KAN ENKELTGODKJENNES: Enkeltgodkjenning av varebiler kan gjennomføres som før også etter 29. april. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
KAN ENKELTGODKJENNES: Enkeltgodkjenning av varebiler kan gjennomføres som før også etter 29. april. Foto: Egil Nordlien, HM FotoVis mer

Slik fikser du varebil etter 29. april

Det er likevel fullt mulig.

- Bilimportører har fortsatt ett og et halvt år på seg for å registrere varebiler klasse 2 (med grønne skilter), regnet fra 29. april, sier avdelingsdirektør Karin Søhoel i Vegdirektoratet.

Enkeltgodkjenning av varebiler kan gjennomføres som før også etter denne dato.

Trafikkstasjonene opplever for tida sterk pågang fra bilimportører og enkeltpersoner for å få godkjent og registrert biler som er ombygd til varebil klasse 2.

- Dette skyldes trolig at det har bredt seg en misforståelse om at bilene ikke kan registreres etter 29. april, sier Søhoel.

Den nasjonale ordningen med typegodkjenning av varebil klasse 2 opphørte ved innføringen av nytt EU-regelverk fra 15. september 2012. Det innebærer at nasjonale typegodkjenninger for varebil klasse 2 kan ikke lenger benyttes etter 29. april i år.

- Men det er likevel mulig etter denne datoen å søke Vegdirektoratet om å registrere slike biler etter en prosedyre for såkalte restkjøretøy, sier Søhoel.

Direktoratet legger til grunn at importører ikke skal brenne inne med ombygde biler. Du kan altså få registrert varebilene som etter hvert forsvinner, dersom bilene har en nasjonal typegodkjenning som varebil klasse 2 (grønne skilter med avgiftsreduksjon), og dersom det blir søkt Vegdirektoratet om registrering etter restkjøretøybestemmelsen.

- Det er ingen endringer for enkeltgodkjenning av varebiler fra 29. april, understreker Søhoel.

Viktig å vite: * Det kan søkes om registrering av varebiler som innehar nasjonal typegodkjenning etter 29. april 2013.

VAREBIL: Du kan få registrert varebilene som etter hvert forsvinner, dersom bilene har en nasjonal typegodkjenning som varebil klasse 2 (grønne skilter med avgiftsreduksjon), og dersom det blir søkt Vegdirektoratet om registrering etter restkjøretøybestemmelsen. Foto: GM
VAREBIL: Du kan få registrert varebilene som etter hvert forsvinner, dersom bilene har en nasjonal typegodkjenning som varebil klasse 2 (grønne skilter med avgiftsreduksjon), og dersom det blir søkt Vegdirektoratet om registrering etter restkjøretøybestemmelsen. Foto: GM Vis mer

* Kjøretøyene må være produsert/ferdigbygd før 29. april 2013.

* Restkjøretøyene må registreres innen 18 måneder fra 29. april 2013.

Biler som opprinnelig er EF-typegodkjent som personbil M1, og godkjent/registrert som varebil N1 i Norge, kan fortsatt bygges tilbake til opprinnelig M1 utførelse og registreres som dette. Det gjelder i så fall et krav til innbetaling av et tillegg i engangsavgiften.

Også biler som er EF-typegodkjent som N1 med flere seterader, men avgiftsklassifisert som varebil klasse 2 i Norge med umontert baksete og innmontert beskyttelsesvegg, kan bygges tilbake til opprinnelig N1 utførelse med flere seterader (varebil klasse 1).

Det forutsetter som tidligere at avgiftsdifferansen mellom varebil klasse 1 og klasse 2 innbetales.

Les også:
2013 - de beste sommerdekkene
Dette er det beste sommerdekk-merket
De som kjøper denne SUV-en er svært heldige
SUV-en blir 7-seter med 28 cm bakkeklaring

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.