TA GREP: - Det lureste grepet du kan gjøre for å få mer pensjon, er å sørge for at du kvalifiserer til ny AFP, sier Birger Myhr i Pensjonseksperten. Foto: COLOURBOX.
TA GREP: - Det lureste grepet du kan gjøre for å få mer pensjon, er å sørge for at du kvalifiserer til ny AFP, sier Birger Myhr i Pensjonseksperten. Foto: COLOURBOX.Vis mer

Slik går du opp i lønn med pensjon

Jobber du lenge nok kan du få høyere pensjon enn lønn.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Er du ansatt i privat sektor og jobber til 70 år eller lenger, kan du se fram til et lønnshopp som pensjonist.

I gjennomsnitt kan du regne med at pensjonen øker med fire til åtte prosent for hvert år du jobber lenger enn 67 år, og motsatt hvis du jobber kortere.

SMARTE PENSJONSRÅD Skaff deg oversikt: Hvor mye kan du forvente å få i pensjon fra folketrygden og fra arbeidsgiver? Sjekk også om du harfripoliser fra tidligere arbeidsforhold.Legg en spareplan: Ønsker du å gå av med pensjon allerede fra 62 år, vokser sparebehovet. Tenk bredt: Det er ikke bare økonomisom bør avgjøre når du bør ta ut pensjonen. Trivsel på jobb, helse, ektefellens situasjon m.m. er minst like viktig.Hvor lenge lever du? Tidspunktet for uttak av alderspensjon i folketrygden kan sees på som et veddemål mot staten. Du vedder på hvor lenge du kommer til å leve. Hvis du tror du kommer til å leve lenge, kan du jobbe til du blir 70 år og vente med å ta ut pensjon til da - og satse på å motta en høy pensjon til du blir 90 år eller enda lenger. Jobbe lenge? Skal du jobbe utover 67 år, må du bli enig med arbeidsgiveren din om dette. Du har ikke automatisk rett til å jobbe til du er 70 eller 75. Offentlig sektor har en absolutt aldersgrense på 70 år, mens privat sektor ikke har noen aldersgrense.Se på skatten: Skatt på pensjon er lavere enn skatt på lønn. Ønsker du å trappe ned etter fylte 62 år, bør du se på skattereglene. Særlig høytlønte kan få lavere total skattebelastning ved å kombinere arbeidsinntekt med pensjonsinntekt enn ved å vente med å ta ut pensjon.Husk at: Det lønner seg ikke å jobbe utover 62 år i offentlig sektor. I det offentlige fungerer nemlig AFP fortsatt som en tidligpensjonsordning. Jobber du for fullt til 67 år i offentlig sektor, ser du ikke snurten av AFP-pengene.Kilde: Storebrand

Mer pensjon enn lønn

- Jobber du for fullt til over 70, kan mange i privat sektor faktisk regne med å få høyere pensjon enn de hadde i lønn, sier pensjonsekspert Knut Dyre Haug i Storebrand.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn