Slik fettsuger du kjøleskapet

Bare valget av rømme kan spare deg for 3 kilo på et år.

MANGE FETTKLASSER: Syrlig smak og rømme finnes i alle fettklasser. Her er de fire mest fettrike til venstre og de sju magreste til høyre.  Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
MANGE FETTKLASSER: Syrlig smak og rømme finnes i alle fettklasser. Her er de fire mest fettrike til venstre og de sju magreste til høyre. Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selv om mange slanker seg ved hjelp av lavkarbokosthold, matvarer som inneholder mye protein og fettrik mat som metter godt, kan du også gå ned i vekt ved å bytte ut fettrike matvarer med magrere varianter.

Særlig smart er det å kutte ned på fettrike meieri- og kjøttprodukter.

- Ved å spise magrere meieri- og kjøttprodukter får du redusert inntaket av mettet fett, og energiinntaket blir lavere. Mindre energi betyr kort og godt færre kalorier, som over tid er gunstig for vektutvikling, sier klinisk ernæringsfysiolog Marit Garathun Næss ved Oslo universitetssykehus.

Fett for hjertet Mettet fett bidrar også til å øke det dårlige kolesterolet (LDL-kolesterolet), som gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer. I de nye kostrådene fra helsemyndighetene, blir vi derfor rådet til å velge magre produkter.

- Selv om forbruket av fett og mettet fett totalt har gått ned, anbefaler vi fortsatt magre meieri- og kjøttprodukter og at man unngår et høyt inntak av rødt kjøtt for å forebygge sykdom. Det høye energiinnholdet i animalske produkter og økende problemer med overvekt og fedme er andre gode argumenter for å holde fast ved dette, sier professor Rune Blomhoff i Nasjonalt råd for ernæring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer