Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik finner du essensen av Italia

Se tipsene fra Dagbladets reiseekspert.

PARMA: Bonfiglio Carra eier vingården Carra di Casatico, i Strada della Nave i byen Casatico. FOTO: KIRSTEN M. BUZZI
PARMA: Bonfiglio Carra eier vingården Carra di Casatico, i Strada della Nave i byen Casatico. FOTO: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Kultur, historie, vin og mat. Italia kan tilfredsstille både topplokket og ganen på de fleste. Men hvor skal du begynne?

Dagbladets reiseekspert, redaktør i Reiselyst Torild Moland, svarer denne gang på spørsmål om Italia.

Dagbladet-leser Hilde, planlegger å ta båt fra Montenegro til Italia i sommer, men derfra er turen blank:

- Problemet er at jeg vet ikke hva som er verdt å se i Italia. Regner med Roma og Venezia hadde vært noe for meg. Har også alltid drømt om vingårder og sykkeltur i Toscana. Hva anbefaler dere? Og lar der seg gjøre å besøke de stedene på cirka ni-ti dager? lurer hun.

Rommer essensen - Man kan bruke mange ferier i Italia uten sjanse til å få med seg alt som er verdt å se! Men Roma, Venezia, vingårder og sykkelturer i Toscana, rommer hele essensen av landet, sier reiseekspert Torild Moland.

Det er også mulig å få med seg alt dette i løpet av ni-ti dager, mener hun. Men da må man prioritere.

REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst Torild Moland (41). Foto HANS ARNE VEDLOG
REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst Torild Moland (41). Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Fergene fra Bar i Montenegro går enten til Ancona eller til Bari, ifølge reiseeksperten. Fra begge disse havnebyene er det omtrent like langt til Roma, drøye 30 mil, og den samme distansen er det fra Ancona til Venezia. 

Italia på to hjul - Et forslag er å reise fra Ancona til Roma for et par-tre dager med kaféliv, sightseeing og shopping. Reis deretter til Toscana. Fra Firenze arrangeres det dagsturer på sykkel i det berømte Chianti-distriktet, med innlagte vingårdsbesøk, sier Moland.

Her kan det være lurt å sjekke ut nettstedene til Tuscany Bike Tours eller I Bike Tuscany.

- Bare en halvtime fra Firenze er du midt i Chianti, med mange flotte vingårder du kan ta inn på for et par netter. For eksempel Castello di Gabbiano, fortsetter hun.

Kongelig På vingården med historie tilbake til 1100-tallet, kan du ifølge Moland bo som en prinsesse i tårnet om natten, og leve som en konge om dagen med vinsmaking, fotturer mellom rankene, og kokkekurs på gårdens egen restaurant.

- Etter et par-tre netter er du klar for å avslutte med prikken over i-en: Venezia, sier hun.

Fra Venezia kan du fly hjem til Norge - Norwegian flyr direkte - eller du kan fly hjem fra Roma om du velger å snu reiseruten.

- Så må du selvfølgelig også ta stilling til hvordan du ønsker å reise rundt. Med bil har du friheten til å stoppe og ta avstikkere underveis, men med et stramt program er Italias hurtigtog gull verdt, råder hun.

Hele strekningen Ancona-Roma-Firenze-Venezia kan du med tog totalt få ned i 6,5 time, forteller hun. Rutetidene finner du på Trenintalia.

Vin og trange gater Helene og samboeren sparer til en litt bedre ferie neste sommer, for eksempel et besøk i en liten landsby i Middelhavsområdet:

- Det viktigste for meg er at byen oppleves som liten og original, og ikke stappfull av billige turistsjapper, sier hun.

Helene synes det er et pluss om byen har trange gater, og maten bør være god. Hun ønsker også muligheten til å få være med på vinsmaking.
 
I hver region - Trange gater, garantert god mat, og en vingård rett rundt hjørnet: Du finner det, om du leter, i hver eneste av Italias regioner, hevder Moland.

Man kan for eksempel ta utgangspunkt i en favorittvin og velge sted etter det, foreslår reiseeksperten:

- Liker du Bardolino, reis til byen med samme navn ved Gardasjøen. Ta sykkelen fatt og besøk flere vingårder i det vakre området, sier hun.

Småbyliv og aktiviterer Er du svak for for eksempel en Barbera d'Asti eller Dolcetto d'Alba, er både Asti og Alba gamle, små koselige byer i Piemonte i Nord-Italia:

- Perfekte for å kombinere småbyliv med aktiviteter som fotturer eller sykkelturer i vakre omgivelser, sier Moland.

I området rundt byene er det mange flotte gårdshotell med egen vinproduksjon, som for eksempel Orlandi, forteller hun.

TOSCANA: Det bor fortsatt 50 mennesker inne i den gamle festningen i  Montereggiano i Toscana. Foto: TRULS BREKKE
TOSCANA: Det bor fortsatt 50 mennesker inne i den gamle festningen i Montereggiano i Toscana. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Agriturismo kan du finne flere forslag.

Bitte lille Lajatico - Er det toscanske viner som står i høysetet, er det også mindre besøkte steder her - som bitte lille Lajatico, en erkeitaliensk landsby, perfekt som utgangspunkt for utflukter til hele Toscana. Eller den litt større, men likevel supersjarmerende Lucca, sier Moland.

Vil man i tillegg til alt det andre også oppleve strand - se mot Puglia-regionen i sør og småbyene her, anbefaler hun.

For eksempel barokkbyen Lecce eller Monopoli, eller Polignano al Mare, nevner Dagbladets reiseekspert.

- Vin produseres også i Puglia, og særlig Primitivo. Ta gjerne inn på en «masseria», som er en gammel storgård gjort om til overnattingssted. Masseria Serra dell'Isola i lille Mola di Bari, skal være blant de mest romantiske, avslutter Moland.

Skal du på reise? Dagbladets reiseekspertpanel består av en reiselege, en reisemagasinredaktør, en jurist og ekspert på forbrukerrettigheter, og en flykaptein.

Én gang i uka svarer én av reiseekspertene på utvalgte spørsmål fra leserne, gjennom én eller flere saker på Dagbladet.no.

Har du spørsmål om reise? Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media