BRUK KORT: - Ved betaling med kredittkort har du en lovfestet rett til å få pengene tilbake fra kredittyter. Ved betaling med et Visa debetkort, som ikke er kredittkort men som er et kort de fleste bruker, følger det av avtalevilkårene at man har den samme rettigheten, forklarer fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet. Foto: JON OLAV NESVOLD / NTB SCANPIX
BRUK KORT: - Ved betaling med kredittkort har du en lovfestet rett til å få pengene tilbake fra kredittyter. Ved betaling med et Visa debetkort, som ikke er kredittkort men som er et kort de fleste bruker, følger det av avtalevilkårene at man har den samme rettigheten, forklarer fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet. Foto: JON OLAV NESVOLD / NTB SCANPIXVis mer

Slik går det med pengene dine om flyselskapet slås konkurs

Rammer reisende mye hardere enn en streik.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside): Det er streik i Norwegian. Alle norske innenriksflygninger blir innstilt i dag, det gjør også de fleste innenriksflygninger i Svergie og Danmark.

Sjekk dagens trafikkinformasjon her: http://norwegian-no.custhelp.com

Dagbladet skrev tidligere i uka at det har blitt diskutert hvorvidt deler av selskapet skal slås konkurs.

Under onsdagens pressekonferanse kalte Norwegian-sjef Bjørn Kjos ryktene om at Norwegian-ledelsen planla å slå Norwegian Air Norway (NAN) konkurs, for oppspinn.

En sentralt plassert kilde sier imidlertid til Finansavisen i dag at fagbevegelsen nå risikerer å presse fram den konkursen i NAN som de har fryktet, skriver NTB.

Slik rammer en konkurs En konkurs rammer reisende mye hardere enn en streik.

- Det er ikke gøy hvis et flyselskap går konkurs. Mange blir påvirket og forbrukere kan oppleve å miste reisen og pengene, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet til Dinside.

Flere selskaper Norwegian-konsernet består av morselskapet Norwegian Air Shuttle ASA (NAS) og hel- og deleide datterselskap i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Irland og Singapore.

NAS er morselskapet til selskapet som nå trues av konkurs, Norwegian Air Norway (NAN) - hvor de streikende pilotene er ansatt. Det er NAN som flyr i Skandinavia.

Det er foreløpig uklart hvorvidt man får en konkurs, og hvordan dette i så fall vil påvirke kundene.

Les også: Dette har du krav på ved en flystreik

Ikke samme sikkerhet Du har mange rettigheter ved flyforsinkelser og kanselleringer som følge av en streik:

Hvis flyavgangen blir kansellert eller utsatt mer enn fem timer, kan du kreve pengene tilbake eller ny reise. I tillegg kan du ha rett på forpleining.

KONKURS? Dagbladet skrev tidligere i dag at morselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS) diskuterer hvorvidt Norwegian Air Norway (NAN) skal slås konkurs. Det er NAN som flyr i Skandinavia. Foto: NORWEGIAN
KONKURS? Dagbladet skrev tidligere i dag at morselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS) diskuterer hvorvidt Norwegian Air Norway (NAN) skal slås konkurs. Det er NAN som flyr i Skandinavia. Foto: NORWEGIAN Vis mer

Dette gjelder imidlertid ikke ved kanselleringer som følge av en konkurs.

- Har du kjøpt en pakkereise vil du være sikret mot konkurs gjennom reisegarantifondet. For vanlige flyreiser har du ikke samme sikkerhet, men bruker du kort vil du få tilbake pengene dine. Det gjelder både om du har betalt med debetkort og med kredittkort, sier Flønes.

Krev penger i banken - Ved betaling med kredittkort har du en lovfestet rett til å få pengene tilbake fra kredittyter. Ved betaling med et Visa debetkort, som ikke er kredittkort men som er et kort de fleste bruker, følger det av avtalevilkårene at man har den samme rettigheten, forklarer fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet.

I begge tilfellene retter du altså kravet til banken, eller kredittyter.

- Sitter du fast i utlandet ved en konkurs kan du i teorien kreve ekstra omkostninger dekket av konkursboet, men små krav kommer nederst på lista over hvem som har rett på verdiene som er igjen og som oftest får man ingen ting, sier Flønes videre.

Flere råd om hvordan du bruker kredittkort smart på reise.

Verre med «allianseløst» selskap I motsetning til selskaper som eksempelvis SAS, er ikke Norwegian med i en allianse med andre flyselskaper.

På samme måte som at det ikke er andre flyselskaper som kan frakte deg hjem dersom selskapet har problemer med å levere tjenesten, vil dette også ramme deg hardere ved en eventuell konkurs.

- Noen flyselskaper har avtaler med andre flyselskap som kan hjelpe strandede kunder tilbake, men det er opp til avtalene flyselskapene har seg imellom. Norwegian er ikke med i noen allianse, slik at dette ikke er en problemstilling hvis den norske delen av selskapet skulle gå konkurs, sier Flønes.

- På den annen side kan det hende at de utenlandske delene av Norwegian vil hjelpe de norske kundene, men det er neppe noe du som forbruker har rett på, sier hun.

Bruk kort! Vurderer du å kjøpe flybilletter nå, men vet ikke helt om du tør? Da er rådet å bruke kredittkort eller kjøpe pakkereise.

- Folk må vurdere selv om de vil kjøpte billett, eller ikke. Det var fare for konkurs i SAS for et par år siden, og nå er det Norwegian som man mener har problemer. Flybransjen er i omstilling for tiden og da er det godt å vite at man får tilbake pengene hvis man bruker rett type kort eller kjøper en pakkereise, sier Flønes.

• Merk også at flere kredittkort gir gode rabatter av ulike slag.

Reiseforsikringen hjelper ikke Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, forteller at reiseforsikringen ikke omfatter tap, skade eller utgifter som direkte eller indirekte har sammenheng med streik, lockout eller annen form for arbeidskonflikt.

Merutgifter eller økonomisk tap på grunn av konkurs eller heller ikke omfattet. Det samme gjelder for reiseforsikringen som inngår i kredittkortet ditt: Det gjelder ikke om et flyselskap går konkurs.

Dette gjelder både innenlands og utenlandsflyginger.

NB: Det er ikke bare på fly du bør velge kredittkort

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.