Slik går risikoen for hjerte og karsykdom i arv

Hvis foreldrene dine har risikofaktorene, er sjansen stor for at også du får det.

GÅR I ARV: - Hvis en av foreldrene har høy kroppsmasseindeks (KMI), høyt blodtrykk eller høyt kolesterolnivå, er risikoen fra to til over tredoblet for at de voksne barna vil oppleve det samme,  sier stipendiat Kirsti Lund Vik som har forsket på dette som en del av sin doktorgrad. Foto: MICROSTOCK
GÅR I ARV: - Hvis en av foreldrene har høy kroppsmasseindeks (KMI), høyt blodtrykk eller høyt kolesterolnivå, er risikoen fra to til over tredoblet for at de voksne barna vil oppleve det samme, sier stipendiat Kirsti Lund Vik som har forsket på dette som en del av sin doktorgrad. Foto: MICROSTOCK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En stor generasjonsstudie utført ved NTNU viser at risikofaktorer for hjerte- og karsykdom som fedme, blodtrykk, kolesterolnivå og fysisk aktivitet overføres fra foreldre til barn.

Det unike med studien er at informasjonen om barna er samlet inn i etter at de har blitt voksne.

- Dette er den første undersøkelsen hvor dette studeres etter at barna har flyttet hjemmefra og selv bestemmer livsførselen sin, sier stipendiat Kirsti Lund Vik som har forsket på dette som en del av sin doktorgrad.

Allerede abonnent? Logg inn

Våre beste tilbud!

Dagbladet Pluss

Mer å snakke om

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer