MORSOMME NAVN: Grønnsaker som får barnevennlige navn går ned på høykant ifølge ny studie. FOTO: Colourbox
MORSOMME NAVN: Grønnsaker som får barnevennlige navn går ned på høykant ifølge ny studie. FOTO: ColourboxVis mer

Slik fikk de barna til å spise 99 prosent mer grønnsaker

Her er løsningen for grønnsakskye unger.

De aller fleste foreldre har opplevd barn som enten konstant eller tidvis er kresne i matveien. Spesielt når det gjelder grønnsaker har mange barn en tendens til å bestemme seg for at dette misliker de. Og selv om eksperter sier at man må smake så mange som 15 ganger før man vet om man liker noe, så er det lett å miste motet og gi opp når småen for en'te gang skyver fra seg fatet med "æsj" og "liker ikke".

Men nå sier en rykende fersk studie at det finnes håp for grønnsakssky småttinger likevel - du må bare ta kreativiteten til hjelp. Ifølge nettavisen Huffington Post kom det nemlig frem i et eksperiment utført av Cornell University i Ithaca i USA at dersom du gir grønnsakene morsomme og spennende navn, vil dette bidra til å øke inntaket av grønnsaker hos barn med opptill hele 99 prosent.

Dette viste studien I den første studien, når gulrøtter ble presentert som "røntgensyn-gulrøtter" til fem grunnskoler og 147 barn i alderen 8-11 år, ble 66 prosent av maten på tallerkenen spist opp, noe som var mer enn det dobbelte enn da gulrøttene bare ble merket som "Dagens mat".

Faktisk viste det seg at når gulrøttene ikke fikk morsomme og barnevennlige navn, spiste barna kun 35 prosent av maten.

I en annen del av studien analyserte forskere matsalget i to grunnskoler i New York City over to måneder, hvor man den første måneden ikke hadde gitt maten noe navn.

Neste måned ble brokkoli omgjort til det helt klart mye kulere «Super Sterk brokkoli» og «Små Smakende tretopper», mens bønner ble solgt som «Teite Sleipe grønne bønner».

Resultatet sjokkerte forskerne: Undersøkelsen viste tydelig at når grønnsakene fikk morsomme og ikke minst mer barnevennlige navn, steg salget med utrolige 99 prosent. Dette konkluderte forskerne med: Barneskolebarn hadde 16 prosent større sannsynlighet for å spise varme grønnsaker når de ble gitt morsomme og kreative navn.

Dette forklarer en av studiens ledende forskere, Brian Wansink, om resultat til avisen Huffington Post:

- Det som slo oss umiddelbart, var at dette vil kunne være en kjapp og ikke minst rimelig løsning på utfordringen med å forbedre barns kosthold. Bruk av attraktive navn for sunn mat, viste tydelig at det økte barns ønske om å spise grønnsaker.

Wansink forklarer videre:

- Resultatet viser tydelig at bruken av attraktive navn på sunn mat øker barns inntak av disse matvarene, og at dette med å navngi mat på denne måten er nær sagt 100% effektivt.

Hele 1552 barneskoleelever deltok i studien, hvorav 47,8% av disse var elever ved skolen hvor man tok i bruk unike navn for å gjøre grønnsakene mer attraktive.

- På skolen hvor grønnsakene fikk morsomme navn, gikk salget opp med hele 99%, forklarer Wansink.

- Mens på kontrollskolen, hvor grønnsakene fortsatt hadde sine egne navn, eller bare ble omtalt som dagens mat, gikk salget i samme periode faktisk ned med 16%.

Wansink påpeker at flere andre studier har påpekt lignende funn, at det ofte er bare små detaljer som skal til for å gjøre store endringer i barns kosthold.

- Tidligere i år ble det publisert en studie i Journal of the American Medical Association som viste at studenter som fikk servert matbrett med bilder av gulrøtter og grønne bønner på oftere valgte denne maten når de kom frem til kassen og skulle bestille lunchen sin.

Tullenavn skaper interesse for maten Ernæringsfysiolog og forfatter av boken "Maten barna elsker å hate - og hvordan du kan snu det", Gunn Helene Arsky, er slett ikke overrasket over resultatet av den amerikanske studien.

- Barn er barn, og spiller man på eventyr og historier og humor, så kommer man ofte langt når det gjelder mat. Kule navn, skumle navn eller morsomme tullenavn skaper interesse for maten på en helt ny måte.

Arsky forklarer av hun til stadighet benytter seg av dette med morsomme navn på maten:

- Jeg serverte for eksempel 130 porsjoner spinatsmoothie til over 100 ivrige barn forrige helg, og de gulpet den ned og ville ha mer - enkelt og greit fordi den het trollsmoothie.

PRINSESSEFISK: Bare prøv å kalle laksen for dette om du har små jenter i huset, og se fisken forsvinne. FOTO: Colourbox
PRINSESSEFISK: Bare prøv å kalle laksen for dette om du har små jenter i huset, og se fisken forsvinne. FOTO: Colourbox Vis mer

Ernæringsfysiologen forklarer at et annet godt triks for å få i barnet grønnsaker, er å forme maten.

- Bruk fantasien og lag skiver og former av grønnsaker. Fine fasonger eller morsomme figurer er alltid populært, og ofte er det ikke så mye som skal til for at maten straks blir mer spennende. Herr Tomathode lager man for eksempel av en tomat fylt med erter, ansikt av to bønner og stangsellerimunn, limt på med kremost.

Et annet triks mange foreldre allerede er tilhenger av, er å gjemme grønnsakene i maten.

- Det er ikke ment å skulle være lureri, forklarer Arsky.

- Man burde si hva som er i om barna spør, men det er et godt triks for å få i barna mer grønnsaker, Ofte er ikke grønnsakene så skumle om man ikke kan se dem.

Arsky foreslår å mose rotgrønnsaker og ha i pizza- eller pastasausen. Finhakke løk og ha den inn i kjøttdeigen til kjøttkaker er et annet godt tips, og det samme er å kjøre spinaten inn i smoothie.

Løvebrokkoli og tigergulrøtter Superkokk Lise Finckenhagen har også gode tips for å få i barna mer grønt.

- De fleste barn spiser gjerne frukt, men nye grønnsaker er det nok ikke alltid like lett å få dem til å smake på.

Da kan morsomme navn være et fint hjelpemiddel.

- Et spennende navn gjør det spennende å smake på nye ting, forklarer Finckenhagen.

- Gi navn etter ting barna er opptatt av. Er barnet glad i dyr kan du kalle grønnsakene for løvebrokkoli eller tigergulrøtter. Er Spiderman det store kan du oppkalle grønnsakene etter det.

- Vi kaller alt for pølse, så spiser han det Foreldre og Barn tok saken men å gi maten morsomme navn ut på Facebook for å sjekke om norske mammaer og pappaer benytter seg av dette trikset allerede, og en ting er sikkert; det mangler ikke på kreative retter i de norske småbarnshjem.

- Laks ble raskt til prinsessefisk når jente no. 1 ble stor nok til å spise skikkelig mat, forklarer tobarnsmoren Ellen fra Hønefoss.

- Den er jo rosa på fargen, og du kan tro begge jentene våre synes det er stas når prinsessefisk står på menyen.

For Øyvind fra Asker er det smoothier som brukes til å lure ekstra mye frukt og grønt i barna.

- Det er utrolig hvor mye det hjelper på drikkelysten når det bare heter Supermann-styrkedrikk og ikke blåbær-smoothie.

Skipper'n Juice er en annen favoritt i familiens hushold:

- Her kjører vi noen spinatblader i blenderen sammen med appelsinjuice og isbiter - og grønnfargen i seg selv må jo bare bli en suksess hos de små, forklarer trebarnsfaren.

- Det går sikkert fint å kalle det for Shrek-drikke også, når jeg tenker meg om.

For ettbarnsmoren Cecilie ble det pølser som ble løsningen på grønnsakskrisa.

HVA VIL DU HELST HA: Broccoli og bønner? Eller "Supersterke små tretopper" og "Teite sleipe grønne bønner"? FOTO: Colourbox
HVA VIL DU HELST HA: Broccoli og bønner? Eller "Supersterke små tretopper" og "Teite sleipe grønne bønner"? FOTO: Colourbox Vis mer

- Altså, jeg føler meg litt teit, men om vi bare kaller ting for pølse, så spise han det, forklarer 29-åringen om sin 2,5 år gamle sønn.

- Så her i huset har vi for eksempel sjampinjong-pølse, broccoli-pølse og gulrot-pølse til middag til stadighet. Og av og til får han jo selvsagt også en vanlig pølse-pølse!

Her er andre gode forslag som gjør maten mer spennende:

Broccoli - Juletrær

Bananer - Apegodteri

Gulrøtter - snømann-neser

Erter - trollsnørr eller fjerteerter

Mais - gullpenger

Les også: Sjekk barnas dom over årets julekalendere

Mamma med spiseforstyrrelser: 3-åringen min begynte å ta frem badevekta til meg

15 tips som får kresne barn til å spise godt

Slik får du i barna grønnsaker

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

GULLPENGER OG TROLLSNØRR: Det skorter ikke på kreativiteten blant norske småbarnsforeldre. FOTO: Thinkstockphotos
GULLPENGER OG TROLLSNØRR: Det skorter ikke på kreativiteten blant norske småbarnsforeldre. FOTO: Thinkstockphotos Vis mer