Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik har du aldri sett bestselgeren

Den har hele fire motorer.

FIRE MOTORER: Yaris-R har en 1,6-liters bensinmotor og hele tre elektriske motorer. Foto: Toyota
FIRE MOTORER: Yaris-R har en 1,6-liters bensinmotor og hele tre elektriske motorer. Foto: Toyota Vis mer

Toyota Yaris er Norges klart mest solgte småbil. Hittil i år er det solgt nesten 3000 Yaris-er. Det gjør den til landets tredje mest solgte bil totalt.

Fart og spreke kjøreegenskaper er ikke det første man assosierer med Yaris, men denne versjonen gjør vei i vellinga. Yaris Hybrid-R concept er basert på Toyota Yaris Hybrid - med teknologi inspirert fra Toyotas racing prototype, TS030 Hybrid, som deltar på Le Mans og i serien World Endurance Championship.

Over 400 hk Forhjulene drives av en 1,6 liter stor firesylindret bensinmotor med direkteinnsprøytning og turbo. Bakhjulene er drevet av to 60 hk standard Yaris Hybrid elektromotorer. Til sammen gir det bilen 420 hk og firehjulsdrift.

Akkurat som i TS030 Hybrid lagres bremseenergien i en superkondensator som er plassert under baksetet.

Sammenlignet med et standard NiMh-hybridbatteri, har superkondensatoren en høyere energitetthet og raskere lading/utlading. Det betyr korte og øyeblikkelige kraftuttak.

Hele tre elmotorer En tredje elektromotor, også den med 60 hestekrefter, er plassert mellom bensinmotoren og den sekvensielle girkassen med seks trinn. Denne motoren fungerer som generator i to tilfeller: Under nedbremsing og under akselerasjon. Den gir da kraft direkte til de to elektromotorene bak.

Sistnevnte skjer bare når motorkraften og dreiemomentet overgår grepspotensialet på forhjulene. Generatoren oppfører seg som et avansert antispinnsystem, ved å omdirigere elektrisk kraft til bakhjulene.

VISES SNART: På årets Frankfurt-utstilling får Yaris Hybrid-R concept sin verdenspremiere. Foto: Toyota
VISES SNART: På årets Frankfurt-utstilling får Yaris Hybrid-R concept sin verdenspremiere. Foto: Toyota Vis mer

Ifølge Toyota gir den økt akselerasjon og forbedrer kjøreegenskapene, i stedet for å begrense motorkraften - slik konvensjonelle antispinnsystemer som regel gjør.

Les også:
Slik gikk det da Tesla Model S ble kollisjonstestet
Her kommer superladestasjonene
Denne elbilen kunne passet bra i Norge
Nå er familieraceren blitt miljøvennlig

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling