Slik gjør du et godt førsteinntrykk

Her er ti knep.

FØRSTEINNTRYKK: Hvis du har kontroll over signalene du sender ut, kan du påvirke hvordan andre oppfatter deg. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
FØRSTEINNTRYKK: Hvis du har kontroll over signalene du sender ut, kan du påvirke hvordan andre oppfatter deg. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.comVis mer

Du har bare noen få sekunder til å skape et førsteinntrykk .

Hvis du kommer skjevt ut, skal det hard jobbing til for å forandre folks oppfatning av deg. Derfor er disse korte øyeblikkene så viktige.

- Det krever bare at du er bevisst ditt eget kroppsspråk , sier Live Bressendorf Lindseth.

Hun er forfatter og kommunikasjonsrådgiver i firmaet Kondor. Hun har blant annet skrevet boken Kroppsspråkets makt.

10 råd for å gjøre et godt førsteinntrykk 1. Vær rak i ryggen. Da blir du oppfattet som en trygg og troverdig person.

2. Hold haken parallelt med bakken. Har du haken oppover, kan du bli oppfattet som arrogant. Peker haken nedover, oppfattes du lett som engstelig, usikker og kanskje til og med tung å prate med.

3. Søk øyekontakt, og hold blikket store deler av tiden - men uten å stirre. Det bekrefter at du ønsker kontakt. Husk at folk liker å bli lagt merke til.

4. Smil! Det uttrykker vennlighet og signaliserer at du liker den andre. Vi liker folk som vi føler at liker oss.

5. Vend kroppen mot den du snakker med og la føttene også peke mot denne personen. Vrir du kroppen eller føttene vekk, signaliserer du at personen er kjedelig å snakke med og at du helst vil komme deg vekk.

6. Ha en åpen kroppsholdning. Ikke lag barriere med armene, det hemmer kontakt og samtale - og garanterer at du ikke blir festens midtpunkt.

7. Bruk hendene når du snakker. Gestikulering vitner om engasjement og skaper en opplevelse av at du synes den andre er inspirerende å prate med.

8. Still spørsmål, ikke bare snakk om deg selv. Selvopptatte mennesker er skikkelig "turn off".

9. Vis at du lytter når den andre skravler i vei. Nikk diskret og legg hodet svakt på skrå. Det viser at du følger med og har tillit til det som blir sagt.

10. Speil den andres kroppsspråk innimellom. (Men pass på, bare positive signaler.) Ved å kopiere den andres bevegelser viser du at du liker personen, og kanskje også det du hører. Vi synkroniserer nemlig automatisk kroppsspråket vårt med personer vi trives sammen med.

Positive følelser - Vi mennesker ønsker helt intuitivt å omgås mennesker som utstråler positive følelser, sier Bressendorf Lindseth.

- Det er rett og slett fordi vi selv får de samme positive følelsene når vi er sammen med blide og glade personer, sier hun.

Hun avviser at det er manipulering å lære seg å kontrollere kroppsspråket, slik at man fremstår som sikrere eller vennligere enn man egentlig er.

- Å jobbe med kroppsspråket handler om å tenke over hvordan man fremstår, slik at man oppfattes som en troverdig person, poengterer hun.

Psykolog Anne Selvik påpeker at hvis noen bruker kroppsspråket bevisst for å fremstå på en bestemt måte - for eksempel som selger - må det kunne kalles manipulering.

- Hersketeknikker er ikke bare forbeholdt mannen. Kvinnelige hersketeknikker finnes det mange av, sier hun.

Press om å være vellykket Selvik mener det er mange som synes det er vanskelig å være blid og ubekymret hele tiden.

- Mange mennesker forteller meg at de opplever det som en stor byrde å alltid skulle fremstå som trygg, vennlig og blid. At det er smertefullt å måtte ta på seg en maske nettopp fordi de har så mye smerte som de skjuler for omverdenen.

Psykologen understreker at kroppsspråket er en viktig del av kommunikasjonen mellom mennesker.

- Kroppsspråket er ofte en større kilde til informasjon mennesker imellom enn ordene som blir sagt. Kroppsspråket reflekterer våre følelser, bevisst eller ubevisst, sier hun.

Les også:

Slik avslørerer du psykopaten

Avslør om han tenner på deg

Slik ser du om hun flørter

Slik leser du tankene hans

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.