Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik fikk vi DAB i den gamle bilen

Så lett at alle kan klare det.

NRK P13 - BARE PÅ DAB: En kanal vi hørte mye på under denne testen. Foto: ØYVIND PAULSEN
NRK P13 - BARE PÅ DAB: En kanal vi hørte mye på under denne testen. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide: I takt med at den foreløpige slukkedatoen for FM-nettet nærmer seg, har DAB-interessen blant bilister tatt seg kraftig opp.

Og den gode nyheten er at det nå begynner å bli mange alternativer å velge mellom, også i de lavere prisklassene.

Dagens testprodukt koster riktignok 1295 kroner, men lar deg også spille av musikk via mobilen. Importøren TT Micro skryter videre av at monteringen skal kunne gjøres på rundt to minutter i de fleste biler.

Det måtte selvsagt prøves.

TINY AUDIO C3: Her ser du festeanordningen, som kommer med en kraftig teip. Radioen kan også vris fra side til side og litt opp og ned, når den står på plass. Foto: ØYVIND PAULSEN
TINY AUDIO C3: Her ser du festeanordningen, som kommer med en kraftig teip. Radioen kan også vris fra side til side og litt opp og ned, når den står på plass. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Alternativene til vårt testprodukt er DAB+yourCar, forgjengerne Tiny Audio C1 og C2, og ikke minst for deg som har USB-plugg i bilen: Dension DAB-U.

I pakken Tiny Audio C3 er altså en ekstern DAB+-radio, og med målene 9 x 7 x 1,5 centimeter tar den ikke stor plass. Selve radio-enheten må settes på et lite stativ, som så festes til dashbordet med en kraftig dobbeltsidig teip.

Med i pakken får du også en DAB-antenne på tre meter. Antennen skal festes i vinduet, og endestykket har derfor teip på baksiden. Selv valgte vi å montere den på høyre side av frontvinduet, men det er også mulig å feste den på et av sidevinduene bak i bilen. Montering på bakvinduet anbefales imidlertid ikke, da det kan føre til dårligere signal.

Et lite tips: Før du fester antennen ordentlig, bør du feste den midlertidig med en vanlig teipbit. Dermed finner du ut om plasseringen du har valgt fungerer, for har du først dratt av beskyttelsen og klistret antennen på plass, sitter den godt fast.

I pakken får du også en kraftig lader med to USB-utganger. Den plugges i sigarettuttaket for å gi radioen strøm, og kan i tillegg lade mobilen mens du kjører. Det siste er faktisk ganske så praktisk, siden C3-radioen også gir deg muligheten til å spille av musikk fra mobilen din via Bluetooth.

EKSTRA USB: 12-volt hentes fra sigarettenneren. Legg merke til at du får en ekstra USB-kontakt. Dermed kan du lade mobilen samtidig som du bruker radioen. Foto: ØYVIND PAULSEN
EKSTRA USB: 12-volt hentes fra sigarettenneren. Legg merke til at du får en ekstra USB-kontakt. Dermed kan du lade mobilen samtidig som du bruker radioen. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Vi gir TTMicro rett i at monteringen er enkel, men litt avhengig av hvor pent du vil ha det, tar det nok lengre tid enn to minutter.

En av grunnene til det er at antennekabelen er ganske tykk, og skal den kamufleres ordentlig, risikerer du å måtte knote litt.

Få lyd fra Tinyen til bilradioen Tiny C3 har også vanlig linjeutgang. Dersom din originale bilradio har linjeinngang, er det bare å plugge i en kabel. Da vil du også få den beste lydkvaliteten.

Vår gamle bilradio manglet imidlertid dette, og vi måtte derfor bruke Tinys innebygde FM-sender til å overføre DAB-signalene.

Prosessen er heldigvis uproblematisk. FM-senderen søker nemlig automatisk opp en ledig FM-frekvens, og den blir stående i displayet på Tiny-en. Dermed er det bare å søke opp den samme frekvensen på bilradioen, og lagre den som en favorittkanal, slik at den er lett å finne igjen.

JODA, DET VIRKER:. Men vi kommer ikke utenom at det blir mye ekstra kabler. Foto: ØYVIND PAULSEN
JODA, DET VIRKER:. Men vi kommer ikke utenom at det blir mye ekstra kabler. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Når dette er gjort, vil displayet på din gamle FM-radio lyse opp, og DAB-radioen er klar til bruk.

DAB-radioen i bruk Tiny-en har ingen trykkfølsom skjerm, men en kombinasjon av trykk-knapper og skroll-hjul. Noen av meny-kombinasjonene kunne kanskje vært litt smidigere, men etter litt tilvenning fungerer det alt i alt helt greit. Kanalskifte går også litt raskere enn på de aller første DAB-adapterne vi har vært borti.

Som nevnt over brukte vi altså Tiny-ens FM-sender for å overføre DAB-signalene, og selv om den fant en ledig frekvens, er det verdt å merke seg at den ikke nødvendigvis er optimal.

I løpet av de tre ukene vi har kjørt rundt med Tinyen, har vi for eksempel skiftet frekvens to ganger:

Den første frekvensen fungerte nemlig svært bra på landeveien, men ga litt skurring på enkelte plasseringer i hovedstaden. Det er altså ikke unormalt om du må bruke litt tid på å finne en optimal frekvens her.

GAMMEL TRAVER: Hvem hadde trodd at denne gamle JVC-en skulle spille av DAB-kanaler? Foto: ØYVIND PAULSEN
GAMMEL TRAVER: Hvem hadde trodd at denne gamle JVC-en skulle spille av DAB-kanaler? Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Men Tiny Audio C3 kan selvsagt ikke trylle.

Er du i et område med dårlig DAB-dekning, vil du også oppleve at DAB-kanalene hopper ut. På vei opp til Vegglifjell i Buskerud falt for eksempel DAB-kanalen NRK Sport ut bak enkelte bakketopper. Det samme gjelder selvsagt i tunneler, der DAB-dekningen (og FM-dekningen) slett ikke alltid er på plass. På vei gjennom Bragernestunnelen i Drammen mistet vi for eksempel Radio Rock, men beholdt NRK-kanalene.

Jevnt over sier vi oss likevel fornøyd.

Bluetooth gir deg WiMP og Spotify Tiny Audio C3 har en 3,5 millimeters AUX-inngang for fysisk tilkobling av iPod eller andre enheter, men siden stadig flere hører på musikk via mobilen, tipper vi at Bluetooth-løsningen er mest aktuell.

En ting er at du kan spille av musikken du har kjøpt, men du kan selvsagt også spille av musikk fra WiMP eller Spotify. Dette fungerte svært bra enten vi brukte vår Galaxy Note 3 eller iPhone 5.

SNAKKER NORSK: Menyene er på norsk, og enkle å forstå - så snart du har vent deg til kombinasjonen mellom skrollhjul og trykk-knapp. Foto: ØYVIND PAULSEN
SNAKKER NORSK: Menyene er på norsk, og enkle å forstå - så snart du har vent deg til kombinasjonen mellom skrollhjul og trykk-knapp. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Selve paringen mellom mobil og radio er for øvrig svært enkel, og Tiny-en takler opp til åtte ulike Bluetooth-enheter. Det er praktisk hvis det er flere som bruker bilen, eller hele storfamilien skal på tur.

Når Bluetooth-funksjonen er aktivert, står det for øvrig Bluetooth på Tiny-ens display, mens bilradioens display lyser BT-Mode. Rimelig selvforklarende, altså.

Vi liker også at du stort sett kan glemme mobilen helt når sammenkoblingen er etablert: Volumet regulerer du som vanlig på din originale bilradio, mens du hopper over spor ved å vri på skrollehjulet på Tiny-en.

Til slutt kan vi også nevne at Tiny-en kan brukes til å ta imot og besvare samtaler når du har koblet den til via Bluetooth. På handsfree-løsningen anbefales det å kjøre lyden ut via bilens høyttalere.

Konklusjon Tiny Audio C3 gjør akkurat det den lover, og det liker vi. I vår bok er også Bluetooth-løsningen et stort pluss.

Vi kommer likevel ikke unna at løsningen fort kan gir ekstra kabelrot i bilen, noe som også gjelder konkurrentenes alternativer, men dette kan kamufleres noe hvis du tar hensyn under monteringen.

Prismessig ligger Tiny Audio C3 helt greit, men vi synes den passer best for de av dere som allerede har et integrert bilstereoanlegg som fungerer godt. De er nemlig rådyre å oppgradere, og da er Tiny-en et godt supplement.

Les også om MediaDAB, for deg med integrert bilstereo.

Har du derimot en bil med klassisk, såkalt 1-DINS bilstereo, kan det imidlertid være vel så fristende å vurdere om det ikke er like greit å skifte ut hele bilradioen til en ny modell med innebygget DAB. Også der har nemlig prisene falt kraftig.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Hele Norges coronakart