KOKER INNI GLASSET: Legg poteter på et glass med lokk sammen med urter, litt løk og smør. Sett glasset i en kjele og kok til potetene er møre. Da får du nydelige poteter som er perfekte å ta med til grillselskapet. Alle foto: METTE MØLLER
KOKER INNI GLASSET: Legg poteter på et glass med lokk sammen med urter, litt løk og smør. Sett glasset i en kjele og kok til potetene er møre. Da får du nydelige poteter som er perfekte å ta med til grillselskapet. Alle foto: METTE MØLLERVis mer

Slik har du neppe kokt potetene før

Prøv fire deilige oppskrifter med nypoteter.

De er nydelige å spise som de er, helt enkelt skrubbet, kokt så vidt møre og med skallet på. Med bare en klatt godt smør og litt friske urter blir de norske nypotetene til den beste delikatesse. For Arne Brimi er nypotetene matkultur, og han gleder seg stort over at sesongen er i gang.

Ferskvare
- Sommerens gode poteter, det er ikke mye som er bedre ferskvare enn det. For meg er nypoteter et festmåltid i seg sjøl, sier Arne Brimi.

POTETER MED CRISPY PØLSE: Lag nypotetene sammen med salte kjøttsmaker. Prøv med en spekepølse du liker, eller spekeskinke eller fenalår. Foto: METTE MØLLER
POTETER MED CRISPY PØLSE: Lag nypotetene sammen med salte kjøttsmaker. Prøv med en spekepølse du liker, eller spekeskinke eller fenalår. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Han synes smørkokte poteter blir aller best.

- Det er greit å minne folk om de klassiske, enkle sommersmakene. Jeg sier det igjen og igjen, men det er utrolig viktig at vi bruker alle de gode råvarene som vokser nært oss om sommeren, sier Brimi.

URTEPOTETER: De norske nypotenene har så mye smak at de blir gode med helt enkel tilberedning, mener Arne Brimi.  Foto: METTE MØLLER
URTEPOTETER: De norske nypotenene har så mye smak at de blir gode med helt enkel tilberedning, mener Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Brimis smørkokte nypoteter får følge av litt lun hjertesalat og en fristende, gyllengul mousselinesaus. Finhakket gressløk hører med, og så er et sommerlig og delikat fat med nypoteter klart til servering.

Poteter på glass
- Friske urter og nypoteter hører sammen. Dill er fenomenalt, men også gressløk, persille og timian er veldig godt. Det er en god ide å legge poteter på et glass med lokk sammen med urter, litt løk og smør. Sett glasset i en kjele og kok til potetene er møre. Dette er en fin overraskelse å ta med til verten neste gang du skal på grillselskap, sier Brimi.

Han setter et ferdig glass med poteter og urter fram til fotografering, og åpner lokket på glasset.

NYPOTETER MED MOUSSELINESAUS: Lekre farger i en rett som passer til lunsj eller kvelds.  Foto: METTE MØLLER
NYPOTETER MED MOUSSELINESAUS: Lekre farger i en rett som passer til lunsj eller kvelds. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Det lukter så godt! Det lukter sommer, sier Arne Brimi.