Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik har du aldri sett paller blitt brukt før

Kontoret ville sette fokus på gjenvinning.

PALLER TIL INSPIRASJON: Dette trodde du ikke paller kunne brukes til! FOTO: Rogier Jaarsma
PALLER TIL INSPIRASJON: Dette trodde du ikke paller kunne brukes til! FOTO: Rogier Jaarsma Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At det er blitt populært å bruke paller til så mangt trenger man ikke å lete lenge for å finne bevis for.

Det finnes knapt nok verken en interiørblogger eller et interiørmagasin som ikke stolt har vist frem hagebenk/salongbord/kjøkkenhyller laget av europaller.

Vi er opptatte av gjenbruk og redesign for tiden, det er det ingen tvil om.

I dette kontoret i Amsterdam, presentert på nettstedet Designboom, tok firmaet Brandbase imidlertid palle-looked litt lengre, og fikk rett og slett laget nesten hele kontoret av nettopp europaller.

Til jobben leide de inn arkitektene fra Most Architecs, kun med den ene spesifikasjonen at de ønsket seg et kontorlokale laget av resirkulerbare materialer.

GJENVINNBART: Det var et ønske fra klienten at kontorlokalene skulle skapes av materialer som var resirkulerbare.  FOTO: Rogier Jaarsma
GJENVINNBART: Det var et ønske fra klienten at kontorlokalene skulle skapes av materialer som var resirkulerbare. FOTO: Rogier Jaarsma Vis mer

Arkitekt Paul Geurts hos Most Architects forklarer til nettstedet Arch Daily at ideen om å bruke paller til å innrede ble unnfanget i et forsøk på å tenke gjenvinnbart og grønt.

- Paller, sier arkitekten til nettstedet, er jo ikke bare miljøvennlig å bruke som bygningsmateriale, men i tillegg vil man jo kunne innrede for et langt mindre budsjett enn om man skulle ha benyttet tradisjonelle kontorinnredninger.

Uformelt Pallestrukturen i kontorlokalet i Amsterdam er designet på en slik måte at i tillegg til å fungere som en vanlig arbeidsplass, får man følelsen av å inviteres til å stå, sitte eller til og med legge seg ned på pallene - alt etter som man skulle ønske.

Det blir raskt tydelig at disse folka har en temmelig uformell stil og holdning til kontorkultur.

Det åpne landskapet var konstruert for å skulle passe inn i stilen til et moderne reklamebyrå, som ønsket en uformell og ung atmosfære på sitt kontor.

Bygningen, som ligger midt i Amsterdam sentrum, er et typisk nederlandsk kanalhus. En lang smal bygning, hvor etasjene er delt opp av messaniner og halv-etasjer.

PALLETRAPP: Det finnes nesten ingen ende på hva man kan bruke gode gamle europaller til! FOTO: Rogier Jaarsma
PALLETRAPP: Det finnes nesten ingen ende på hva man kan bruke gode gamle europaller til! FOTO: Rogier Jaarsma Vis mer

Arkitekten forklarer at fokuset derfor ble å forsøke å tilpasse seg byggets lengde og få utnyttet dette, fremfor å fokusere på rommenes bredde.

Dette lyktes arkitektene med ved å skape flyt i rommene nedenfra og oppover.

Arkitekt Geurts forteller videre til Arch Daily at hele prosjektet tok bare noen uker fra tegning til ferdigstillelse. Prislappen ble på 50.000 euro og det gikk med hele 270 europaller til bruk i innredningen.

Funksjonelt kontor Pallene skaper åtte funksjonelle arbeidsstasjoner, fordelt over to nivåer i bygget.

I inngangspartiet er det gjort plass for trappene.

Den formelle trappen med trappetrinn og håndløper leder veien opp til selve arbeidsstasjonene, mens den uformelle delen, som består av paller stablet i høyden, skaper et avslappet og morsomt sted å sitte og nyte morgenkaffen.

TREVERK: Det skaper et helt spesielt uttrykk å befinne seg i et rom dekorert nesten utelukkende av tre. FOTO: RogierJaarsma
TREVERK: Det skaper et helt spesielt uttrykk å befinne seg i et rom dekorert nesten utelukkende av tre. FOTO: RogierJaarsma Vis mer

Når besøkende eller klienter kommer til kontoret, går de opp trappen og deretter bortover en struktur som mest av alt minner om en catwalk mellom Brandbase ansatte.

Gjennomført I den øverste etasjen befinner ledelsens kontorer seg, i tillegg til et stort møterom.

De fire skrivebordene i dette området er designet og satt sammen på en litt annen måte, og er mer frittstående fra hverandre. Et subtilt skille mellom ledelse og resten av teamet.

Pallestrukturen fortsetter inn i det som er blitt satt av til møterom, bare avdelt av en transparent vegg. Her til og med dørene er gjennomsiktige for å skape mest mulig flyt mellom rommene.

Det store bordet midt i møterommet, hvor firmaets presentasjoner og fremvisninger foregår, er også laget av paller. Sittebenken likeså, selv om den er gjort mer sittevennlig med puter.

For at bakgrunnen skulle være mest mulig som et naturlig lerret og at alt treverket ikke skulle virke for tungt ble veggene holdt i en ren hvit farge.

SJEFEN SELV: På det øverste planet i bygget befinner ledelsens kontorer seg. Selv sjefen har skrivebord laget av paller! FOTO: Rogier Jaarsma
SJEFEN SELV: På det øverste planet i bygget befinner ledelsens kontorer seg. Selv sjefen har skrivebord laget av paller! FOTO: Rogier Jaarsma Vis mer

Trapperekkverk, stoler, sitteputer og synlige ledninger derimot, fikk lov til å være sorte, noe som skaper en spennende og interessant kontrast.

Les også:

Slik lager du krakk av en pall
Her finner du fantastisk interiørinspirasjon
Se så mye morsomt du kan få til av gjenbruk
Skån babyen for disse våtserviettene

Saken ble opprinnelig skrevet av Rom123 for Klikk.no. Les her.

BORDBRIKKE: Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Selv brikkene til å sette kaffekoppen på er laget av paller! FOTO: Rogier Jaarsma
BORDBRIKKE: Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Selv brikkene til å sette kaffekoppen på er laget av paller! FOTO: Rogier Jaarsma Vis mer