Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik får du vidunderbarn

Ti tusen timer er alt som skal til...

MUSIKK: Mange begynner med fiolin, men det ligger mange timer bak for å bli skikkelig flink.  FOTO: iStockphoto
MUSIKK: Mange begynner med fiolin, men det ligger mange timer bak for å bli skikkelig flink. FOTO: iStockphoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjendisparet Tom Cruise og Katie Holmes skal ha brukt syv millioner på å gjøre datteren Suri til et vidunderbarn. Foreldre er viktige for barnas selvtillit .

Men kan man skape et talent bare ved hjelp av tid og innsats?

Øv deg til suksess Malcolm Gladwell ga ut boka Outliers: The Story of Success i 2008.

I boka ser han nærmere på hvordan Bill Gates har klart å bygge opp formuen, hvordan det kan ha seg at flesteparten av Canadas ishockeyspillere er født i de første månedene i året og hvordan to personer med ekstrem høy intelligens endte opp helt forskjellig.

Øvelse gjør mester Gladwell hevder i boka at 10.000 timer konsentrert innsats kan gi deg suksess uansett hva man ønsker å bli god til.

Hvis man altså øver litt mer enn to og en halv time hver eneste dag i 10 år skal altså lykken være gjort. Men er det så enkelt?

Ingen klar fellesnevner Marina Pliassova er ansatt ved Baratt- Due Musikkinstitutt i Oslo, og har gitt ut boka Følg kallet - Veier til kunsten og livet (2009).

I boka prøver hun å finne ut hva det er som gjør at noen opplever suksess som kunstner, musiker eller samfunnsaktør gjennom en rekke samtaler med nettopp folk som kan sies å ha lyktes.

Det hun har kommet fram til, er at det ikke finnes noen klar fellesnevner, kanskje bort sett fra at det gjerne er snakk om mennesker med sterke personligheter.

Vilje, energi og talent Hun tror imidlertid at for å lykkes innen musikkens verden, bør man ha en kombinasjon av stor vilje, mye energi og følsomhet i forhold til musikk.

Gehør og evne til å føle og forstå musikalske fraser og ideer, er en stor fordel, påpeker hun.

Tilbud tilpasset den enkelte - Jeg synes gjerne alle kan forsøke seg på et instrument, men barn som har usedvanlig anlegg for musikk eller noe annet, må få spesielle ekstra tilbud, en oppfølging som svarer til deres spesielle evner og ønsker. I vårt demokratiske samfunn er ikke det nok å behandle alle likt, det må finnes tilbud som svarer til hvert enkelt individ med deres medfødte evner og da evner som kan utvikles, sier hun.

- Hvis vi ignorerer den viktige delen av vår menneskelige natur, vil vi fort forfalle, sier Pliassova.

Talenter må få hjelp Hun understreker at svakere elever selvfølgelig skal få den hjelpen de trenger.

- Men hvis man ønsker å komme til toppen, trenger man ikke bare evner, vilje eller energi, man trenger ekte musikalsk anlegg, og det er både medfødt og trenger utvikling gjennom livet. Slike talenter må få hjelp og støtte, og det er ofte det vanskelige i Norge.

Flink til å øve godt Og viljen til å øve bør gå hånd i hånd med hvor godt man klarer å øve.

- Noen kan øve masse uten å ha stor framgang. Det er ikke bare å spille raskt, man må blant annet tenke analytisk, ha musikalske ideer og jobbe målbevisst.

Barna er i stadig utvikling Man kan la seg blende av et barn som ligger foran jevnaldrende. Men ting kan fort endre seg, har Pliassova erfart.

- Jeg har hatt noen barn, kanskje spesielt gutter, som i 12-13-årsalderen plutselig blir veldig mye bedre og øver godt selv om de ikke har hatt så voldsom utvikling fra før. Samtidig er det noen barn som var veldig flinke da de var 4 år, og som begynner å bli lei av å øve når de også når den samme alder.

Musikkopplæring for musikkens skyld Hun oppfordrer foreldre til å senke skuldrene.

- Det foreldre kan gjøre feil, er at de gir barna veldig mye undervisning og drømmer om at de skal gjøre karriere og bli stjerner. Men det er så utrolig mye som må være på plass for å bli stor, sier hun, og mener at foreldrene heller bør konsentrere seg om å gi barna en god utdannelse, og heller se på musikkopplæringen som en del av dannelsen.

Man kan fint ha glede av musikkopplæring når man er barn, og kan fortsette å ha glede av det i voksen alder, selv om man ikke lever av det.

Pop med fiolin Alf Richard Kraggerud er også ansatt ved Barratt Due musikkinstitutt, og er leder av Unge Talenter. For å bli en av de rundt 100 barna ved Unge Talenter må man prøvespille.

Mange av de unge talentene spiller fiolin, og det er de ikke alene om.

- Fiolin er blitt utrolig populært over hele landet. Alexander Rybak har nok også gjort sitt der. Et 3 til 4 år gammelt barn kan begynne å spille fiolin, men den mest vanlige alderen å begynne med et instrument, er fra 5 til 7 år, sier Kraggerud.

Fra babysang til mastergrad Ved Barratt Due har de babyer på 6 måneder på babysang, og alle alderstrinn opp til voksne som tar mastergrad.

Kraggerud har undervist barn helt ned til 3-årsalderen. Han understreker at det er viktig at undervisningen skjer på barnets egne premisser.

Barnet må ville selv Blir barnet stadig oppfordret av foreldrene uten selv å ha interessen, tror Kraggerud det før eller senere vil vise seg.

- På lang sikt er det åpenbart at motivasjonen må komme innenfra. Man må ville og ønske dette selv. Det finnes eksempler på at man har gjort det for å glede andre eller for ytre former for belønning, og da oppstår det en "krise" før eller senere, sier han.

Hva er et talent? I utredningen TID FOR TALENT - Talentutvikling i musikk (2008) fra Norges musikkhøgskole, Barratt Due musikkinstitutt og Norsk kulturskoleråd defineres et talent slik: "Et talent er en elev med spesielle forutsetninger og motivasjon for å arbeide med musikk."

Arv og miljø Så selv om et talent gjerne oppfattes som en person med en medfødte egenskaper utover det vanlige, velger man i utredningen en rundere definisjon fordi de miljømessige faktorene kan man gjøre noe med.

- De fleste som driver med opplæring i musikk er opptatt av ting man kan gjøre noe med, sier Kraggerud.

Motivasjon og kjærlighet Han mener elevene ved Barratt Due har noe felles, nemlig at de har en motivasjon og kjærlighet for musikk. Og at de generelt er veldig flinke til å øve, kanskje nettopp fordi de er motiverte.

- Jeg har ennå ikke opplevd at noen er blir fremragende, uten at de øver, sier Kraggerud.

Musikktalent i arv På spørsmål om musikktalent går i arv, tror han man like gjerne kan finne eksempler på at det stemmer, som at det ikke gjør det.

- Foreldrene mine kan ingen noter, selv om de er glade i musikk, men både broren min og jeg har fått en karriere innen musikken.

Les også:

10 tips som gjør babyen din smart

Markus er et hode foran

Slik tenker barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!