START JAKTEN NÅ: Er dette noe som frister? Da er det smart å bruke påsken til feriejakten. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
START JAKTEN NÅ: Er dette noe som frister? Da er det smart å bruke påsken til feriejakten. Foto: Odd Roar Lange/The Travel InspectorVis mer

Slik gjør du sommerens beste kupp - i påskeuka

Påsken er straks over, og det er på tide å tenke på sommerferien. Slik gjør du de beste kjøpene.

(Dagbladet): Spania, Hellas og Kroatia ser ut til å bli de store vinnerne i sommer. Og de store reisearrangørene meldte allerede ved inngangen til påska om mange utsolgte uker på de mest populære stedene.

Men det er fortsatt muligheter for en god handel - om du er rask.

- Har man mulighet til å reise i mai eller begynnelsen av juni, eller slutten av august og begynnelsen av september, er det større sjanser for lavere priser enn om du velger skoleferien. Men det finnes gode prismuligheter også midt i skolens sommerferien, sier Tonje Fossum, markedsdirektør i Ving.

I år vil noen av de billigste sydenturene være å finne hvis man søker på hotellene i Tyrkia. Lavere etterspørsel har ført til lavere priser. Og det er mulig å skaffe en svært billig Tyrkia-ferie i år, sier hun.

- Er du avhengig å reise i skolens ferie vil jeg ikke anbefale å vente med bestillingen. Mange steder er allerede utsolgte, og i skoleferien er det sjelden mulighet for en skikkelig billighandel, sier Fossum.

Kostbart sparetips

Dersom du vil pakke reisen selv kan du spare penger ved å kjøpe flybilletter og hotellopphold hver for seg.

Men sjekk gjerne hotellkapasitet og -pris før du bestiller fly. En billig tur-returreise i slutten av august, når skolens ferie er over, kan bli til en rådyr ferie fordi du må kjøpe svært kostbar hotellovernatting fordi reisen skjer samme tid som resten av Europa har sin ferie.

Husk at pakkereiseloven ikke gjelder når du deler opp kjøpet på denne måten.Betal minst halve reisen med kredittkort - så får du med en ekstra reiseforsikring på kjøpet.

Vil du ha de billigste billettene så bør du være med i flyselskapenes fordelsprogram. Da får du vite om kampanjene før alle andre. I tillegg har selskap som SAS 24-timerstilbudet «Now or never» hver torsdag - i 24 timer, mens KLM har «Oh my deal» på fredager. Slike tilbud finner du lett via flyselskapenes facebooksider.

- Det beste tipset vi kan gi er å være tidlig ute med å bestille sommerreisen. Skal du reise til en av de mest populære reisemålene ved Middelhavet i skoleferien er du ikke alene, og det betyr at flybillettene selges fort, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian. Flyselskapet har lansert en egen nettside for reiser til sol og sommer.

- De aller billigste billettene får du hvis du velger å reise på et tidspunkt der ikke alle andre reiser, for eksempel utenfor skoleferien og de mest populære helgene, sier han.

Vær kreativ

- Det beste tipset i jakten på billige billetter er å være kreativ i valget i av reisemål, råder SAS sin informasjonssjef, Knut Morten Johansen.

- Flyr du dit alle andre vil så finner du sjelden de billigste billettene. Skal du på en kortferie vil mandag-torsdag oftest være langt billigere enn torsdag-søndag. Tenk utradisjonelt og fly gjerne mot strømmen: Gjerne ut til et reisemål når de andre er på vei hjem, og reis hjem når de andre ankommer.

Fra 8. april åpner SAS for første gang sommersalg for flyreiser til fra Oslo til Gotland i Sverige. Dermed kan nordmenn lettere komme til den svenske ferieøya. Første avreise er lørdag 24. juni.

Både SAS og Norwegian har en rekke nye destinasjoner i sommer, og er du tidlig ute så kan du slå kloa i introduksjonstilbudene.

Husk at det også går an å dra på ferie til mange ulike steder på samme reise. Da kan du få både storby og strandferie på den samme reise og til en .

Norge rundt på en billett

Widerøe har også denne sommeren egne billetter for de som vil hoppe fra sted til sted i Norge.

Norge Rundt-billetten gjelder på inntil 42 flyplasser og er gyldig for ubegrenset reise i Norge i 14 dager. Widerøe har delt landet i tre soner, og du kan velge mellom reise i en sone, to soner eller hele Norge. Priser fra kroner 3390 kroner.

Dette gjør oss mest stresset på flyplassen

Med tog

Vil du virkelig ha mange opplevelser for pengene så er det togferie og interrail som gjelder.

Trodde du det bare var for de unge? Neida, nå kan også voksne dra på interrail for å oppleve Europa fra togvinduet. Og ungdomsbilletten på interrail varer til du er 28 år. Med Interrail billett kan du velge mellom å reise alt fra hele Europa til kun ett enkelt land. Du kan ikke reise rundt i Norge, men du kan reise inn og ut av landet for å starte og avslutte reisen.

Prisene starter på 1900 kroner og den dyreste koster 7770 kroner.

Hver måned legger NSB også ut et stort antall miniprisbilletter. Planlegger du å bruke tog i ferien så vil du spare mye penger på å bestille en slik billett.

Flyfeber i Danmark - og snart også i Norge

Charterferie

Over 500 hytter står klar og venter på deg

Norge rundt på samme billett

Widerøe har også denne sommeren egne billetter for de som vil hoppe fra sted til sted i Norge.
Norge Rundt-billetten gjelder på inntil 42 flyplasser og er gyldig for ubegrenset reise i Norge i 14 dager. Widerøe har delt landet i tre soner, og du kan velge mellom reise i en sone, to soner eller hele Norge. Priser fra kroner 3390 kroner.

SOMMER-NORGE RUNDT: På én billett kan du reise så mye du vil i 14 dager i sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
SOMMER-NORGE RUNDT: På én billett kan du reise så mye du vil i 14 dager i sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dette gjør oss mest stresset på flyplassen

Med tog

Vil du virkelig ha mange opplevelser for pengene så er det togferie og interrail som gjelder. Trodde du det bare var for de unge?
Nå kan også voksne dra på interrail for å oppleve Europa fra togvinduet. Og ungdomsbilletten på interrail varer til du er 28 år. Med Interrail billett kan du velge mellom å reise alt fra hele Europa til kun ett enkelt land. Du kan ikke reise rundt i Norge, men du kan reise inn og ut av landet for å starte og avslutte reisen. Priser fra 1900 kroner til 7770 kroner.
Hver måned legger NSB også ut et stort antall miniprisbilletter. Planlegger du å bruke tog i ferien så vil du spare mye penger på å bestille en slik billett.

Avbestilling

Mange dropper å tegne avbestillingsforsikring fordi de tror at reiseforsikringen de har vil dekke dette. Husk at en vanlig reiseforsikring kun dekker avbestilling som skyldes akutt sykdom, skade, eller ved død i nærmeste familie. Er du i tvil så bør du sjekke vilkårene hos ditt forsikringsselskap. Dersom du bruker påskeferien til å bestille sommerferie så kan det kanskje være smart å tegne en avbestillingsforsikring i samme slengen. Sjekk alltid avbestillingsvilkårene.

Dette er dagene du bør bestille sydentur hvis du vil ha de billigste

NÅR DU REISER: Reiser du motsatt vei av de andre, og til et litt annet tidspunkt så fall sparer du masse penger. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
NÅR DU REISER: Reiser du motsatt vei av de andre, og til et litt annet tidspunkt så fall sparer du masse penger. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Hotellferie

Husk å sjekke flere nettsider før du bestiller hotell. Stadig oftere vil du oppleve at hotellets egen nettside har de laveste prisene. Og om sommeren har alle de store hotellkjedene spesialtilbud. Meld deg på hotellenes nyhetsbrev for å få tilbudene raskest mulig. Husk å sjekke spesialtilbud gjennom fagforeninger, forsikringsselskapet eller banken din. Eller gjennom bonuskortordninger som Trumf og Coop. Og, du husker selvsagt å samle bonuspoeng på alle hotellovernattinger, slik at du får de beste rommene og etter hvert får en hotellnatt gratis.

Har du et godt reisesparetips som vi kan dele med våre lesere?
Send det til orl@thetravelinspector.no