Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik gjør du kupp på januarsalget

Still forberedt. Her er våre favoritter.

SALG ELLER JANUARKUPP: Uansett hva det kalles, er det lett å la seg friste. Foto: PRODUKTBILDER
SALG ELLER JANUARKUPP: Uansett hva det kalles, er det lett å la seg friste. Foto: PRODUKTBILDER Vis mer

DinSide.no: Fikk du ikke det du ønsket deg til jul, er det lett å la seg friste når du blar deg gjennom butikkenes tilbudsaviser, for tilbudene er tilsynelatende både mange og gode.

I utgangspunktet er et prisfall i januar ganske naturlig: Butikkene må nemlig rydde lagrene sine for å få plass til de nye 2014-modellene som snart banker på døra. Kan du leve med at det snart kommer en ny og oppdatert versjon, kan det altså være verdt å følge nøye med.

Det er likevel ikke alle tilbudene som er like gode, så skal du både spare penger og bli fornøyd med kjøpet, kommer du ikke utenom å gjøre hjemmeleksa di.

For å hjelpe deg på vei har vi i denne runden plukket ut noen av våre favoritter fra teståret 2013, men få også med deg mer om fellene ved januarsalget som ligger lenger ned i saken.

Anbefalte kjøp! Samsung UE55F8005. Da vi testet 46-tommeren av denne modellen i mai 2013, kostet den cirka 17 500 kroner, og vi endte opp med en sekser på terningen: Bildekvaliteten er god nok for de aller fleste, designet er på topp, og den er proppet med funksjoner og finesser.

I dag får du kjøpt 46-tommeren til 10 000 kroner, og kanskje enda mer fristende: 55-tommeren fås til 11 795 kroner. Det er det lite å klage på.

Philips 55PFL8008S. Selv om Samsung er gode på design og funksjoner, holder vi bildemessig en knapp på TV-ene til Philips, og 8000-serien er alltid et godt kjøp. Akkurat nå får du den til 12 995 for 55-tommeren. Ser vi på prisutviklingen, er det en god pris, for sommeren 2013 kostet den over 20 000 kroner. Vær likevel oppmerksom på at prisen har vært nede i 12 995 før også, så noe rent januarkupp er den ikke. Dette er likevel en TV med en bildekvalitet som holder mål, og derfor vel verdt å få med seg.

Vi har testet designutgaven av 8000-serien her, og bildemessig er de like.

SAMSUNG F8005: Fortsatt en flott TV. Foto: ØYVIND PAULSEN
BRA TV TIL GOD PRIS: Philips 47PFL5008T Foto: PRODUSENT
SKI: Fortsatt lite snø, men må du ha nye ski, er dette to pakker det kan være verdt å se på. Foto: PRODUSENT
SVÆRT GODT BILDE: Philips 55PFL8008S. Foto: PRODUSENT
SYSTEMKAMERA: Olympus OM-D EM5. Foto: PRODUSENT
SURROUNDRECEIVER: Onkyos populære 600-serie er en prispresser. Foto: PRODUSENT

Budsjettvinneren Philips 47PFL5008T. 47-tommer er fortsatt en svært populær størrelse, og til 4995 kroner får du rett og slett en god TV til en svært god pris. Pris ved lansering var rundt 9000 kroner, mens den kostet rundt 6000 i november.

Les test av forgjengeren 5007 her.

Olympus OM-D EM5. Systemkameraer blir stadig mer populære, og dette var en av de mest roste modellene som ble lansert i fjor, men det måtte du også betale for. Med standardobjektivet måtte du ut med rundt 10 500 ved lanseringen. Nå får du den til 7495, en sum som er langt mer spiselig, og bildekvaliteten holder definitivt mål fortsatt.

Onkyo TX-NR626. Trenger du bedre lyd i stua? Surroundreceiverne til Onkyo har vært populære i mange år, og prispresseren har jevnt over vært 600-serien, som er svært godt utstyrt med tanke på prisen. 2013-modellen heter 626 og er intet unntak med seks HDMI-innganger, 3D og 4K-støtte, samt innebygget Spotify-funksjon.

De første månedene den var i salg kostet den rundt 5000 kroner, men det tok ikke lang tid før den var nede i 3000 kroner. Nå får du den til 2795 kroner.

Langrennspakke for mosjonisten. Denne pakken fra XXL inkluderer Madshus Birkebeiner Classic Carbon-ski, Alpina SCL-støvel og Rottefella Exercise Classic-binding, og ble kåret til den beste turpakken for søndagsmosjonisten av Dine Penger for ett år siden. Og ja, du har sikkert gjettet det: Den frontes hardt også i årets januarsalg. 

Nå ligger den på 1999 kroner, 500 kroner under vanlig pris. Men merk deg at staver må kjøpes i tillegg.

Langrennspakke for de mer aktive. Krever du litt mer av utstyret, har G-Max et godt tilbud på en klassisk Rossignol skipakke: Rossignol evo Classic NIS Race performace-ski og Rottefella exercise skate-binding til en samlet pris på 1499 kroner. Den oppgitte veiledende prisen bare for skiene var alene på 3499 kroner, så også her kan det være gode penger å spare selv om både sko og staver kommer i tillegg.

Men styr unna januarfellene Alt er imidlertid ikke like spennende som det ser ut, for dette er også en periode da butikkene benytter muligheten til å dumpe ut produkter de ellers ikke har klart å få solgt.

• Det at et produkt er merket med januarsalg eller januarkupp, er selvsagt ingen garanti for at prisen er spesielt lav.

Konkurransen i det norske markedet er stor, noe som ofte betyr at prisene synker raskt på de aller fleste produktene. Det betyr ganske enkelt at den oppgitte førprisen ikke behøver å være reell, fordi den aldri har vært i bruk. Slike villedende priser er for øvrig noe Forbrukerrådet advarer mot hvert eneste år.

Huskeliste:
Sjekk alltid prisen hos flere aktører før du slår til. Vil du slippe å løpe fra butikk til butikk, kan du prøve en prissammenligningstjeneste. Prisjakt.no er ett eksempel, og siden de har egne apper for smartmobilen din, er jobben langt enklere enn før. Prisjakt gir deg også produktets prishistorikk, noe som er praktisk hvis du er i tvil om hvor reelt januarkuppet faktisk er (bildet av jojoprisen på tørketrommelen fra Siemens er et illustrerende eksempel).   Prut. Finner du varen billigere et annet sted, betyr det ikke nødvendigvis at du må kjøpe den der. Si til butikken du ønsker å handle i, at konkurrenten eller en nettbutikk har en lavere pris, og selgeren vil sannsynligvis prøve å blidgjøre deg.
Men er det et bra kjøp?   • At noe er merket som et «kupp», er heller ingen garanti for at produktet er bra.

Du må altså gjøre hjemmeleksa di før du drar kortet. Et godt utgangspunkt er derfor å lese produkttester. En ting er å finne de anbefalte produktene vi har testet, men få også med deg årets skuffelser fra teståret 2013 før du bestemmer deg.
Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

JOJO-PRIS: Tørketrommelen Siemens WT44W1E0DN er et godt eksempel på et produkt hvor prisen varierer sterkt. Prisen er kjørt opp «all-time high» rett før jul, for så å bli satt ned i januar. Sånt blir det rabatter av. Takk til leser Kjell Arne for tips. Skjermdump: PRISJAKT.NO
JOJO-PRIS: Tørketrommelen Siemens WT44W1E0DN er et godt eksempel på et produkt hvor prisen varierer sterkt. Prisen er kjørt opp «all-time high» rett før jul, for så å bli satt ned i januar. Sånt blir det rabatter av. Takk til leser Kjell Arne for tips. Skjermdump: PRISJAKT.NO Vis mer