HELSESJEKK:  Kvinne eller mann? 40 eller 70? Nederst i saken kan du finne din aldersgruppe og sjekke knepene for hvordan du holder på helsa. Foto: COLOURBOX
HELSESJEKK: Kvinne eller mann? 40 eller 70? Nederst i saken kan du finne din aldersgruppe og sjekke knepene for hvordan du holder på helsa. Foto: COLOURBOXVis mer

Slik gjør du verdens beste investering

Sjekk hvordan du holder på helsa i din alder.

(Dagbladet God torsdag): De fleste har et mål om å holde på helsa - for å unngå de mest utbredte sykdommene og greie seg selv så lenge som mulig. En rekke faktorer spiller inn når en helseskjebne avgjøres. Det siste tiåret har forskning innen såkalt livsløpsepidemiologi blitt utbredt.

Hele livet - Som navnet sier, forsøker livsløpsepidemiologi å se på sykdomsutvikling gjennom et livsløp. Det handler om et forsøk på å integrere genetikk, påvirkning i fosterlivet som får konsekvenser for sykdomsrisiko i voksen alder, sosiale faktorer i løpet av livet og seinere sykdom, forklarer professor i epidemiologi Dag Steinar Thelle ved Institutt for medisinske basalfag på Universitetet i Oslo (UiO).

Thelle vil understreke at en mye rett og slett også handler om flaks og omgivelser.

- En stor del av sykdommene i godt voksen alder er resultat av så mange forskjellige faktorer at det er vanskelig å se årsakssammenhenger, selv i store i studier. Vi kan ha grupper der folk har et like stort alkoholforbruk, over like lang tid, der de er i samme form, ingen har røykt og de har samme kjønn og alder. Noen får en bestemt sykdom, mens andre aldri blir rammet. Da må vi innføre flaks og uflaks som forklaring, det uforutsigbare eksisterer i høyeste grad.

Pass på alkoholen Noen sykdommer er vi disponert for og noen kan vi mer eller mindre påvirke selv, spesielt de store, kroniske «folkesykdommene», som hjerte- og karsykdommer, KOLS og kreft.

- For eksempel kan vi koble en stor andel kreftforekomster til alkoholbruk, spesielt i bukspyttkjertelen, spiserøret og levra. For en del har ikke sykdom noe med livsstil å gjøre. Men konklusjonen fra livsløpsstudiene er at en fornuftig livsførsel gir best utgangspunkt, sier Thelle.

Ikke glem psyken Ifølge lege og forsker Sidsel Graff-Iversen ved Folkehelseinstituttet (FHI), er det viktig å ikke bare fokusere på de fysiske helseutfordringene her til lands.

- Hos oss er røyking trolig den største risikofaktoren fremdeles, men dette vil kunne endre seg. Mange vil også peke på den mentale helsen og trekke fram ensomhet og mangel på trivsel som et stort problem, sier hun.

Slik gjør du verdens beste investering

Det hersker liten tvil om at summen av de tingene du gjør på et tidspunkt i livet, kan få positive og negative konsekvenser på et seinere tidspunkt.

Hva skal du være mest obs på når? Og hva bør du sjekke med legen? Vi har spurt flere leger og forskere om forebygging og helsesjekk.

Slik gjør du verdens beste investering
Slik gjør du verdens beste investering