VÆR VOKSEN: Ikke undervurderer barnas skepsis til din nye flamme. Foto: Thinkstock
VÆR VOKSEN: Ikke undervurderer barnas skepsis til din nye flamme. Foto: ThinkstockVis mer

Slik forteller du barna om din nye kjæreste

Bruk hodet. Ikke hjertet. For barn kan lett gå i vranglås.

Scene 1: «Er han ikke fantastisk!» utbryter du og kysser den nye kjæreste din på munnen, mens du klyper ham kjærlig i sideflesket. Rett foran barna. Første gang de møter ham. Hjemme i sofaen, der barnas far satt for bare to måneder siden.

Spol tilbake! Husk at den du, i forelskelsens rus, synes er den mest fullkomne skapningen på jord, i dine barns øyne vil være en fremmed, en uønsket person som har invadert hjemmet deres. De er ikke på noen måte glade på dine vegne.

Forbudt for menn med skjegg Scene 2: Du har fått ny kjæreste og er mer forelsket enn noensinne. Du skulle gjerne vært sammen med henne 24 timer i døgnet, men det kan du ikke. Hun har nemlig barn, og de vil helst slippe å ha noe med deg å gjøre.

Så kommer du på besøk og oppdager en lapp på døra til 8-åringens barnerom: «Adgang fårbutt for skjeggete menner.»

Ikke bli lei deg.

Barna bestemmer tempoet - Dette handler ikke først og fremst om deg, men om at barna har behov for å dvele ved foreldrenes tilbakelagte forhold. De har en sorg å bearbeide, forklarer Frode Thuen, ekspert på samlivsspørsmål og professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen til Foreldre & Barn.

- Det er viktig å gå langsomt fram, slik at barna får tid til å fordøye at det er kommet en ny person inn i livet ditt. Og i deres. Barna må få bestemme tempoet, sier Thuen.

Tar lenger tid enn du tror Alle barn kan venne seg til at mamma eller pappa har fått ny kjæreste, men det tar nesten alltid lenger tid enn du tror, sier familieterapeut Solveig Vennesland.

- Barn tåler sannheten, men de reagerer på sin egen måte. Noen blir rasende og lar det gå ut over alle, andre blir innadvendte og synes kanskje det er veldig flaut, sier familieterapeuten.

VIS RESPEKT: Etter en skilsmisse er barnas følelser viktigere enn dine. Foto:  Colourbox
VIS RESPEKT: Etter en skilsmisse er barnas følelser viktigere enn dine. Foto: Colourbox Vis mer

- Har du satt barn til verden, er du forpliktet til å ta hensyn til barnas reaksjoner, selv om du er aldri så forelsket.

Litt for ivrig Kanskje er du veldig ivrig etter å skape en ny familie etter flere år med krangling og negative følelser. Men det er ikke barna.

- De vil alltid tenke mest på den som ikke er hos dem. Det gjelder særlig rundt bursdager og høytider.

Ligg lavt i terrenget Frode Thuen understreker også at det er viktig å tilpasse farten til barna.

- Mange foreldre er så utålmodige etter å etablere en ny familie at de undervurderer barnas skepsis. Noen barn er nysgjerrige og åpne, mens andre er skeptiske og sky, sier professoren.

Den nye partneren må derfor være veldig lydhør for barnas uttalte og uuttalte følelser.

- Vedkommende må ligge lavt i terrenget og være på tilbudssiden. Det er også viktig å vise at man har respekt for barnas grenser. Jo bedre den nye kjæresten klarer å tilpasse seg, dess raskere vil barna åpne seg. I motsatt fall kan barna gå i vranglås.

Bruk hodet, ikke hjertet Det er ikke meningen at barna skal bestemme om foreldrene skal få seg nye kjærester.

- Men de må få styre prosessen når de selv blir involvert. Da er det viktig at foreldrene trår varsomt og bruker hodet mer enn hjertet, påpeker Vennesland.

- Klarer de det, vil både barna og resten av familien få det mye lettere i fremtiden.

Les også:
Slik blir skilsmissen lettere
Skilsmisse er en økonomisk slankekur
Slik unngår du samlivstabbene.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.