HEMMELIGHETEN ER VARME: Ha grynene i varm gryte og rist under omrøring til de får en lett gyllen farge. Dersom du vanligvis har smør eller olje i grøten din, kan du godt ha det i når du varmer grynene, eventuelt samtidig med melken.  Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
HEMMELIGHETEN ER VARME: Ha grynene i varm gryte og rist under omrøring til de får en lett gyllen farge. Dersom du vanligvis har smør eller olje i grøten din, kan du godt ha det i når du varmer grynene, eventuelt samtidig med melken. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NOVis mer

Slik gir du havregrøten og deg selv et løft

Og du kan fikse det dagen før.

• Flere matsaker på db.no/mat

Dinside Havregrøt er en sunn og næringsrik frokost, men i seg selv kan den være litt intetsigende på smak.

Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med, uten ekstra ingredienser.

Hemmeligheten er å riste grynene litt, slik at du får ut mer av smaken. Akkurat som når du skal bruke pinjekjerner. (Rister du dem ikke i tørr panne før du skal bruke dem, anbefaler vi på det sterkeste at du prøver det neste gang!)

Lei av at grøten svir seg? Alt du trenger er litt avispapir

Ved å varme opp havregrynene får de en mer fremtredende smak, og grøten blir langt mer smakfull enn om du varmer opp vann eller melk og grynene samtidig.

Varmetrikset er også perfekt om du skal lage peanøttsmør eller hjemmelaget Nugatti.

Slik gjør du: Skal du koke grøten er alt du trenger å gjøre å endre litt på rekkefølgen, samt bruke en litt større gryte enn du pleier.

Sett på varmen, og ha grynene i gryten.

Du kan enten tørrsteke dem, eventuelt bruke litt smør eller olje, dersom du vanligvis har dette i grøten, til de blir gylne og fine på fargen.

Så har du i melk eller vann, eventuelt en klunk eplejuice eller andre smakstilsetninger, og lar det småkoke under omrøring til grøten er klar.
Kjøleskapsgrøt Går du for kjøleskapsgrøt, må grynene ristes før du har dem i glass eller bolle i kjøleskapet.

Du kan enten tørrsteke dem i en gryte, som når du koker havregrøt, men for mange mister man da litt av poenget med kjøleskapsgrøten - at du skal slippe å koke eller bruke mye tid på grøten.

Enklest mulig: Havregrøten som lager seg selv

RISTET GRØT: Varmer du opp havregrynene før du koker grøten blir den langt mer smaksrik - selv uten å tilsette ekstra smak slik vi har gjort her.  Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
RISTET GRØT: Varmer du opp havregrynene før du koker grøten blir den langt mer smaksrik - selv uten å tilsette ekstra smak slik vi har gjort her. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

Enda enklere er det å riste opp litt større mengder havregryn i ovnen mens du først er i gang.

Sett ovnen på 175 grader, dekk en stekeplate eller langpanne med bakepapir, og dekk med korn. Ristes øverst i ovnen til de blir gylne på farge, cirka ti minutter bruker vi om vi setter brettet øverst i ovnen.

Ta ut brettet underveis, og rør om, slik at havregrynene blir stek og brunet på begge sider.

LES OGSÅ: Er grøt den nye sushien?

Serveringstips Havregrøt er god frokost, men man kan bli lei om man spiser det samme, dag ut og dag inn.

En av fordelene med grøten er at det er en glimrende base, akkurat som når du spiser skiver, og smakstilsetningene kan varieres i det uendelige.

Her er noen av våre favoritter:
•  Ha i en klunk eplejuice eller små eplebiter og kanel, for en klassisk (og sunn) eplekakesmak
•  Biter av ananas eller mango og revet kokos, for en tropisk vri
•  Topp med friske bær og hakkete nøtter - eller rør inn bærene i forkant for at grynene også skal ta smak
•  Rør inn litt granola, rett før servering, for litt mer å tygge på
•  Rør inn linfrø, solsikkekjerner, gresskarfrø et cetera for mer smaksvariasjon
•  Ha i banan i biter, og riv over kokesjokolade for litt mer dessertaktig variant

Eller kombiner med en annen tradisjonsrik matvare: Brunost på havregrøten, og ni andre måter å bruke den på

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

VARIER I DET UENDELIGE: Blåbær er en favoritt på kjøleskapsgrøten. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
VARIER I DET UENDELIGE: Blåbær er en favoritt på kjøleskapsgrøten. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer