TA DET MED RO: Pappas innsats kan få sexlivet på glid igjen etter fødselen - men ikke alt handler da om sex.   FOTO: Thinkstock
TA DET MED RO: Pappas innsats kan få sexlivet på glid igjen etter fødselen - men ikke alt handler da om sex. FOTO: ThinkstockVis mer

Slik får pappa sexlivet tilbake

Etter den uunngåelige pausen.

Siden moderne pappaer er mer deltakende og har større kunnskap om fødselen enn noen gang før, er det neppe noen bombe at den intime delen av samlivet går inn i en litt annen fase når barnet kommer.

Med andre ord, pappas behov kommer i annen rekke. Men hvor lenge bør sex-pausen vare? Og hvordan kan pappa bidra best til å gjøre veien tilbake til et normalt sexliv god for begge parter?

Rett i seng? - Noen drar rett hjem fra fødestua og går til sengs, sier jordmor Siri von Krogh.

De fleste trenger mer tid enn det, men det er like gjerne psykiske som fysiske årsaker til at det tar tid å få sexlivet i gang igjen. Det vanlige er nok at det tar noe mer tid.

Det er vanlig å tilråde seks ukers venteid på grunn av infeksjonsfare, sier leger som uttaler til nettstedet parenting.com.

- Det tar seks uker før skjeden er helet etter fødselen. Hvis man skal ha sex i denne perioden, vil jeg i hvert fall anbefale kondom, på grunn av infeksjonsfare. En infeksjon i livmoren kan føre til sterilitet, sier von Krogh.

Men de fysiske forutsetningene er ikke alt. En god partner krever mer. Her er 9 gode tips når du vil ha sexlivet tilbake:

1. La henne bestemme Selv om du og partneren har fått grønt lys rent medisinsk, kan noen kvinner trenge en lenger sexpause. Noen er klare etter noen uker, andre trenger flere måneder.

Gjennomsnittet før sexlivet tar til igjen er sju uker, ifølge en studie fra 1998 publisert i amerikanske Journal of Family Practice.

- Det tar tre måneder før hormonene er på plass igjen og kroppen er tilbake på normalnivået. Det betyr ikke at det ikke er mulig å ha sex før det, men det er greit å være klar over det, sier Siri Von Krogh.

2. Lev med frustrasjonen Når kan du vite at kvinnen i ditt liv er klar? Tålmodighet er nøkkelen. Vær støttende, lyttende og forståelsesfull. La henne styre. Og for all del, unngå å plassere skyld.

Det absolutt verste en mann kan gjøre, er å få dama til til å føle at hun er kjip som ikke "stiller opp", mener Emily Hope Morse, som har skrevet boka "Hot Sex: Over 200 Things You Can Try Tonight!".

- Kvinner trenger å føle seg støttet og sexy, sier Morse til parenting.com.

3. Snakk om det Også menn kan kjenne svekket sexlyst når barnet kommer, ofte som et utsalg av stress og utmattelse.

"Jeg er veldig glad i sex og blir rastløs og nærmest desperat når jeg går lenge uten", skriver denne mammaen på vårt forum barnimagen. Hun får repsons fra mange som sliter med at mannen har mistet lysten.

Ifølge parenting.com har nyere studier indikert at testosteron-nivåene faller når en mann blir far. I tillegg kommer psykologiske påkjenninger. Morse råder menn som kjenner svekket sexlyst til å snakke om sine følelser. Hvis det kjennes vanskelig å ta det opp med partneren, kan gode venner være en bra kanal, eventuelt en psykolog.

Samlivsekspert Åsa Rytter Evensen sier at kåtheten hos menn varierer, og hvor opplagte de er avhenger blant annet av hvor mye de deltar i barnestellet.

- Jeg antar at kåte og opplagte menn håper at sexlivet fortsetter omtrent som før, men de mer slitne mennene får en redusert sexlyst mens barna er helt små. En hensynsfull mann vil vise respekt overfor hennes behov, en mindre hensynsfull mann vil antagelig presse på for å få "stellet sitt", har Rytter Evensen tidligere sagt til foreldreogbarn.

4. Gå omveien Det som tenner en nybakt mor kan være noe helt annet enn direkte seksuell oppmerksomhet. Fortell henne at hun er vakker. Ta deg av klesvasken og handlingen. Gi partneren baby-fri, så hun får gjort andre ting noen timer.

- Det er viktig å forstå at man ikke føler seg spesielt sexy etter å ha blitt tisset, bæsjet og spydd på av babyen.

Det sier Ian Kerner, en amerikansk samlivsekspert som har skrevet boka med den talende tittelen "Love in the Time of Colic", til parenting.com.

Siden kvinnelig seksualitet i så stor grad handler om selvfølelse, er det viktig å bidra til å etablere en følelse av normalitet, mener samlivseksperten.

5. Slik takler du amming Det kan være vrient for en mann å forholde seg til at de seksuelle objektene har blitt barnets matfat - og ikke enklere for mor å la brystene bytte rolle. Amming kan også påvirke sexlivet på andre vis - fordi hormonene påvirkes.

- Hormonene er påvirket så lenge ammingen pågår, og det fører til at slimhinnene blir tørre. Det kan være greit å bruke et glidemiddel. Et annet tips er å bruke BH - det kan nok være en turn-off for noen når hun lekker melk fordi hun blir opphisset, sier Siri von Krogh.

6. Unngå å bli gal av søvnmangel Det er en grunn til at å umuliggjøre søvn er en torturmetode. Bare det at begge partnere sover altfor lite, gir et lite ideelt utgangspunkt for et pulserende sexliv.

Søvnmangel kan gi rare utslag, som at man gjør helt irrasjonelle ting og skjeller ut partneren uten reell grunn. Trikset er rett og slett å skjønne hva som foregår og hvorfor, og gi hverandre litt pusterom når det bærer galt avsted

7. Prøv noe annet Prøv noe av det du har gjort som forspill i årevis.

- Å ta seg god tid til forspill er definitivt et godt råd. ser Von Krogh.

Berøring av alle slag - selv en myk hånd over håret er bra! Føttene, ryggen, magen. Tiden kan være knapp,men det skal ikke mange minuttene til for å gi en følelse av velvære som kan vekke intimitetssonene.

8. Lær noen nye triks Når den store natten (dagen?) nærmer seg, kan det hende din partner ønsker at du prøver noe nytt.

Biologiske endringer i graviditeten og hormonelle endringer etterpå, kan ofte bidra til endringer i kvinners seksuelle preferanser, ifølge ekspertene. Vær nysjerrig og finn ut av det. Og, hvorfor ikke? Det fører neppe til et kjedeligere sexliv.

9. Ta det rolig Joda, det er klart du er rimelig klar etter flere måneders avholdenhet.

- Mange fortvilte småbarnsforeldre kommer til meg fordi de har så lite sex. De blir så glade når jeg kan berolige dem med at sex én gang i måneden er en helt normal frekvens for par med nyfødte barn, har sexolog Anette Storm-Aafoss tidligere sagt til foreldreogbarn.no.

Så - finn roen! Det er klart en fordel for begge at begge parter har det komfortabelt. En tilbakelent stemning, og fravær av prestasjonskrav, gjør også enklere å riste det fort av seg om det ikke skulle gå så bra under det første "comebacket".

Les også:

Foreldrenes største sjokk med å få baby

Kristina var 28 da hun kom i overgangsalderen

Derfor våkner han kl. 5:00

Porno ødelegger sexlysten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.