SKARP: Får du en tett barbering på armen er jernet skarpt nok FOTO: Tarjei Tverråen
SKARP: Får du en tett barbering på armen er jernet skarpt nok FOTO: Tarjei TverråenVis mer

Slik gjør du verktøyet skarpt

Sett av noen minutter og gjør verktøyet skarpere enn da det kom fra butikken.

Akkurat som hammer, håndsag er gode håndverktøy lett å glemme midt oppe i alle de lekre verktøynyhetene som dukker opp.

Stort sett slipes alt håndverktøy på samme måte. Du starter med en grovslip og fortsetter med bryne og avslutter med polering. Vi viser deg hvordan du sliper et stemjern her, men prinsippet er mye det samme for høvel og kniv.

Dette trenger du Skal du ha skarpe verktøy trenger du smergelsliper med et vinkelanlegg og to bryner.

Har man ikke smergelsliper, kan sliping også gjøres med et grovt bryne, men det krever en del tid og en stødig hånd for å bli like bra.

Den store fordelen med smergelen er at man får en hul egg som gjør det enkelt å bryne etterpå.

Riktig vinkel Vinkelen på eggen har en del å si for hvor skarp den kan bli. Jo spissere vinkel, jo skarpere blir den, men den blir også mer sårbar. '

Et greit utgangspunkt er 35 grader.

På mange slipemaskiner kan anlegget stilles i riktig vinkel. Har man ikke et slikt anlegg , kan man med litt øvelse få et like godt resultat med å føre jernet langs det anlegget som er. Da bruker du pekefingeren som et fast punkt som låser vinkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke for varmt Det er viktig at stålet ikke blir så varmt at det blir blått, det kan ødlegge herdinga i stålet.

Det er derfor lurt å kjøle det ned ved å dyppe det i en kopp med vann av og til mens man sliper.

Butikkskarpt Når man er ferdig med grovslipen, er stemjernet omtrent slik man kjøper det i butikken.

Det er skarpt nok til å kunne ødelegge treverk med hjelp av en tung hammer, men ikke så mye mer.

Eggen er ganske taggete, og det er gjerne en ”grad” på tuppen som man kan kjenne ved å føre fingeren bakfra og utover eggen.

Grovt bryne Nå legger du det groveste brynet på et bord med den siden du skal bruke opp. Den fineste siden på et standard bryne er grovt nok.

Brynet bør være rent, og fuktet litt med spytt eller olje.

Bruk pekefingeren Hold helt i tuppen på stemjernet og trykk ned med pekefingeren slik at det balanserer seg selv mot brynet.

Slip rolig noen ganger frem og tilbake. Stopp og kontroller at du sliper jevnt langs hele eggen og ikke bare på en side.

Graden Du kan stoppe så fort taggene fra grovslipen er borte.

Ser du nøye på eggen kan du kansje se noen tynne spon som henger igjen på tuppen . Dette er graden.

Det er det stålet som har blitt bøyd unna under slipingen fordi det er så tynt. Du kan plukke det av med fingrene, men det er bedre å la det henge til siste del av slipen.

Polering Nå starter du med poleringen.

Her bør du bruke så fint bryne som mulig, gjerne det som kalles Arkansasbryne eller lignende.

Nå veksler du mellom å slipe på samme måte som før og å legge stålet flatt på motsatt side.

Etter noen runder vil graden falle av og ligge igjen på brynet. Pass på å ikke slipe over den. Det kan lage hakk i eggen.

Siste finish Som en siste avslutning kan man dra eggen over en lærreim eller et stykke vanlig papir slik man gjorde med barberkniver i gamle dager.

Dette fjerner de siste rester av grad og kan gjøre stemjernet litt lettere å styre når man skjærer.

Høvel og kniv Høveltanna slipes på nøyaktig samme måte som et stemjern. Når du skal slipe kniv starter du med det grove brynet og gjør som med stemjern, altså følger grovslipen.

Her kan du vinkle kniven litt opp hvis du vil spare tid eller om kniven ikke har en markert grovslip.

Så gjenstår det bare å teste om man kan barbere håret av armen.

Tips:

Oppbevar brynene i en boks med whitespirit med en liten sprut olje i, da er de alltid rene og klare til bruk.

Få med deg mer om snekring og verktøy:

Følg meg på Facebook og besøk Verktøyforumet.

Les også:

Test av sirkelsager

Hvordan bruke fugepistol

Pusser nesten uten støv

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BRYNER: Start med et grovt, deretter fint og poler til slutt med skinnreim eller papir. FOTO: Tarjei Tverråen
BRYNER: Start med et grovt, deretter fint og poler til slutt med skinnreim eller papir. FOTO: Tarjei Tverråen Vis mer
POLERING: Avslutt med å polere begge sidene på en skinnreim. FOTO: Tarjei Tverråen
POLERING: Avslutt med å polere begge sidene på en skinnreim. FOTO: Tarjei Tverråen Vis mer
SMERGELSLIPER: Fordelen med smergelsliper er at du får en hul egg. Da er det lettere å bryne etterpå. FOTO: Tarjei Tverråen
SMERGELSLIPER: Fordelen med smergelsliper er at du får en hul egg. Da er det lettere å bryne etterpå. FOTO: Tarjei Tverråen Vis mer
FINT: Etter grovt bryne polerer du med et så fint bryne som mulig. FOTO: Tarjei Tverråen
FINT: Etter grovt bryne polerer du med et så fint bryne som mulig. FOTO: Tarjei Tverråen Vis mer
GROVT: Etter smergelskiva sliper du den ene siden på et grovt bryne. FOTO: Tarjei Tverråen
GROVT: Etter smergelskiva sliper du den ene siden på et grovt bryne. FOTO: Tarjei Tverråen Vis mer
VINKEL: Sjekk at eggen er helt rett. På grovslipen skal jernet ha 35 grader mot smergelskiva. FOTO: Tarjei Tverråen
VINKEL: Sjekk at eggen er helt rett. På grovslipen skal jernet ha 35 grader mot smergelskiva. FOTO: Tarjei Tverråen Vis mer
ANLEGG: Har du ikke anlegg som kan vinkles bruker du pekefingeren til å styre med. FOTO: Tarjei Tverråen
ANLEGG: Har du ikke anlegg som kan vinkles bruker du pekefingeren til å styre med. FOTO: Tarjei Tverråen Vis mer