VAKSINE MOT OMGANGSSYKE: Folkehelsa vil ha vaksinen mot rotavirus inn i barnevaksinasjonsprogrammet. Foto: Colourbox.com
VAKSINE MOT OMGANGSSYKE: Folkehelsa vil ha vaksinen mot rotavirus inn i barnevaksinasjonsprogrammet. Foto: Colourbox.comVis mer

Slik får du vaksine mot omgangssyke

Ny vaksine kan spare 10 000 barn for spysyke årlig.

Folkehelsa anbefaler nå at vaksine mot rota-viruset tas opp i barnevaksinasjonsprogrammet.

- Rota-viruset smitter mange av de minste barna, sier Karin Rønning, overlege ved Avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet.

Rotavirus smitter vanligvis ved nærkontakt og gir magesyke (gastroenteritt) som rammer praktisk talt alle barn i verden før de fyller fem år.

Du får den hos fastlegen I likhet med vaksinen mot vannkopper, er denne vaksinen ikke tatt opp i vaksinasjonsprogrammet ennå.

Inntil den blir tatt opp i programmet, må den derfor betales av foreldrene, dersom det skulle være ønskelig å vaksinere barnet.

Vaksinen gis som dråper i munnen, ikke som sprøyte.

Det finnes to vaksiner på markedet, Rotarix og Rotateq. Du får vaksinen via fastlegen, og det koster rundt 1000 kroner for en fullvaksinering, opplyser Per H. Aabakken, norgessjef i Sanofi Pasteur, som fører Rotateq-vaksinen i Norge.

- Bra ting - For min del er det en bra ting, så lenge vaksinene er gjennomforska og godt testet, sier Elise Røtting, som vi møter sammen med sønnen Elias Aleksander (3,5 mnd.) på Nydalen helsestasjon i Oslo.

Hun er bekymret for hvordan det ville gå om lille Elias Aleksander skulle få alvorlig omgangssyke.

- Han er liten og har ikke så mye å gå på, så det hadde vært fint å slippe hard omgangssyke.

Rammer opp mot 10 000 barn Om lag 900 barn må årlig legges inn på sykehus etter å ha blitt slått ut av rotaviruset.

Voksne blir vanligvis ikke syke, men myndighetene regner med 5.000-10.000 årlige legebesøk på grunn av rotavirussykdom.

- Mange blir syke, men vi har et helsevesen som normalt fanger opp hard omgangssyke og diarétilfeller før den rammede blir alvorlig syk, sier Karin Rønning.

I utviklingsland er viruset en vanlig dødsårsak, men det henger sammen med mangel på viktige ressurser som nok rent vann.

Noroviruset er verre Rotaviruset slår ut mange, men er ikke like utbredt som det mye omtalte noroviruset.

POSITIV: Elise Røtting er positiv til en vaksine som kan spare lille Elias Aleksander (3,5 måneder)  for omgangssyke. Foto: Morten Solli
POSITIV: Elise Røtting er positiv til en vaksine som kan spare lille Elias Aleksander (3,5 måneder) for omgangssyke. Foto: Morten Solli Vis mer

- Noroviruset lager store utbrudd hvert år, og slår ut stort, for eksempel i barnehager og sykehusavdelinger og på cruiseskip. Dette er et mer komplisert virus som smitter på mange ulike måter. Det er derfor vanskeligere å utvikle en god vaksine mot noroviruset, forteller overlegen.

Ingen garanti Selv om det ikke er full enighet om at rotavirus-vaksinen skal innføres i vaksinasjonsprogrammet, har Karin Rønning vanskelig for å se gode argumenter mot den nye vaksinen.

- Men vi kan ikke være sikre på hvor langvarig effekten blir. Vi har jo ikke testet den i 30 år.

Det er vanlig at barn som er smittet med rotaviruset en eller to ganger, ikke blir syke av dette viruset igjen.

Les også:
Sender slikkepinner med vannkopper
Så høyt blir barnet ditt
Disse matvarene bør ikke i barnas matboks

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.