Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik gjetter du årets mest populære navn

Vestkantnavn er ut. Her er den nye navnetrenden.

NAVN: Hva skal barnet hete? Sverige er gjerne først ute med å få de populære navnene, så kommer de norske barna etter. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
NAVN: Hva skal barnet hete? Sverige er gjerne først ute med å få de populære navnene, så kommer de norske barna etter. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva tror du blir årets mest populære navn på barn i år? Her er triksene som får deg til å tippe riktig.

I slutten av januar kommer navnestatistikken fra Statistisk sentralbyrå. I fjor var Emma og Lucas de mest brukte jente- og guttenavnene.

Bærum er gammeldags I mange år var Bærum foregangskommunen for populære navn. For å tippe på hva som ble de mest populære navnene i fremtiden, var det tidligere et triks å se på navnetoppen i Bærum kommune. For der ble vestkantnavnene etablert - som senere ble østkantnavn - og landsdekkende navn. Slik er det ikke lenger.

- Bærum har ikke samme effekt som de hadde på midten av nittitallet. Nå kaller de barna sine litt bakstreverske navn som er på vei ut av topplista, sier Jørgen Ouren.

Se til Sverige - Det er påfallende hvordan navn som er populære i Sverige, etter hvert havner på navnetoppen også i Norge. Jeg kan snart slutte å lage navnestatistikker, bare henvise til Sverige, sier navnestatistiker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

Han mener vi kan se på hva de svenske idtrettutøverne i tidlig 20-årene heter, og nesten spå at disse navnene slår an i Norge.

- Likevel er det ikke så enkelt. Noen toppnavn i Sverige bruker lang tid på å slå an i Norge, andre bruker kort tid og andre kommer aldri. Men det som er sikkert er at norske navnetrender følger de svenske, sier han.

NAVNELISTE: Mange blar i navnebøker, skriver lister og leter bakover i slekten for å finne et navn. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
NAVNELISTE: Mange blar i navnebøker, skriver lister og leter bakover i slekten for å finne et navn. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

Om det er at Sverige er tidligere ute enn oss med plukke opp internasjonale trender eller om dette er typiske svenske navn, er vanskelig å si noe sikkert om , mener navneforskeren.

Emma eksploderte I 2008 lå Lucas på topp i Sverige og Emma som nummer tre. I 2009 hadde Lucas fortsatt førsteplassen i vårt naboland, mens Alice var det mest populære jentenavnet. Emma og Ella lå som nummer to og tre hos jentene, mens Elias og Oscar inntok andreplass og tredjeplass hos gutta.

Et av navnene som brukte lang tid på å reise over grensen er årets toppnavn i Norge, Emma.

- Navnet "lå helt stille" fra 1940 til 1970, men så begynte det å stige veldig langsomt. Men da det først kom, eksploderte det, sier han.

Alice i Sverigeland - Kommer vi til å se det svenske toppnavnet Alice i Norge i år eller i nær fremtid?

- På nåværende tidspunkt viser Alice ingen tendenser til å stige i det hele tatt i Norge. Det var på topp i 1910, men er i dag ikke med på topp 40 listen over jentenavn i Norge engang. Man skal ikke være for tidlig ute med å konkludere, men i dag har ikke dette navnet begynt å røre på seg ennå.

Hva årsaken til dette er, er vanskelig å vite, mener Ouren.

- Det kan være at det er et veldig svensk lydende navn, eller det kan skyldes at en svensk kjendis har kalt barnet sitt Alice. Kanskje vi bare trenger tid på oss her opp på berget for å bli vant til det, sier Ouren.

Dette er med andre ord kanskje ikke et navn å tippe på i år!

Men dette er kanskje navn å se til hvis man vil ha originale navn.

Lurer du på hva du skal kalle navnet ditt? Bruk Navneguiden

Ingen hopper mer enn ti plasser Ifølge Jørgen Ouren er det også en annen taktikk man kan bruke for å tippe hvilket navn som vil toppe listene for 2010.

- Det er svært sjelden at et navn hopper mer enn ti plasser. I fjor hoppet Sofia opp 16 plasser til nummer 30 på lista, mens Sander hoppet 13 plasser fra nummer 9 til nummer 22. Men dette hører med til unntakene.

Saken ble opprinnelig skrevet av BarniMagen for Klikk.no. Les her.

NAVVNEVALG: 597 jenter fikk navnet Emma i 2009, mens 565 gutter fikk navnet Lucas eller Lukas. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
NAVVNEVALG: 597 jenter fikk navnet Emma i 2009, mens 565 gutter fikk navnet Lucas eller Lukas. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!