Slik finner du alt du kan gjøre gratis i New York

Millionbyen byr på hundrevis av gratisopplevelser i sommer.

CENTRAL PARK:  Bethesda-fontenen er et populært møtested i Central Park, med utsikt til  innsjøen. Foto: ALEX LOPE/ NYC AND COMPANY
CENTRAL PARK: Bethesda-fontenen er et populært møtested i Central Park, med utsikt til innsjøen. Foto: ALEX LOPE/ NYC AND COMPANYVis mer

• Flere reisesaker på dagbladet.no/reise

(Dagbladet): Etter en iskald vinter forbereder New York sommerprogrammet.

Frivillige og profesjonelle arbeider på spreng for å lage fest og arrangementer for byens egne innbyggere og besøkende turister.

Gratisguide Det koster å komme seg til New York. Men når du først er der, trenger det ikke å koste skjorta.

Hver eneste dag er det massevis  av gratisarrangementer i alle de fem bydelene: Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens og Staten Island.

GRATIS I BYEN: New York byr på hundrevis av gratisopplevelser i sommer, sjekk nettstedene nederst i artikkelen for tid og steder. Foto: NTB SCANPIX
GRATIS I BYEN: New York byr på hundrevis av gratisopplevelser i sommer, sjekk nettstedene nederst i artikkelen for tid og steder. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Det er bare å følge med på New Yorks turistkontors nettside nycgo.com og få med seg den siste utgaven av Time Out New York, for tid og sted.

Det blir teater, konserter, utstillinger, foredrag, filmer og litteraturopplesninger fra mai til september. Alt uten at du må ut med en eneste dollar.

New Yorkerne sjøl elsker dette. Det er dyrt nok å bo i denne byen. 

Gratisteater Shakespeare-teatret i Central Park er en tradisjon. I år står «Stormen» på programmet.

Alle får bare to billetter hver. De legges ut samme morgen ved Delacorte-teatret, og er enormt populært. Noen stiller seg i kø allerede når Central Park åpner om morgenen.

 CENTRAL PARK:  Bro over den populære innsjøen. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
CENTRAL PARK: Bro over den populære innsjøen. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Parkene i New York er stengt om natta, så det nytter ikke å stille seg i kø dagen før.

Utendørskonserter Lincoln Centers utendørs sommerkonserter i juli og august er også hot i sommer. Gratisarrangementene finner sted  på forskjellige plasser utenfor det berømte Lincoln Center for Performing Arts. Det hele starter med brasiliansk danseparty i David Rubinstein-atriet.

Musikk, ballett, moderne dans, dikt, familiearrangementet Baby Loves Disco, Roberta Flac, Emmylou Harris, Stew and the Negro Problem, er noen av høydepunktene i det multikulturelle festivalen som avsluttes med flere tusenårige persiske og tyrkiske musikktradisjoner, spilt av fire  ensembler fra New York.

Ikke glem fyrverkeriet på USAs nasjonaldag 4. juli med tradisjonell feiring. Fyrverkeriet sees best fra Nedre Manhattan eller Roosevelt Island.

River to River er en annen populær musikkfestival med  gatefest på Nedre Manhattan.  I Bryant Park sentralt på Manhattan er det bare å ta med seg pledd og høre utdrag fra kjente Broadway-forestillinger midt på dagen.

Etter amerikansk lov skal alle arrangementer også være godt tilrettelagt for folk med funksjonshemninger, det er bare å ta kontakt med arrangøren for å få den hjelpen du har behov for.
 
Det største Summerstage er sommerens største arrangement i millionbyen, med gratis konserter på scener og i parker over hele byen fra 19. mai til 24. september.

Konsertene går etter planen uansett vær, bare avlyst ved lyn og torden.

Noen museer i New York har gratis adgang, som National Museum of American Indian - som absolutt er verdt et besøk.

The Bronx Museum of the Arts, New Yorks Transit Museum og The Federal Reserve Bank er også alltid gratis.

9. juni går den årlige museumsmila, med gratis adgang på de ni største museene på Manhattan.

Mad Men De fleste større museer i New York har gratis adgang en dag eller ettermiddag hver uke.

 PÅ UTSTILLING:  Utstillingen «Matthew Weiner's Mad Men» vises på Museum of the Moving Image til 14. juni. Foto: THANASSI KARAGEORGIOU/ MUSEUM OF THE MOVING IMAGE/ AP SCANPIX
PÅ UTSTILLING: Utstillingen «Matthew Weiner's Mad Men» vises på Museum of the Moving Image til 14. juni. Foto: THANASSI KARAGEORGIOU/ MUSEUM OF THE MOVING IMAGE/ AP SCANPIX Vis mer

En utstilling som det er store forventninger til er den nye  «Matthew Weiner's Mad Men» på Museum of Moving Images i Astoria i bydelen Queens.

Det er gratis hver fredag fra klokka 16.00 til 20.00.