Slik gjør du Iphonen litt mindre irriterende

Bli kvitt plagsomme varslinger.

NYTTIG: Nyttige tips til Iphone og iOS. Foto: Dreamstime
NYTTIG: Nyttige tips til Iphone og iOS. Foto: DreamstimeVis mer

De fleste apper du installerer, vil ofte be om rettigheter som gjør at de kan sende deg varsler i form av lyd og tekst. Såkalte direktemeldinger eller pushmeldinger gjør at en app, for eksempel et spill, kan varsle deg når det har skjedd noe nytt.

På enkelte områder er dette selvsagt for å kunne yte god service og for at appen skal fungere optimalt. Men vi er naive som brukere om vi ikke forstår at apputviklerne også gjør dette for å hente deg tilbake til spillet eller appen i håp om at du skal bli en fornøyd bruker.

Mange spillutviklere lever av kjøp i selve appen eller av trafikk (annonsesalg) som du som bruker genererer.

Mange apper har derfor en kommersiell interesse i å kunne sende deg meldinger.

Tre typer varsler Operativsystemet til Apple, iOS, tillater tre typer varslinger: Lyder, varsler/bannere (viser en melding på skjermen) og merker.

Den siste varslingen viser et tall på et programsymbol for å indikere at det har skjedd noe nytt i appen. Typisk at det står et 1-tall på meldingsappen for å vise at du har en ny SMS.

Fra og med iOS 5 har Apple også hatt et varslingssenter, der du kan dra ned en skjermmeny fra toppen av skjermen og se diverse varsler der.

Varslingssenteret Funksjonen i iOS som styret varslene og som kan redde deg fra alle «plingene» og meldinger som «Kom tilbake! Krigerne venter på en leder» (fra Clash of Clans), heter varslingssenteret.

Varslingssenteret finner du her: Innstillinger -> Varsling.

STØY: Mange apper på iOS liker å varsle deg om alt mulig. Her er oppskriften på hvordan du tar kontrollen tilbake. Illustrasjonsfoto: Dreamstime
STØY: Mange apper på iOS liker å varsle deg om alt mulig. Her er oppskriften på hvordan du tar kontrollen tilbake. Illustrasjonsfoto: Dreamstime Vis mer

Her skal du gå til punktet som heter «I Varslingssenter». Her listes alle appene du har installert - og som bruker lyd og meldinger for å varsle deg om ulike hendelser.

Velg et program som «plager» deg, og du får opp en startskjerm som du ser på bildet på siden her. Den består av tre «kapitler».

Den første delen omhandler selve varslingssenteret. Det vil si meldinger på varslingsfanen som du drar ned fra toppen av skjermen.

Dersom du ikke ønsker at appen skal liste varslene i Varslingssenteret, så skrur du av denne funksjonen. Om du vil bruke funksjonen, kan du velge hvor mange meldinger som skal vises.

Under punktet varseltype kan du bestemme hvordan et varsel på skjermen skal se ut.

Du kan velge mellom en stor melding midt på skjermen, en liten melding øverst eller ingen melding. Dette punktet må du også se i sammenheng med valget du finner helt nederst på «Varsling»-menyen.

Det er punktet «Vis på låst skjerm». Dersom du har valgt å vise varsler som en stor melding midt på skjermen, og funksjonen «Vis på låst skjerm» er aktivert, så kan hvem som helst som tilfeldigvis står ved siden av mobilen din, se dine innkommende meldinger. Og det er ikke sikkert du synes er ok.

Skru av denne funksjonen Vi anbefaler derfor at du skrur av funksjonen «Vis på låst skjerm» for Meldings-appen og andre apper som potensielt kan vise sensitivt innhold.

SKRU AV: Med feil innstillinger i Varslingssenteret kan hvem som helst lese innkommende meldinger til din mobil. (Skjermbilde)
SKRU AV: Med feil innstillinger i Varslingssenteret kan hvem som helst lese innkommende meldinger til din mobil. (Skjermbilde) Vis mer

I tillegg må du avgjøre om du vil at appen skal markere nye hendelser med et tall i funksjonen «Merk programsymbol», noe som ofte er ok.

Vil du skru av appens mulighet til å sende deg lydvarsler, så skrur du av funksjonen «Lyder».

Prosessen over må du gå gjennom for alle apper som plager deg med lyd- og tekstvarsler. Husk også på at når en app blir oppdatert, så kan det være at appen ber om nye tillatelser, som å sende lyd- og tekstvarsler, slik at du må være våken for hva appene spør om når de installeres.

Les også:
Test: Logitech Harmony Ultimate
Test: Perfekt stue-PC
Ti ting du bør kunne på iPhone og iOS
Test: En super filmskjerm til PC-en

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

VARSLINGER: iOS har tre måter å varsle på; lyd, meldinger og med symboler. (Skjermbilde)
VARSLINGER: iOS har tre måter å varsle på; lyd, meldinger og med symboler. (Skjermbilde) Vis mer