Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik finner du riktig vinterstøvel til barna

Ikke alle er like varme og vanntette, viser Forbrukerrådets test.

- Det hjelper ikke at skoen er vanntett og varm om den ikke puster, da blir du våt på føttene, sier Jogrim Aabakken, produkttestansvarlig hos Forbrukerrådet.

Støvelens pusteevne er vanskeligere å kontrollere. Den svenske produkttest-spesialisten Testfakta har på oppdrag fra Forbrukerrådet testet ni modeller. Her har de undersøkt egenskapene vanntetthet, varmeisolering og pusteevne. Alle disse egenskapene er viktige for å holde foten varm i vinter.

Les alt om testmetoden og resultatene på Forbrukerrådets nettside.

Må passe
Støvlene må verken være for store eller for små.

- Barna må være med i butikken og prøve. Ta ut sålen og sett barnets fot oppå. Da bør det være 12 mm klaring i tuppen. Om støvlene skal brukes med ullsokk, er det viktig å prøve dette også. Noen har smale føtter og noen har brede, så finn riktig type, sier barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen.

Barn vokser fort, og selv om støvlen passer nå, er det viktig å sjekke i løpet av sesongen.

TESTER: Svenske Testfakta har laboratorietestet vinterstøvler for barn før sesongen nå tar til. Alle produsentene sier at om en støvel er lovet å være vanntett, og den ikke er det, kan du få den byttet eller få pengene tilbake. Foto: Anna Sigge/Testfakta/Forbrukerrådet
TESTER: Svenske Testfakta har laboratorietestet vinterstøvler for barn før sesongen nå tar til. Alle produsentene sier at om en støvel er lovet å være vanntett, og den ikke er det, kan du få den byttet eller få pengene tilbake. Foto: Anna Sigge/Testfakta/Forbrukerrådet Vis mer

- Støvlene må heller ikke være for tunge, dette er ekstra viktig når barna er små, sier Haugen.

Skoene skal også sitte godt på foten, og sko med snøring sitter ofte bedre. Støvler som skal brukes mye, må være ordentlige, mener fysioterapeuten.

To med toppscore
I testen er det kun to modeller som oppnår toppscore både for vanntetthet og pusteevne; Superfit Cross og Ecco Snowrush. Superfit Cross har i tillegg god varmeisolering og går av med seieren.

- Superfit og Ecco kan både skilte med full vanntetthet og meget god pusteevne, mens Viking isolerer best, sier Aabakken.

Viking Chilly har også god vanntetthet og varmeisolering, her er det pusteevnen som trekker litt ned.

Testens dyreste modell, Kamik Pounce G, kommer dårlig ut. Den slipper fort inn vann. Støvlen har imidlertid god varmeisolering og pusteevne.

Produksjonsfeil
- Undersøkelser av støvlene i ettertid viste at støvlenes sømmer ikke var korrekt teipet og vi snakker med andre ord om produksjonsfeil, sier Aabakken.

Skopunktens Lejon har god varmeisolering, men moderat vanntetthet og elendig pusteevne. Også Din Sko- modellen har god varmeisolering, men stryker på vanntetthet og pusteevne. Skoringens Skofus har i tillegg til dårlig vannisolering og pusteevne, testens svakeste varmeisolering.

- De billigste støvlene oppnår dessverre dårlig resultat, sier Aabakken.

Testen av vinterstøvlene er utført i to laboratorier i Sverige og Tyskland. Produsentene sendte inn to par støvler hver til testing.

TESTVINNER: Superfit Cross får 4,4 av 5,0 oppnåelige poeng for varmeisolering. Dermed oppnår Superfit Cross hele 4,9 totalpoeng og innkasserer gullmedaljen i årets test. Foto: Forbrukerrådet
TESTVINNER: Superfit Cross får 4,4 av 5,0 oppnåelige poeng for varmeisolering. Dermed oppnår Superfit Cross hele 4,9 totalpoeng og innkasserer gullmedaljen i årets test. Foto: Forbrukerrådet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media