Slik får hun opp lønna med 70 000 kroner

Det er særlig ett grep som er viktig.

LØNNSFORSKJELLER: Statistikken viser at kvinner bør søke seg vekk fra typiske kvinneyrker hvis de er opptatt av høy lønn. Foto: COLOURBOX
LØNNSFORSKJELLER: Statistikken viser at kvinner bør søke seg vekk fra typiske kvinneyrker hvis de er opptatt av høy lønn. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DinSide I Norge er det fortsatt slik at kvinner tjener mindre enn den mannlige delen av befolkningen. For hver hundrelapp en mann tjener, drypper det 86,50 kroner i lønningsposen til en kvinne. I løpet av et år blir forskjellen på nærmere 70 000 kroner.

Forskjellene er i stor grad strukturelle. Selv om avstanden minker, vil det ta lang tid før gapet er tettet, et gap som naturligvis også påvirker pensjonen.

For kvinner er det bare én «quick-fix» på dette: Jobb som en mann.

Slik slår det ut Etter likestillingsloven er det både diskriminerende og forbudt å lønne kvinner og menn ulikt for likt arbeid. Paragraf 5 sier at lønna skal fastsettes på samme måte for kvinner og menn, uten hensyn til kjønn. Likevel tjener menn 5700 kroner mer i måneden enn kvinner.

Utfører derimot menn og kvinner samme jobb på samme sted, er lønnsforskjellene nesten visket ut.

- Kvinner og menn i samme stilling, som utfører samme jobb på samme arbeidsplass, tjener som regel likt, mellom null og to prosentpoengs forskjell, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer