DEKADENT POTET: Fløtegratinerte Foto: Håvard Egge
DEKADENT POTET: Fløtegratinerte Foto: Håvard EggeVis mer

Slik fløtegratineres poteter kjapt

Lett, kjapt og godt.

Var du familiefar på 80-tallet er jeg temmelig sikker på at du var en jævel på fløtegratinerte poteter.

Faren min lagde det i hvertfall hver helg som tilbehør til helgas utskeielse - biff og rødvin (denne "norske" portugiseren er ypperlig til en god biff).

Fram fra glemselen De fløtegratinerte potetene har ikke lenger den samme posisjonen hos den jevne nordmann. I dag varierer vi i steden med et stort mangfold av potetretter. Derfor fant jeg det på sin plass å minne om at de fløtegratinerte potetene fremdeles eksisterer, og fortsatt smaker skikkelig godt.

Kan hende det bare er meg, men jeg hadde omtrent klart å glemme de fløtegratinerte potetene inntil min svoger i sommer serverte dem sammen med grillet entrecote og sautert spinat. Denne flaska zinfandel gikk ned på høykant, og det smakte rett og slett himmelsk!

De fløtegratinerte potetene er selvfølgelig også nydelig om du serverer dem sammen med et perfekt lammelår, en god rødvinssaus og kanskje noen snaddergulrøtter (se her om du får maks ut av gulrøttene dine).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tar en halvtime I de fleste oppskriftene jeg har lest tar det omkring to timer å lage fløtegratinerte poteter. Altså ofte upraktisk lang tid å vente.

Heldigvis er det mulig å korte ned på tiden uten at det går utover smaken.

Bare skjær potetene i tynne skiver og kok dem i fløte, urter og krydder. Hell blandingen i en ildfast form og strø med revet ost - en snau halvtime senere er de klare.

Du kan også droppe osten (slik Clotilde gjør), men jeg synes ofte det blir godt med litt ost.

Det meste innen fast ost er godt her. Jeg bruker ofte en blanding med det jeg har av cheddar, parmesan, gruyere, comte og ridderost (dette er altså en fin anledning til å bruke opp osterester du måtte ha liggende).

Fra tid til annen bytter jeg ut et par poteter med noen tynne skiver sellerirot - dette vil gi en litt lettere potetrett (på samme måte som tilfellet er med denne potetmosen).

Oppskriften står under, men om du synes det er skremmende med all fløten så får du et sunnere alternativ her.

FLØTEGRATINERTE POTETER
Ingredisenser:
(6 porsjoner)
1 kg potet
1 stk laurbærblad
1 neve timian, hakket
2 fedd hvitløk, eventuelt mer
5 dl fløte
1 klype revet muskatnøtt
2 ts salt
nykvernet hvit pepper (kan sløyfes)
150 g revet ost, som for eks ridderost, gruyere, jarlsberg, cheddar - gjerne en blanding av disse.

Fremgangsmåte:
Skrell potetene og skjær dem opp i tynne skiver.
Legg potetene sammen med fløte, salt, laurbærblad, timian, finhakket hvitløk, revet muskatnøtt og eventuelt nykvernet hvit pepper i en kasserolle og kok opp. La småkoke under omrøring i fem minutter.
Hell blandingen i en ildfastform og la avkjøle noen minutter.
Dryss med revet ost og stek på 200 grader i omtrent 25 minutter til osten er gyllen.

Kokk: Håvard Egge

Les også:

De beste, billige rødvinene

Dette trikset gjør eplekaka super

Dessert av bare vann og sjokolade

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.