GLASERTE GULRØTTER: Plutselig blir gulrøttene kule igjen. Foto: Erik Hannemann
GLASERTE GULRØTTER: Plutselig blir gulrøttene kule igjen. Foto: Erik HannemannVis mer

Slik glaserer du gulrøtter

Plutselig blir gulrøttene kule igjen.

Å glasere gulrøtter er ingen kunst. Det er mer et hverdagslig columbi egg: Det var JEG som gjorde det.

Denne teknikken er i slekt med vinaigretten som gjør agurksalaten så god og spiller på de samme, søte strengene som den sorte sausen.

Lenge glaserte jeg gulrøtter uten å vite at det var glasering jeg drev med. Riktignok med en sleivete teknikk, kanskje kvasi-glasering: Jeg kokte gulrøtter og hadde i litt sukker og smør i vannet, silte av og serverte.

Dette blir godt. Men, oppdaget jeg, egentlig var bare halve jobben gjort. I alle fall om du skal gjøre jobben skikkelig.

Utgangspunktet er det samme: Kok biter av gulrøtter i vann med smør og sukker til de er møre. Så: ta ut gulrøttene, legg dem på en tallerken, og kok inn væsken til den blir sirupsaktig. Nå har du gulrøttene tilbake i kjelen. På svak varme (det må for all del ikke svi seg. Fare på ferde? Ha i litt vann) vender du gulrotbitene rundt til de er varme nok. En skvis med sitron og et dryss med fersk timian setter den spissen du trenger for å gjøre dette til en elegant hverdagsskål med skikkelig glaserte gulrøtter.

Oppskriften på en standardversjon av glaserte gulrøtter finner du nedenfor.

Hva serverer jeg glaserte gulrøtter til? Glaserte gulrøtter er veldig anvendelig. De passer utmerket til fisk. Du kan prøve den til saltbakt fisk, denne oppskriften på ovnsbakt laks eller torsk med hasselnøtter.

For all del: Denne passer også godt til oksekjøtt og andebryst.

Variasjoner av glaserte gulrøtter Det finnes mange kule variasjoner av glaserte gulrøtter. Du kan for eksempel bytte ut sukker med lønnesirup eller honning. Og i stedet for sitron kan du bruke eplesidereddik, balsamico, bringebæreddik eller sherryeddik.

Og du kan selvsagt ha i andre ingredienser som du koker eller blander sammen med gulrøttene. Her er noen forslag:

mandler chili rødløk hasselnøtter appelsin persillerøtter pastinakk pistasienøtter rosiner neper fennikel purre selleri anis brandy stekt bacon
Les også:
Pannekaker med ny topp
Slik baker du laks i ovnen
Slik lager du perfekte muffins
Oreokake blir godt på denne måten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.