Slik fungerer hjertedietten

Ti om dagen gir lavere kolesterol, lavere blodtrykk og redusert risiko for hjerteinfarkt.

VIL HVOR MATEN KOMMER FRA: Kjøkkensjef Kaja Rambæk Holboe Bang ved den økologiske restauranten Kolonihagen på Frogner i Oslo er glad for økt fokus på frukt og grønnsaker i kosten. Hun håper at stadig flere vil velge økologisk, kortreist mat. Foto: ERLING HÆGELAND
VIL HVOR MATEN KOMMER FRA: Kjøkkensjef Kaja Rambæk Holboe Bang ved den økologiske restauranten Kolonihagen på Frogner i Oslo er glad for økt fokus på frukt og grønnsaker i kosten. Hun håper at stadig flere vil velge økologisk, kortreist mat. Foto: ERLING HÆGELANDVis mer

||| (Dagbladet): Amerikanske helsemyndighetene har i samarbeid med leger og forskere satt sammen en hjertediett.

National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI), som er underlagt det amerikanske helsedepartementet, anbefaler DASH-dietten for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Norske ernæringsfysiologer mener dietten vil ha betydelig effekt også etter norske forhold.

Lavere blodtrykk Ifølge ferske tall betyr åtte uker på DASH-dietten et redusert kolesterolnivå med åtte prosent i snitt.

Blodtrykket går betydelig ned, og risikoen for å rammes av hjerteinfarkt i løpet av en tiårsperiode reduseres med 18 prosent.

- Denne studien gir ytterligere bevis for at vi kan forbedre befolkningens helse betydelig ved å promotere DASH-dietten, sier professor Nisa M. Maruthur i en pressemelding.

Hun er medforfatter av studien som ble publisert i siste nummer av det amerikanske hjertemagasinet Circulation.

Også for norske forhold Funnene i studien er basert på en sammenligning mellom DASH-dietten og et gjennomsnittlig amerikansk kosthold.

BRUK SESONGENS RÅVARER: Kjøkkensjef Kaja Rambæk Holmboe Bang har spritet opp den amerikanske potetsalatoppskriften med norske epler og syltet rødløk. Foto: ERLING HÆGELAND
BRUK SESONGENS RÅVARER: Kjøkkensjef Kaja Rambæk Holmboe Bang har spritet opp den amerikanske potetsalatoppskriften med norske epler og syltet rødløk. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Selv om det norske kostholdet skiller seg noe fra det amerikanske, mener ernæringsfysiologer Dagbladet har snakket med at dietten vil ha god effekt også i Norge.

- Selv om det er noen forskjeller mellom amerikansk og norsk kosthold, har vi unektelig mange av de samme utfordringene. Så om vi får flere over på et kosthold som DASH, vil vi helt klart kunne få en klar risikoreduksjon både når det gjelder hjerneslag og hjerteinfarkt, sier Marianne E. Mathiassen, klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.
  Frisk uten medisiner Hun mener dietten i mange tilfeller kan erstatte medisiner.

- En rekke studier har vist betraktelig reduksjon av blodtrykket ved hjelp av DASH-dietten. Når det gjelder pasienter med grad 1 hypertensjon, et litt forhøyet blodtrykk, har man med dietten fått resultater på linje med medikamentell behandling. De fleste av disse pasientene har fått en normalisering av blodtrykket ved bare å leve på denne kosten, sier Mathiassen.

DASH-dietten fører til et høyere kalsiuminntak sammenlignet med norske anbefalinger, og i tillegg vil også kosten føre til et høyt inntak av kalium og magnesium, samt reduksjon av saltinntak.

Anbefalt mengde frukt og grønt er også en god del høyere enn den norske «fem om dagen».

- Det er vel mer som ti om dagen, og det kan være utfordrende å klare. Men gjør man det, vil man få god effekt. Man vil dessuten få god gevinst selv om man ikke klarer ti, men bare øker mengden frukt og grønt og følger de andre rådene, sier Mathiassen.

Hun peker på at dietten ikke bare er gunstig for blodtrykk, kolesterol og hjerte.

- DASH er bra for å holde lav vekt, for beinskjørhet og for å forebygge en rekke kreftformer. Det er en sunn kost for folk flest, enten man ønsker å forebygge eller man allerede har plager som disse, sier hun.

Mer kalsium Klinisk ernæringsfysiolog Guri Vebenstad ved Lipidklinikken peker på at dietten også fokuserer på ferske råvarer.

- Vi bruker mange av disse rådene også i Norge, men ikke dietten i sin helhet. Det som er positivt med DASH-dietten er fokus på økt inntak av frukt, bær og grønnsaker, magre meieriprodukter, redusert inntak av mettet fett og mer bruk av rene råvarer i matlagingen fremfor bruk av hel- og halvfabrikat, sier Vebenstad.

- Men DASH-dietten i sin helhet vil være vanskelig å følge. Jeg synes det er mye å anbefale ti porsjoner med frukt og grønnsaker. De fleste ville miste motet om de ble fortalte at de skulle spise 1,5 kg frukt og grønt om dagen, sier hun.

NHLBI oppfordrer til å følge dietten i sin helhet, men understreker at hvert enkelt grep vil være med på å redusere blodtrykket.

- Det viktigste er at en gjør gunstige kostendringer som en greier å leve med, samt å være regelmessig fysisk aktiv. Det er veldig viktig for å redusere blodtrykket, sier Vebenstad.

- Planlegg Med litt planlegging og en dæsj fantasi, er det enkelt å få i seg ti om dagen, mener kjøkkensjef Kaja Rambæk Holmboe Bang ved Kolonihagen restaurant.

- Ha alltid salat ved siden av middagen, gulrøtter eller annen råkost som snacks og frukt med på jobben, råder kjøkkensjefen ved det økologiske spiseriet på Frogner i Oslo der alt lages fra bunnen av med kortreiste ingredienser.

- Mange grønnsaker kan grilles. Ovnsbakt tomat er kjempegodt og sunt. Bruk fem-seks ulike ingredienser i salaten og sylt ned både frukt og grønnsaker nå som det er høst. Det gir masse smak.

Bang applauderer utviklingen med at stadig flere velger økologisk.

- Vi har kontakt med produsentene vi bruker og vet derfor at de kommer fra glade dyr og gode råvarer som er dyrket fram på naturens premisser, sier hun.