Slik handler du mer effektivt

Over halvparten handler annenhver dag eller oftere. Dette koster både tid og penger.

SPARETIPS: Mat er den største utgiftsposten for mange familier. Her får du ekspertenes handletips. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
SPARETIPS: Mat er den største utgiftsposten for mange familier. Her får du ekspertenes handletips. © ILLUSTRASJONSFOTO: ThinkstockphotosVis mer

Mat er den største utgiftsposten for mange familier. Samtidig er dette posten du også kan spare svært mye penger på.

Likevel viser en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Nordea viser at nordmenn ofte finner veien til dagligvarebutikken. 1 av 7 er innom butikken stort sett hver eneste dag. 4 av 10 handler annenhver dag.

- Kun 1 av 10 følger rådet om å storhandle én gang i uken, forklarer forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe.

Resultatet er ifølge Warloe at mange bruker unødvendig mye penger på impulskjøp, og ikke minst tid.

- Mangel på planlegging gjør at mange har unødvendig høye utgifter til mat, understreker Warloe.

- Vi kan også få både bedre og rimeligere mat ved å gjøre noe med måten vi handler inn maten på.

MATVETT: Anne Marie Schrøder er kommunikasjonssjef i ForMat-prosjektet, som er matbransjens satsning på å redusere matsvinnet i Norge. FOTO: Trond Maroni
MATVETT: Anne Marie Schrøder er kommunikasjonssjef i ForMat-prosjektet, som er matbransjens satsning på å redusere matsvinnet i Norge. FOTO: Trond Maroni Vis mer

Å handle på vei hjem fra jobb, gjerne på tom mage, gir ifølge forbrukerøkonomen fort mange impulskjøp.

Fører til kasting av mat Anne Marie Schrøder er kommunikasjonssjef i ForMat-prosjektet, som er matbransjens satsning på å redusere matsvinnet i Norge.

- Konsekvensene av å handle hver dag blir at du ikke har oversikt, bruker mye mer penger og tid på handling enn hva det behøves, og at det sannsynligvis må kastes mye mat, understreker hun.

Sett sammen en ukesmeny Schrøder forklarer til Kvinneguiden at det enkleste for å hindre unødvendige handleturer er ofte å bruke noen minutter til å sette sammen en middagsmeny for uken som kommer, og hvor du kan bruke noen ingredienser i flere retter.

- Kjøp for eksempel kyllingbryst til en salat eller lignende på mandag og bruk resten av filetene, eventuelt ferdigstekte biter, i en suppe eller pastarett på onsdag.

- Hvis du da har med deg en oversiktlig liste i butikken, satt opp etter hvor du finner de ulike varene (samle frukt og grønt på et punkt, meieri på neste og så tørrvarer for eksempel), sparer du mye tid og unngår impulskjøp.

Du kan faktisk lage en plan som gir deg gode middager hver dag hele uka så billig som 175 kroner.

Slik unngår du å kaste mat Videre forklarer Schrøder at hvis du alltid har en liste liggende lett tilgjengelig på kjøkkenbenken, kan alle skrive opp når de bruker opp en vare, slik at det kjøpes ny først når det trengs.

- Hvis det i tillegg innføres restetorsdag - en restemat- eller buffetdag hver uke hvor det ryddes i kjøleskapet og spises det som burde spises, skal det mye til for at mengder med mat må kastes.

- Det handler selvfølgelig også om å oppbevare maten riktig, at kjøleskapet holder riktig temperatur, også videre.

"Best før" holder seg lenger Kommunikasjonssjefen understreker at det også er viktig at forbrukerne blir klar over at de indirekte er med på en del av svinnet i butikken ved å alltid velge den varen som går sist ut på dato.

- Skal du bruke melken samme eller neste dag trengs det ikke lang holdbarhet på den. Dessuten holder melk og andre varer med "best før" mye lenger enn hva datoen tilsier.

Du kan selv regne ut hvordan budsjettet ditt bør se ut per måned. Få flere tips fra SIFOs Referansebudsjett her.

matvett.no kan du også få relevante tips, råd og oppskrifter.

Les også:
Slik klarer du deg på halve lønnen
Samboere kan tape alt
Slik forhandler du deg til høyere lønn

HANDLEVETT: Forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe. FOTO: Michal Tomaszewicz (michal@ft.no)
HANDLEVETT: Forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe. FOTO: Michal Tomaszewicz (michal@ft.no) Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.