CLAY: Clay finnes som leire og denne helt nye kluten. Den drar ut forurensninger av lakken. Foto:  BJØRN-AAGE BREDAL
CLAY: Clay finnes som leire og denne helt nye kluten. Den drar ut forurensninger av lakken. Foto: BJØRN-AAGE BREDALVis mer

Slik fjerner du de svarte prikkene i lakken

Det er enklere enn du kanskje tror.

DinSide: Etter en typisk norsk vinter, med salting, snø og slaps, kombinert med piggdekk på veiene, er det ikke rart at deler av asfalten legger seg på bilen.

Her viser vi deg hvordan du fjerner de svarte prikkene før de blir rust.

Nupper Svarte prikker og nupper i lakken, er i og for seg to atskilte problemer.

Selv om de svarte prikkene, som er rester av asfalt (olje og tjære), lager nupper, vil du oppleve at det fortsatt er nupper i lakken etter du har fjernet dette.

Dette er gjerne rester av piggstøv og andre mekaniske partikler, som har «boret» seg fast i lakken din.

Du kan fjerne både tjærerester (de svarte prikkene) og piggstøv (nuppene) i én og samme operasjon, men det er ikke å anbefale.

SLIK GJØR DU DET: 1. Vask bilen grundig. Se her hvordan du gjør dette

SKUMLE PRIKKER: Etter en tid i trafikken får bilene en ru overflate med masse synlig og usynlig forurensning. Dette bør bort før det skader lakken. Foto:  BJØRN-AAGE BREDAL
SKUMLE PRIKKER: Etter en tid i trafikken får bilene en ru overflate med masse synlig og usynlig forurensning. Dette bør bort før det skader lakken. Foto: BJØRN-AAGE BREDAL Vis mer

2. Fjern alt av tjære og asfaltrester med en tjærefjerner (som for eksempel Autoglyms «Tar Remover»). Dette gjør du under lista der den verste møkka befinner seg.

3. Hvis du ønsker, går du nå over hele bilen med Korrosol eller Iron-X, kjemikalier som er konstruert for å fjerne metallpartikler. NB! Du bør ha tilgang til en høytrykksspyler dersom du velger å bruke dette. Partikler av andre materialer enn metall blir ikke fjernet med kjemikaliene. Til det trenger du clay for å fjerne.

4. Til slutter fjerner du piggstøvet (nuppene) med en clay-klut. (Biltema har en fin løsning her, bare søk på «clay»). Gjør det under lista og kjenn etter at det blir glatt.

5. NÅ er bilen din klar til å poleres og vokses.

Når du gjør dette grunnarbeidet før du polerer bilen, vil du også oppleve at polish og voks får mye bedre feste, og dermed også vil vare lenger på bilen din.

Les også: Slik redder du håpløs lakk

Alt om bilpleie

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide, her finner du også en video om hvordan du går fram. Les her.