Slik finner du den perfekte hvitfargen

Nei, hvitt er faktisk ikke bare hvitt.

|||

Har du levd i den tro at du bare kan gå i fargehandelen og be om en liter med helt vanlig hvitmaling? Å neida. Hvitt er så visst ikke bare hvitt.

Du kan velge mellom varmt og kaldt, grått og gult, eller kanskje den kalde, hvite nyansen brukket mot grå?

I min jakt på den perfekte hvitfargen er jeg kommet over et helt hav av nyanser, men med god eksperthjelp har jeg endelig klart å begrense utvalget til tolv.

PERFEKT: Hvitt kan være så mye mer enn bare hvitt. Her står porselen og papir som lag-på-lag mot Jotuns Sens Klassisk Hvit. Foto: Jotun
MAL GULV OG VEGGER: Nyanser med snev av grått og beige er helt på trend, som veggfargen Lady Refleksjon. Mal gjerne gulvet i Lady Marrakesh. Foto: Jotun
RENHET: Nordsjös Funksjonelle er ren, uten å virke kald, men gir et litt industrielt uttrykk. Veldig i tiden! Foto: Nordsjö
LEK MED GLANSDAGER: Matt vegg, halvblanke trinn og helblankt gelender. Å, så lekkert! FOTO: Alexander van Berge
VARMT OG KALDT: Kjølige nyanser virker svalende, og lar interiøret for øvrig sørge for varmen. Styling: Kråkvik & D¿Orazio Foto: Siren Lauvdal

Trend: Kaldere og monokromt Jotuns fargesjef Lisbeth Larsen forteller at de «gule» hvitfargene à la tradisjonell «eggehvit» og «latte» er et tilbakelagt kapittel.

- Vi velger litt mer «nedpå» toner nå, mot det beige og brune, og blander heller grått i gulfargen, sier hun.

Hun kan i tillegg opplyse at det ikke bare er denne trenden vi skal forholde oss til - den monokrome trenden skal også innlemmes:

Alt skal males i den samme fargen , uansett hvitnyanse; veggene skal være helt matte, mens listverk og tak skal reflektere lyset med høyglans.

VARMT OG KALDT: Kjølige nyanser virker svalende, og lar interiøret for øvrig sørge for varmen.  Styling: Kråkvik & D¿Orazio Foto: Siren Lauvdal
VARMT OG KALDT: Kjølige nyanser virker svalende, og lar interiøret for øvrig sørge for varmen. Styling: Kråkvik & D¿Orazio Foto: Siren Lauvdal Vis mer

NB: Fargene til høyre kan avvike noe fra det faktiske produktet.

For å finne den perfekte hvitfargen må du: * Ta utgangspunkt i møbler, gulv og omgivelser, og bestem deg for om du vil ha en varm eller en kald farge, en som er grå, beige eller gul.

* Tenke gjennom om du vil ha en farge som oppleves hvit , eller en med tydelig fargenyanse.

* Teste, teste, teste. En farge vil se annerledes ut på veggene dine enn den gjør i spannet. Lysforhold, omgivelser og møblering påvirker fargens oppførsel.

* Ha i bakhodet at lyset som skinner på fargen er hvitere om sommeren enn om vinteren, når den primære lyskilden er lamper. Ta det med i betraktningen når du velger farge!

* Dessverre leve med at alle hvitfarger vil gulne med tiden - noen mer enn andre. Oljemaling inneholder naturlig gult, og vil bli gulere enn vannbasert maling.

Når fargen er funnet må du: * Ikke tro at du kan male et rom kun ved bruk av rulle. Du klarer deg ikke uten en flat pensel. Start med hjørner og lister, og alle andre steder du ikke kommer til med rulla. Så er det bare å rulle i vei.

* Vite at to strøk holder. Mal vegger, lister, dører og karmer i samme farge, men bruk gjerne høyere glans på alt listverket. Kanskje til og med i taket?

* Bruke tid. Test ut! Og blir du ikke fornøyd, så gjør det om igjen.

Hvorfor velger vi hvitt? Mange slapper av med omgivelser som har en nøytral og hvit bakgrunn.

Slik finner du den perfekte hvitfargen

Hvite flater gir oss rom til å puste, og omgivelsene føles ikke påtrengende.

Andre elementer som møbler, materialer og detaljer får dessuten i større grad fremtre tydeligere med hvitt som bakteppe.

Hvitt kan være både søtt og tøft; det kommer helt an på materialkombinasjoner og møblering.

Les også:

Svart på hvitt

Innredning med farger

Her er Norges flotteste rom

Slik finner du den perfekte hvitfargen

10 enklere tips til et finere kjøkken

Vi har testet vannløselig maling

Hvitt og vakkert

Denne saken ble opprinnelig publisert i Elle Interiør nr. 8 2010.

Les bloggen til Elle Interiør her.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Slik finner du den perfekte hvitfargen
LEK MED GLANSDAGER: Matt vegg, halvblanke trinn og helblankt gelender. Å, så lekkert!   FOTO: Alexander van Berge
LEK MED GLANSDAGER: Matt vegg, halvblanke trinn og helblankt gelender. Å, så lekkert! FOTO: Alexander van Berge Vis mer