Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik handler du trygt på nett

Unngå sjokkregning når du handler julegaver.

JULEHANDEL PÅ NETT: Om du vil ha pakkene klare til jul, bør netthandelen være unnagjort første uka i desember. Foto: Mette Møller
JULEHANDEL PÅ NETT: Om du vil ha pakkene klare til jul, bør netthandelen være unnagjort første uka i desember. Foto: Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Netthandelen øker kraftig i Norge. Og med det går også antall klager fra forbrukerne opp. Antallet er imidlertid relativt lavt, sier Mathieu Veulemans, fungerende leder i Forbruker Europa.

Der Forbrukerrådet støtter norske forbrukere innenlands, tar Forbruker Europa seg av nordmenns rettigheter når vi kjøper varer innen Europa. Og dette gjør vi stadig oftere.

Ifølge DIBS, leverandør av betalingsløsninger på nett, kjøper 53 prosent av oss varer fra utenlandske nettbutikker. I fjor var andelen 39 prosent. De anslår at nordmenn vil handle for 46 milliarder kroner på nettet totalt i år.

Fire råd Veulemans har fire hovedråd til de av oss som vil ta julegavehandelen på nett i år.

• Sjekk selger nøye. Her i Norge kjenner du gjerne selskapenes omdømme. I utlandet har du ikke den samme fordelen. Derfor er det viktig å undersøke selskapet før du handler.

• Bruk kredittkort om du kan. Dersom varene uteblir eller er mangelfull, plikter nemlig kredittyter å gjøre opp på vegne av selger. VISA gir deg mulighet til å kreve refusjon, med her er det avhengig av avtalevilkårene dine. Sjekk derfor vilkårene med banken din.

• Vær oppmerksom på at du må betale moms på varer over 200 kroner når de innføres til Norge. Fraktselskapet tar også et fortollingsgebyr som kan være ganske høyt i forhold til varens pris.

• Vi kan bare hjelpe deg som forbruker med eventuelle problemer dersom du har handlet med næringsdrivende. Vær derfor ekstra oppmerksom dersom du kjøper fra en privatperson. Da kan du ikke få bistand fra oss.

Fortolling - Mange er forvirret over reglene for fortolling, og ikke minst de gebyrene fraktselskapene tar for å utføre forenklet fortolling for deg. Det kan variere mye fra selskap til selskap, sier Brit Ingvild Holmem, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Om du kjøper en vare som koster over 200 kroner og tusen kroner må den nemlig gjennom en forenklet fortolling. Dette kan du i teorien gjøre selv på Tollvesenets nettsider. Men det er ikke alle fraktselskaper som åpner for dette.

- Fraktselskaper skal gi deg mulighet til å fortolle varer selv, men vi vet at de ikke alltid er like flinke til å gjøre det. De gjør ofte den forenklede fortollingen for deg automatisk. Størrelsen på gebyret de så krever for denne tjenesten er ikke lovfestet, sier Holmem.

Hun peker på at det også finnes fordeler med netthandling.

- Bytterett i butikk er i Norge ikke lovfestet. Det er en avtale du inngår med hver enkelt butikk direkte, og vilkårene varierer. Om du handler på norske nettbutikker har du derimot en lovfestet bytterett innen 14 dager fra du mottar varen. Uansett grunn har du rett til å få pengene tilbake hvis du gir melding til nettbutikken innen 14-dagersfristen, sier Holmem.

For europeiske nettsteder er det en tilsvarende sjudagersfrist.

Å rekke jula For å være sikker på at gavene kommer fram til jul, er det lurt å ha unnagjort netthandelen i løpet av første uka i desember.

- Dersom en europeisk nettbutikk garanterer at varene skal være framme før jul og dette ikke skjer, har du krav på å heve kjøpet. Du må som oftest legge ut for returporto, men også dette har du krav på å få tilbakebetalt, sier Veulemans.

30 nettbutikker daglig Skjønnhetsbloggeren Heidi Øksendal (22) anbefaler å kjøpe øyeskygge og hårprodukter fra nettbutikkene som julegaver. Hun har selv kjøpt flere skjønnhets-julegaver til venninner og søsken på nett, og mener disse produktene både er enkle å kjøpe på nett, og mulig å spare mye penger på.

— Øyeskygger er enkle å kjøpe i riktig farge, og det finnes mange fine paletter som passer som gaver. Mange nettbutikker har tilbud på pakker med hårprodukter som du kan spare mye på. Ulike «Limited edition»-julekolleksjoner er høyt på min egen ønskeliste, sier Øksendal.

Hun blogger om sminke og skjønnhet, og er selv innom 30 nettbutikker daglig for å lete etter nye og gode tilbud. For det mest spesielle er Ebay.com og Coastalscents.com noen av hennes favoritter.

SKJØNNHETS-SHOPPING: Kjøp mye i butikkene med dyr frakt, og kjøp for under 200 kroner hos butikkene med gratis frakt, råder Heidi Øksendal (22), som blogger om sminke og netthandel. Foto: BJØRN LANGSEM
SKJØNNHETS-SHOPPING: Kjøp mye i butikkene med dyr frakt, og kjøp for under 200 kroner hos butikkene med gratis frakt, råder Heidi Øksendal (22), som blogger om sminke og netthandel. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Øksendal kan ikke skjønne hvorfor så mange er redde for å handle på seriøse nettbutikker.

— Hvis butikkene har Paypal, er de seriøse. Jeg har ikke hatt noe problem med å få tilbake pengene gjennom Paypal eller banken hvis jeg ikke har fått varene jeg har bestilt, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!