto: Odd Roar Lange/thetravelinspector
MANGE MULIGHETER: Også Budapest byr på mye spennende for den yngre garde.  Den store shoppinggata i Budapest heter Vaci. Men ta gjerne en tur inn i sidegatene. Der er prisene lavere og køene kortere. Foto: Odd Roar Lange/thetravelinspector Vis mer

Dere kan selvsagt velge buss eller segway på sightseeing-turen gjennom byen, Men hvorfor ikke prøve trehjulingen tuk-tuk. Dere kan velge ulike reiseruter og varighet. Men vanlig tur varer 2,5 timer og koster 49 euro. (http://budapesttuktuk.com/en/)

Eller bli med til labyrintene under Buda Slott. Her har det vært både sykehus og fengsel. Og den mest kjente fangen er kjent som Grev Dracula. Tør dere bli med under jorden? (http://visitbudapest.travel/activities/fun-things-to-do/labyrinth-of-buda-castle/)

Å se Budapest fra oven er ikke noen billig tur, men for ca 2400 norske kroner kan tre personer oppleve helikoptertur over Budapest. Dette er en opplevelse for livet.(http://www.budapest.com/leisure/sightseeing_tours/sightseeing_with_plane_helicopter/helicopter_tour.en.html)

Dersom du har en tenåring som liker å lage mat, og som koser seg med matprogram på tv så vil et matkurs falle i smak. Dere skal nemlig lære å lage ungarsk mat. Først drar dere til markedet og handler, deretter til kjøkkenet for å tilberede maten – og til slutt spiser dere sammen. (http://visitbudapest.travel/activities/fun-things-to-do/chefparade-cooking-school/)

Tenåringene har lest og hørt om nazistenes herjinger under krigen. Men hvordan var egentlig livet til nazistene på innsiden? Bli med i det tidligere nazihovedkvarteret, der tusenvis av mennesker ble torturert. (http://visitbudapest.travel/arts-entertainment/budapest-museums/house-of-terror/)