VINTERSNADDER: Vil du grille i kulda, bør fisk og skalldyr være hete kandidater. Mye sjømat smaker aller best i de kalde månedene. Foto: JAN-PETER WESTERMANN/CORBIS/NTB SCANPIX
VINTERSNADDER: Vil du grille i kulda, bør fisk og skalldyr være hete kandidater. Mye sjømat smaker aller best i de kalde månedene. Foto: JAN-PETER WESTERMANN/CORBIS/NTB SCANPIXVis mer

Slik griller du om vinteren

Legg sjømat, store kjøttstykker og rotgrønnsaker på grillen nå.

Husker du duften av grill fra i sommer? Den duften som aldri kommer ut av steikovnen, uansett hvor mye grillelement du bruker.

Vær litt tøff, tross kuldegradene, og skap den duften nå.

Vintergrilling kommer Tro ikke at du er supersær om du tar fram grillen. Når slangen er kontrollert, is og skitt fjernet og maten ligger på rist, er du i selskap med stadig flere.
 
- Vintergrilling er noe alle bør oppleve, sier Craig Whitson, amerikaneren som også kalles Norges grillkonge, og som selvfølgelig griller hele året.

Erfaringene skriver han om på bloggen sin og deler på matkursene sine.

Vintergrilling har sin egen sjarm og mange fordeler, mener Whitson.

Slik får du skinnende ren grillrist, uten vann eller såpe

Sjømaten best nå En av fordelene er at mye sjømat er på sitt beste om vinteren. Fyrer du opp grillen nå, kan du rett og slett komme til å servere ditt livs beste sjømåltid.

GRILLGLEDE: Stadig flere oppdager at det går fint å grille i kulda. Det kan være lurt å grille noen få ting og gjøre resten ferdig på kjøkkenet inne. Foto:BILL BOCH/AGE/NTB SCANPIX
GRILLGLEDE: Stadig flere oppdager at det går fint å grille i kulda. Det kan være lurt å grille noen få ting og gjøre resten ferdig på kjøkkenet inne. Foto:BILL BOCH/AGE/NTB SCANPIX Vis mer

- Torsk, kamskjell og sjøkreps smaker fantastisk rett fra grillen, sier Whitson, som har drevet flere restauranter, gir ut kokebøker og holder matkurs.

Nå om vinteren liker han å grille litt tunge kjøttstykker.

- Langtidsgrillet storfehøyrygg, oksebryst og svinebog er flott mat når det er kaldt ute, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og burgerne, de blir best på grillen, sommer som vinter.

SNØ INGEN HINDRING: Grillkongen Craig Whitson pleide å ha sin «prime time» fra mai til august. Nå er sesongen sterkt utvidet.Foto: PRIVAT
SNØ INGEN HINDRING: Grillkongen Craig Whitson pleide å ha sin «prime time» fra mai til august. Nå er sesongen sterkt utvidet.Foto: PRIVAT Vis mer

Tilbehør som passer til sesongen er rotgrønnsaker, kål og purre.

- Man trenger ikke spise tomatsalat, nypoteter og sommerkål hver gang det står grillmat på menyen, sier han.

Slik griller du den perfekte burgeren

Dropp skjerfet Det finnes de som tar vintergrillinga helt ut med Hawaiiskjorte og plastsandaler, men grill gjerne i parkas og boots, bare du husker en ting: forkle!

- Å få ødelagt en dyr vinterjakke med en gnist er dumt. Dropp også det lengste skjerfet. Og sats på grillhansker. Votter er ikke det samme som grillhansker, sier Whitson.

Han anbefaler også å skifte på å stå ved grillen. Du skal ikke være en istapp innen måltidet starter.

Grill smart Vintergrilling egner seg for mat som ikke krever lang tid, eller mat som kan klare seg litt alene. Bor du i et borettslag med strenge regler for grilling, er det kjapp mat som gjelder. Mange steder er du forpliktet til å stå ved grillen hele tiden.

KLAR FOR MIDDAG: Craig Whitson ved smokeren. Foto: PRIVAT
KLAR FOR MIDDAG: Craig Whitson ved smokeren. Foto: PRIVAT Vis mer

Mat som ikke trenger lang tid er porsjonsstykker med fisk, passe tynne burgere, tynne biffer og koteletter, og beinfri, tynne kyllingstykker. Vårløk, tomater, squash og auberginer i skiver blir også raskt ferdig.

Har du ikke slike begrensninger, kan du langtidsgrille hel kylling, svinenakke, ribs og hel fisk.

- Slike ting er ideelt om vinteren. Foliepakker med grønnsaker kan også grilles over lengre tid, sier Whitson.

Whitson legger grønnsakpakkene på grillen. Så går han inn og varmer seg. Når grønnsakene er nesten ferdige,skjærer han et snitt eller åpner foliepakkene og kjører hardt på med trefils.

TILBEHØR: Løk i ulike varianter og rotgrønnsaker er fint nå om vinteren. Foto:GEIR EGIL BERGJORD
TILBEHØR: Løk i ulike varianter og rotgrønnsaker er fint nå om vinteren. Foto:GEIR EGIL BERGJORD Vis mer

- Det gir grønnsakene en herlig smak av grillen, sier han.

Flere tips og oppskrifter på grilling av grønnsaker

Ta tida Å vite når maten er ferdig er en kunst. Noen er så erfarne at de vet når tida er moden. Vi andre kan bruke klokka eller kjøpe et digitalt termometer.

Hvor fancy du vil ha det er opp til deg.

- Det finnes termometere som sender beskjed til deg i stua om at maten har nådd ønskede temperaturen, sier han.

Bruk kjøkkenet inne Craig Whitson bruker innekjøkkenet flittig, i tillegg til grillen.

- Det holder å grille én råvare, for eksempel fisk eller kjøtt. Resten av maten kan du lage inne. Da får du smaken av sommer uten at du fryser for mye.

Fotograferer du resultatet, skal du ikke se bort fra en skikkelig dose likes.