<strong>NYTT KJØKKEN:</strong> Vil du ha et nytt kjøkken uten å bytte det gamle ut, kan maling av innredningen være et rimelig og greit alternativ. FOTO: Kristian Owren/ifi.no
NYTT KJØKKEN: Vil du ha et nytt kjøkken uten å bytte det gamle ut, kan maling av innredningen være et rimelig og greit alternativ. FOTO: Kristian Owren/ifi.no Vis mer

Slik fornyer du kjøkkenskapene

Med riktig fremgangsmåte og gode produkter kan en gammel kjøkkeninnredning bli som ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Her til lands har vi dilla på å pusse opp hjemmene våre. Det er særlig populært å fornye kjøkken og bad. Men dette kan fort bli en kostbar, og ikke minst tidkrevende affære. Dessuten er det mange feller man kan gå i når det kommer til oppussing. Kanskje det holder å gjøre et par enkle grep?

Gode og enkle tips til fornyelse av sprutsonen kan du finne her.

Ønsker du et nytt uttrykk på kjøkkenet ditt uten å bytte hele ut, kan maling av kjøkkenfrontene være et rimelig og forholdsvis enkelt alternativ. Men hvordan bør man gå frem når man skal male kjøkkenfronter? Og er det flere måter å gjøre det på?

Godt verktøy Det er lurt å ha utstyret i orden før man setter i gang med jobben. Invester i gode pensler, ruller og slipepapir. Gode pensler og slipepepair kan faktisk ha mye å si for det ferdige resultatet.

- Slipepapir er hemmeligheten bak et pent stykke malearbeid. Sliper man lett mellom hver påføring av grunning eller maling, gjør det noe med filmen som gjør overflaten elegant. Jeg sliper alltid mye, sier Per Myhre, faglig konsulent i Jordan til ifi.no.

En kvlitetspensel mister ikke bust og gir derfor en glattere overflate. Pass også på at penselen og rullen er tilpasset den malingtypen du velger.

Vaske og slipe 1. VASK

Rengjør dørene godt med husvask, forvask eller noe lignende slik at matrester og fett fjernes. La deretter dørene tørke.

2. SLIP

For å bedre heften bør dørene slipes lett. Korning 150 er godt egnet. Avstøv deretter med en tørr mikrofiberklut.

Grunne, slipe og sparkle 3. GRUNNING

Påfør grunning i speilet, rundt kantene og på ramtreet med rull. Jevn ut med pensel, og gjør siste finish med etterstryker eller fin pensel.

4. SLIPING OG SPARKEL

Slip deretter lett for å fjerne fiberreisning. Man kan bruke sparkel på hakk og skader. Legg på, sparkle ut, la tørke, slip jevnt og avstøv med tørr mikrofiberklut.

Toppstrøk 5. TOPPSTRØK

Avslutt med to toppstrøk med samme fremgangsmåte som grunningen. Slip lett mellom strøkene for å fjerne nupper og fiberreising. Pass på at malingen på kantene ikke slipes bort.

Pass på at du ikke maler over spikerhullene fra håndtak eller hengsler med en vår pensel. Skulle du likevel få maling inn i hullene kan det fjernes med en rund spiss gjenstand, for eksempel en blyant.

Spraylakkere kjøkken Om man ikke ønsker å gå løs med malekosten selv finnes det tjenester man kan kjøpe.

En populær og vanlig tjeneste i dag er å få kjøkkenfrontene spraylakkert. Flere selskaper har spesialisert seg på dette, og reklamerer med at resultatet skal bli som nytt.

- Spraylakkerte kjøkken gir et utrolig holdbart, pent og slitesterkt resultat, sier Terje Skaar fra Poly Teknikk AS. Vi bruker to-komponent lakk som er mer holdbart enn olje- eller vannbasert maling. Det er lett å vedlikeholde og det skal godt gjøres å slite det bort.

Prisen på å spraylakkere et kjøkken ligger på et sted mellom 15.000-20 .00 kroner inkludert moms.

Malermesterens råd Malermester Ole Andreas Klaveness har lang erfaring med ulike former for maling, og har blant annet jobbet med spraylakkering av kjøkken.

Han mener selv at et industrilakkert kjøkken gir et bedre og mer holdbart sluttresultat.

- Men det er langt mer kostbart og det blir derfor en vurdering man selv må ta, sier Klaveness. Går man riktig frem kan det bli et fint resultatet av å male selv også.

Om man ønsker å male kjøkkenet selv, og har folierte kjøkkendører, bør de både vaskes godt og mattslipes. Dette må gjøres for å få heft.

Klaveness anbefaler å bruke pensel på klassiske, profilerte skapdører og en fin rulle på hele, slette flater.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Press prisen når du pusser opp badet

Ti kule kjøkken til å bli inspirert av

Knepene som sender barnet til drømmeland

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

<strong>FJERNE SMUSS:</strong> Det er viktig å vaske vekk alt av matrester og fett før man begynner å male. FOTO: Kristian Owren/ifi.no
FJERNE SMUSS: Det er viktig å vaske vekk alt av matrester og fett før man begynner å male. FOTO: Kristian Owren/ifi.no Vis mer
<strong>GRUNNING:</strong> Det er lurt å grunne for å få vedheft. FOTO: Kristian Owren/ifi.no
GRUNNING: Det er lurt å grunne for å få vedheft. FOTO: Kristian Owren/ifi.no Vis mer
<strong>TOPPSTRØK:</strong> Legg siste hånd på verket med to toppstrøk. FOTO: Kristian Owren/ifi.no
TOPPSTRØK: Legg siste hånd på verket med to toppstrøk. FOTO: Kristian Owren/ifi.no Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer