SMAKSLØFT :  Boller er godt i seg selv. Boller med fyll er bedre. Kokken Jan Ivar Nykvist anbefaler boller med lakris som smakstilsetning. Foto: ISELIN GJELSVIK
SMAKSLØFT : Boller er godt i seg selv. Boller med fyll er bedre. Kokken Jan Ivar Nykvist anbefaler boller med lakris som smakstilsetning. Foto: ISELIN GJELSVIKVis mer

Slik gir du boller og granola et kick med lakris

Plutselig var ikke lakris bare godteri lenger.

• Flere matsaker på db.no/mat

- Før var lakris godteri. Nå er det blitt en smakstilsetning, sier kokk Jan Ivar Nykvist og holder fram en nybakt bolle fylt med karamellisert sukker, smør og lakris.

- Denne bollen har jeg laget mange ganger før uten lakris. Når har jeg funnet en god balanse mellom smør, brunt sukker og lakrispulver.  Det gir bollen et løft, sier han.

Nykvist deler gjerne oppskriften. Bollene passer flott når du vil servere noe litt ekstra, for eksempel til frokost 17. mai.

Tilgjengelig Lakrispulver får du nå i delikatesse- og matbutikker over hele landet. Du får det også på nettet.

BOLLER MED LAKRIS:  Kokken Jan Ivar Nykvist oppdaget lakrispulver i en butikk i Oslo i fjor. Siden har han eksperimentert med lakris i maten. Her nybakte boller med lakrisfyll. Sugen? Oppskriften finner du nedenfor. Foto: ISELIN GJELSVIK
BOLLER MED LAKRIS: Kokken Jan Ivar Nykvist oppdaget lakrispulver i en butikk i Oslo i fjor. Siden har han eksperimentert med lakris i maten. Her nybakte boller med lakrisfyll. Sugen? Oppskriften finner du nedenfor. Foto: ISELIN GJELSVIK Vis mer

Foruten Bülow er Kung Markatta en anerkjent produsent.

Jan Ivar Nykvist oppdaget lakris som smakstilsetning for om lag et år siden. Han kom over pulveret i en butikk i Oslo. Siden har både fint og grovt lakrispulver og lakris-sirup vært fast inventar på kjøkkenet.

- Kjempegodt. Rent, ekte, ikke noe juks og tull, sier Nykvist, som er mer kjent som grillkokk enn for bakverk.

Nylig utga han grillboka «Glød», der han blant annet slår et slag for pizza med grillet laks.

- Hvis du drysser litt lakrispulver over denne pizzaen, så tar du den til nye høyder,sier han.

LAKRISKONGE: Danske Johan Bülow selger verdens dyreste lakris.  Det forhindrer ikke at kokk etter kokk har begynt å eksperimentere med lakris i maten. Foto: LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW
LAKRISKONGE: Danske Johan Bülow selger verdens dyreste lakris. Det forhindrer ikke at kokk etter kokk har begynt å eksperimentere med lakris i maten. Foto: LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW Vis mer

- Jeg prøver meg fram på nye ting. Sjøkreps med lakris-smør er for eksempel kjempegodt. En dash pulver og spennende ting skjer, sier han.

Lakris-imperium Den danske lakrisentusiasten Johan Bulow har så vidt rundet 30 år, men har skapt seg et lakrisimperium på noen få år.

Han startet på kjøkkenet hos mor i landsbyen Svaneke på Bornholm og måtte hive innholdet i kjele etter kjele før han lyktes.

Fra han åpnet døra til sin sommerbutikk en julimorgen 2007 og håpet at noen skulle stikke nesa innom, gikk det tre timer før butikken var tom.

Siden har han flyttet produksjonen til Sjælland og eksporterer nå lakris — både godteri og pulver — til en rekke land. Lakrisen hans skal etter sigende være verdens dyreste.

NY VRI:  Granola med lakris. Foto: ISELIN GJELSVIK/VISIT DENMARK
NY VRI: Granola med lakris. Foto: ISELIN GJELSVIK/VISIT DENMARK Vis mer

Bulow, som i fjor høst åpnet lakrisbutikk i Steen & Strøm i Oslo, har prøvd lakris på det meste, også norsk geitost.

Dommen? Antakelig mest egnet for nordmenn.

Vær gjerrig Lakris har en gjennomtrengende smak. Bülows råd er «å salte maten» med lakris, være litt gjerrig. Da blir resultatet best.

Kokker over hele verden eksperimenterer nå med lakrispulver, som utvinnes av en rot.

Du får hele menyer hvor lakris er smakstilsetter.

Kylling og østers med dryss av lakris, lakris i sausen, lakris-iskrem. Stekte potetskiver med lakris eller et dryss i sauser og supper. Mulighetene er mange.

En så enkelt ting som fruktsalaten blir en helt annen smaksopplevelse med et dryss på toppen.