Slik gransker flere hundre mennesker privatlivet ditt

Skilsmisser, betalingsanmerkninger, bosted og pant på bilen teller når Norges nye granskere avgjør om du får kjøpe mobiltelefon med bindingstid eller ta opp huslån.

MARGINER: Analysesjef Vemund Olsen i Soliditet forklarer hva som slår ut når selskapet hans på oppdrag fra kredittkortselskaper, nettbutikker eller andre som gir lån, sjekker din privatøkonomi.
. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
MARGINER: Analysesjef Vemund Olsen i Soliditet forklarer hva som slår ut når selskapet hans på oppdrag fra kredittkortselskaper, nettbutikker eller andre som gir lån, sjekker din privatøkonomi. . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

||| (Dagbladet): Skal du kjøpe mobiltelefon med bindingstid, ny bil, hus eller flatskjerm på avbetaling? Da er sjansen stor for at du får gjenpartsbrev fra Norges tre største kreditt- vurderingsselskap der din økonomiske status ramses opp.

For å unngå kunder som ikke gjør opp regningen, tar stadig flere butikker i bruk kredittvurdering av enkeltpersoner. I blant annet Lindorff, Experian og Soliditet (tidligere Dun&Bradstreet) jobber flere hundre mennesker med å kartlegge ulike sider av privatlivet ditt.

Statistikk over hvilke aldersgrupper, kjønn, lønnsgrupper og lokalmiljøer der sjansen for at folk misligholder et lån er størst, selges videre som verdifull informasjon. Flere hundre mennesker med bakgrunn fra statistikk, analyse og økonomi jobber med å samle og systematisere informasjon og å lage modeller.

- Totalt sett bruker vi noe over 100 ulike variabler når en kredittvurdering settes, sier direktør for markedsføring Øistein Heier i Experian til Dagbladet.

Eksplosjon I et kredittmarked som har eksplodert på få år, er lista over kjøpere av kredittvurderinger lang.

Norges skjulte gjeldsbombe

- Formålet med en kredittvurdering er å dele opp befolkningen statistisk. Vi er ikke opptatt av enkeltpersoner, men gruppen du tilhører, sier analysesjef Vemund Olsen i kredittvurderings- selskapet Soliditet.

30 MILLIARDER I BETALINGSANMERKNINGER: Tallene Dagbladet har hentet inn viser at stadig folk sliter med stadig større betalingsanmerkninger.
30 MILLIARDER I BETALINGSANMERKNINGER: Tallene Dagbladet har hentet inn viser at stadig folk sliter med stadig større betalingsanmerkninger. Vis mer

Selskapet er blant de tre største i Norge og sender daglig ut over 10 000 lovpålagte gjenpartsbrev til personer som er vurdert. Basert på resultatene bestemmer butikker og kredittkortselskaper seg for om du er en trygg kunde, eller ikke.

Lukkede register Informasjonen stammer fra en rekke offentlige og lukkede register.

Gjennom økonomisk, sosial og demografisk sortering kredittvurderer de personer på oppdrag fra selskaper, for å svare på om de har økonomi til å ta opp lån.

- Hver gang du kjøper noe uten å betale der og da, så spør noen seg «når får jeg pengene mine». Vi vil finne ut sannsynligheten for at du kommer til å misligholde lånet, sier Olsen.

Der du bor teller En av indikatorene er bosted. Ifølge administrerende direktør i eierselskapet Bisnode, Johan Anstensrud, gir bosted rundt fem prosent utslag når man kjøper mobiltelefon med bindingstid eller tar opp et billån til 50 000 kroner.

- Både fristelser og levekostnader varierer i Norge. Men dette utgjør en relativt liten del av den totale kredittscoren vi gir folk. Det er ikke slik at man får avslag bare fordi man bor et visst sted, sier Olsen.

Gjennom adgang til Folkeregisteret kan kredittvurderingsselskapene få tilgang til informasjon om tidligere adresser. Antallet flyttinger de seneste årene kan brukes til å anslå folks stabilitet i livet generelt.

Flytting - Blant folk i alle aldre ser vi at det er en statistisk større sjanse for at de ikke betaler, dersom flyttefrekvensen er høy. Dette er viktigere blant eldre enn yngre. Studenter kan jo ha gode grunner til å flytte ofte, sier Olsen.

Men det som påvirker din kredittvurdering mest er uansett om du har uoppgjorte saker.

Blant de som tok grep og gjorde opp betalingsanmerkningene sine mellom 1. oktober 2008 og 2019, har 35 prosent av dem allerede pådratt seg nye, på til sammen 800 millioner kroner, viser tall fra Soliditet.

I går fortalte Dagbladet at vi i Norge er i ferd med å passere 30 milliarder kroner i betalingsanmerkninger, fordelt på 216 000 mennesker. Dette er en økning på 50 prosent på bare to år.

NORGES DÅRLIGSTE: Dette er nordmenn med flest og størst betalingsanmerkninger.  FOTO: Experian
NORGES DÅRLIGSTE: Dette er nordmenn med flest og størst betalingsanmerkninger. FOTO: Experian Vis mer