I PAKKEN: Selve ladeenheten, festering og strømforsyningen. Det er alt du trenger. Foto: BRYNJULF BLIX
I PAKKEN: Selve ladeenheten, festering og strømforsyningen. Det er alt du trenger. Foto: BRYNJULF BLIXVis mer

Slik fikk vi trådløs lading

Med Ikeas nye ladepakke kan alle installere ladepunkt i skrivebordet.

Dinside.no: For de fleste er det ikke noen stor utfordring å lade mobilen, men alt kan gjøres enklere. Mange kunne tenke seg at mobilen ladet seg selv når man la den fra seg på skrivebordet, nattbordet eller kanskje til og med stuebordet.

Det er enkelt å få til med Jyssen fra Ikea. En induksjonslader som er laget for å installeres i skrivebordet, eller andre bord hvis man vil.

Plasseringen bør være akkurat der man pleier å legge fra seg mobilen. Da lades den uten at du behøver å tenke på det - det er hele poenget.

Les også vår test av bordlampe med samme trådløse ladeløsning ferdig montert.

Dette trenger du De aller fleste bordplater er av tre i en eller annen form, og for å lage et hull til laderen trenger du en drill med en hullsag. Festeringen til laderen er 77 millimeter i diameter, og hullet bør ikke være større enn dette for at laderen skal sitte fast. (Se bildespesial til høyre!)

Superenkel montering Når festeringen er på plass, er det bare å plassere selve ladeenheten ned i hullet. Kabelen kobles til en liten strømforsyning som settes i en stikkontakt og det er det hele.

Du kan vri ladeenheten som du vil. Det er også en åpning på siden og hvis nærmeste stikkontakt er på veggen over bordplaten kan kabelen fra ladeenheten komme opp fra undersiden gjennom denne åpningen.

I bruk Vår mobil er en LG G3 med innebygd støtte for trådløs ladning.

For å lade den er det bare å legge den på ladesonen og etter få sekunder begynner den å lade. Et kort øyeblikk kommer det opp et skjermbilde hvor det bekreftes at mobilen lades trådløst. Deretter vises prosessen bare i symbolet oppe til venstre på skjermen.

Vi har ikke testet full ladetid fra tom mobil, siden det verken er relevant eller riktig måte å lade litiumbatterier på.

Vår mobil gikk likevel raskt opp fra 25 prosent til 50 prosent, og forskjellen på lading med standardladeren og kabel oppleves som minimal.

Poenget med denne type lader er at man lader litt over lengre perioder, noe som ikke skader batteriene, snarere tvert i mot. Litiumbatterier skal verken tømmes eller lades hardt, de varer lengst når de brukes godt innenfor grenseverdiene.

LES OGSÅ: Trådløs lader til iPhone

Trådløs lading av batteriverktøy fungerer på samme måte, bare i enda flere og kortere intervaller i forhold til brukstiden. Et typisk bruksmønster er at maskinen brukes til noen korte operasjoner, så setter brukeren den fra seg på bordladeren mens han forbereder seg til neste operasjon.

Vi snakker altså om noen sekunder, kanskje minutters bruk, så en tilsvarende ladeperiode.

På skrivebordet legger man fra seg mobilen på laderen, som nå er plassert akkurat der man legger fra seg mobilen. Man plukker den opp når den skal brukes. Så legger man den fra seg og den lades igjen.

En bonus er USB-ladekontakten på siden av laderen.

Denne er normalt skjult, men trykker du på toppen av ladeenheten popper den opp et par centimeter. Da blir USB-kontakten tilgjengelig og er klar til bruk når du vil lade enheter som ikke kan lades trådløst.

Konklusjon En Jyssen koster 200 kroner. Det er alt du trenger hvis du har en mobil som støtter Qi-standarden.

Er du et vanemenneske som alltid legger mobilen fra deg på samme steder, kan du kjøpe et par-tre forskjellige ladere og montere på disse stedene, som skrivebordet, nattbordet og stuebordet.

Det finnes flere alternative løsninger hos Ikea som ikke krever boring gjennom bordplater.

Alternativt kan du kjøpe andre type ladere, det finnes mange varianter av.

Hvis du har en iPhone eller Samsung mobil finnes det ladedeksler som koster 98 kroner per stykk.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

DRILL OG HULLSAG: Hullsag må til for å montere laderen. Foto: BRYNJULF BLIX
HULLET SAGES: Det blir en del sagflis av sagingen. Foto: BRYNJULF BLIX
HULL MÅ SAGES: Festeringen må sitte i et hull i bordplaten. Foto: BRYNJULF BLIX
KLAR TIL MONTERING: Ringen er på plass, det er bare å plassere selve laderen. Foto: BRYNJULF BLIX
KLAR TIL BRUK: Med en kompatibel mobil er det bare å legge den på laderen. Foto: BRYNJULF BLIX
DET LADES: Etter et par sekunder starter ladingen helt av seg selv. Foto: BRYNJULF BLIX
USB-TILKOBLING: For utstyr som ikke kan lades trådløst er det en USB-kontakt. Trykk på ladeenheten så popper den opp. Foto: BRYNJULF BLIX
ALTERNATIVER: Ikea har flere andre ladeløsninger som fungerer på samme måte, men monteres eller plasseres annerledes. Her er noen av dem. Foto: IKEA
IPAKKEN: Selve ladeenheten, festering og strømforsyningen. Det er alt du trenger. Foto: BRYNJULF BLIX