INNBYDENDE: Gjør grillen klar nå. Å legge mat på gammel skitt er ingen god ide.Foto: KRISTIN SØRDAL
INNBYDENDE: Gjør grillen klar nå. Å legge mat på gammel skitt er ingen god ide.Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

Slik fornyer du grillen for sesongen

Noen få grep og grillen er klar.

• Flere matsaker på db.no/mat
Dinside Har du orden på alt, rengjorde du grillen etter du brukte den sist, men dessverre er det ofte motsatt. 

Fastbrente, delvis forkullede matrester er ikke et lekkert syn, og ikke alltid enkelt å kaste seg over.

Slik fornyer du grillen Grillen blir ikke klar helt av seg selv. Men med et par triks, blir jobben mye lettere.

Har du en gassgrill, kan du la den ta seg av mesteparten av jobben selv. Sett grillen på maks og legg ned lokket.

Etter fem minutters tid vil alle matrester være forkullet. La grillen kjøle seg litt ned før du går over med en grillbørste eller annen børste med stålkost. Børst løs alle forkullede rester, og fjern dem fra grillbunnen.

Deretter kan du vaske grillen med varmt vann og kjøkkenspray innvendig. Skyll så grillen godt med vann, og tørk over til slutt.

Grillbørste og grønnsåpe Har du en kullgrill går du rett på med grillbørsten, etter å ha tømt grillen for gammelt kull først, selvsagt.

Børst løs det du klarer, og fjern bøsset. Deretter vasker du med varmt vann og kjøkkenspray. Skyll godt, og tørk av.

Husk også å rense grillristen. Dette er en drittjobb, men det må gjøres. Heldigvis finnes det et par triks som gjør jobben lettere.

En metode er å smøre risten inn med grønnsåpe av den faste typen.

Pakk inn risten i plast, en søppelsekk eller lignende, og la den ligge over natten. Neste morgen blir flekkene langt enklere å fjerne, men vår erfaring tilsier at ikke alt forsvinner.

Grillen klar til bruk? Her er fem smarte grilltips du bør kunne

Vi har også prøvd med krystall soda men resultatet ble så som så. Vi har også prøvd en vaskerobot, grillbot, men selv om det er morsomt å se på at noe vasker for oss, var ikke resultatet spesielt vellykket.

Det mest effektive er å bruke et universalmiddel. Vi har testet tre, Hugos, Universal-Stein og SeaJet Båtrens, og alle ga gode resultater.

Til slutt er det selve grillen. Utenpå. Et tips vi har fått fra verdensmester i grilling, Bjørn Tore Tangen, er å bruke bilpolish på emaljerte griller, for å få dem skinnende blanke.

RUST : Prøv grillbørste og grønnsåpe. Foto:TORBJØRN BERG
RUST : Prøv grillbørste og grønnsåpe. Foto:TORBJØRN BERG Vis mer

Gjelder garantien?
Du må ikke kjøpe ny grill, selv om enkelte deler er rustet eller i stykker. Er grillen ødelagt etter bare et par sesonger og riktig oppbevaring, kan du reklamere, det vil si: be forhandler om å reparere eller erstatte.

Enkelte produsenter har også egne garantier for grillene sine.

Sunwind har garantiprogrammer som gjelder i mellom to og ti år, litt avhengig av modell, mens enkelte av Webers dyreste griller har opptil 25 års garanti på de mest robuste delene.

Er ikke du dekket av garanti eller reklamasjon, er det fortsatt muligheter, men da må du betale for det selv. Det kan absolutt være verdt å forhøre seg med forhandler om pris og ikke minst vanskelighetsgrad.

Det vil være langt rimeligere å kjøpe et nytt gassbluss eller en ny grillrist enn å investere i en helt ny grill, men det er ikke sikkert alle vil fikse å reparere de mest kompliserte grillene selv.

Slik får du ny grill

Plages du med brann- og sviskader når du griller? Smart matte redder terrassen
Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

 

GAMMEL SKITT : Heldigvis er det enkelt å fjerne, men det er viktigere å sjekke at alt er i orden før du tar den i bruk. Foto: STINE OKKELMO
GAMMEL SKITT : Heldigvis er det enkelt å fjerne, men det er viktigere å sjekke at alt er i orden før du tar den i bruk. Foto: STINE OKKELMO Vis mer