Slik holder barna varmen

Mangle foreldre kler barna feil i høstkulda.

HOLD KULDA UTE: Kle deg lagvis, med ull innerst. FOTO: Istockphoto.com
HOLD KULDA UTE: Kle deg lagvis, med ull innerst. FOTO: Istockphoto.comVis mer

En vinterdress er gull verdt nå som vinteren nærmer seg. Da unngår barnet åpne gliper i ryggen.

Pusteevne viktig At vinterdressen er vanntett og at den puster, er viktig for å unngå at barnet blir fuktig og dermed begynner å fryse.

Det som er like avgjørende, er hva barnet har på seg under vinterdressen. Det hjelper ikke om vinterdressen puster aldri så bra hvis barnet er feil kledd innerst.

Anbefaler Nesnalobben i sprengkulde Inge Aas er styrer og pedagogisk leder i Glåmos barnehage på Røros, et av landets kaldeste steder om vinteren. Han har god erfaring med hvilke klær som gjelder når det virkelig er kaldt ute:

Ull i flere lag hjelper barnet å holde seg passe varm i all slags vintervær. Vi har gode erfaringer med tynt ullundertøy innerst og litt tykkere ullbukse og genser over. En hel vinterdress er viktig, og denne må være av pustende og vanntett kvalitet. Det spiller liten rolle at barnet har på seg ull under, hvis ikke det som er utenpå kan transportere fukt og svette ut. Ull gjelder for hele kroppen, spesielt på føttene. I fjor opplevde vi her på Røros en tre uker lang periode med 30 kuldegrader, da er det ekstra viktig å være godt kledd. Vi har gode erfaringer med Nesnalobber på veldig kalde dager. Disse skoene er jo laget i ull og blir ekstra varme hvis barnet har flere par ullsokker på seg. Det er ikke like kaldt og tørt hele vinteren, og derfor kan det være lurt å investere i et par Gore-Tex-støvler. I årets test av vinterstøvler, kommer de med Gore-Tex best ut.

Styr unna bomull Unngå for all del bomullsklær under dressen. Bomull er en fiber som puster svært dårlig, den har dårlig varmeisolerende evne og blir dessuten fort våt, og dermed også kald.

Ull er gull Et godt eksempel på riktige klær under en vinterdress er flere tynne lag med ull og fleece. Ullfibrenes overflate er dekket av skjell som ligger over hverandre som takstein. Utenpå skjellene ligger en tynn hinne.

Denne gjør overflaten vannavstøtende, men samtidig lett gjennomtrengelig for vanndamp.

Holder barnet tørt Ull kan trekke til seg en tredjedel av sin egen masse i form av vanndamp uten at plagget kjennes fuktig.

Klær laget av ull inneholder mye luft, og holder barnet varm og tørr uansett vær.

Tenk tre lag Lag på lag-prinsippet er smart når du skal kle på barnet. Tynne klær i tre lag, med ull og eventuelt fleece som de to innerste lagene. Velger du fleece, er det viktig å velge ull-fleece eller fleece blandet med polyester.

Dette holder bedre på varmen.

Vind- og vanntett Det ytterste laget må være både vind- og vanntett, da klarer barnet seg godt på kalde vinterdager uten å fryse. Unngå for store og klumpete vinterdresser, dette hemmer barnets bevegelse.

Et godt tips er å ta med barnet i butikken for å finne en dress som passer akkurat ditt barn.

Ikke glem hodet Sammen med underlivet er hodet det stedet på kroppen man raskest blir kald. Vi mister fort varme fra hodet hvis ikke det beskyttes av en lue. Luen må beskytte ørene og når det blåser må den være vindtett.

Mange fryser på hendene Hendene er også et sted barnet fort blir kald. Mange barn vil ikke ha på seg votter, derfor er det ekstra viktig å finne votter som sitter godt og som gjør det enkelt for barnet å gripe rundt ting. Styr derfor unna for store og stive votter. Et godt tips på ekstra kalde dager er å bruke tynne ullvotter under.

Våte bein er kalde bein Ullsokker er viktig. Invester i et par vanntette og godt pustende vinterstøvler.

Er det slapsete og relativt mildt, kan Cherrox eller andre gummierte støvler være et godt alternativ. Høyt skaft stenger snø og slaps ute.

Pass for all del på at støvlene er store nok til barnet.

Passe varm? For å finne ut om barnet er passe varm, kan du stikke en hånd under klærne. Huden skal være tørr og varm.

Er den våt av svette, har barnet for mye klær på seg.

Erfarne kjøpetips Kari Støen Klepp (71) har drevet Augedal barnehage i 41 år. Barnehagen var en av tre som nådde toppen i kåringen av Årets barnehage i Foreldre & Barn. Her er Karis tips til hva foreldre bør tenke på når de skal kjøpe vinterdress.

Dressene bør ikke sitte for stramt, men være runde og gode fasongen. Velg en dress som er vanntett, samtidig som den puster. Det er ubehagelig å bli klam. Dressen bør være myk og lett. Velg gjerne en dress med forsterkninger på rumpe og knær, men ikke hvis det er med på å gjøre dressen stiv. Strikk foran på armene og nede ved foten er en fordel. Unngå for mye klær under. Velg en slitesterk dress. Vinterdressene har stort sett hatt en fantastisk utvikling. Mitt klare favorittmerke er Reima. De lager vinterdresser og uteklær som oppfyller alle kriteriene. Dressene er litt dyre, men de er av så god kvalitet at de kan gå i arv. Les også:

Flere gode ullråd

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

KLEDD FOR LEK: Det er viktig at barnet kan bevege seg i dressen, og at den ikke er for stor, tung, stiv eller varm. FOTO: Istockphoto.com
KLEDD FOR LEK: Det er viktig at barnet kan bevege seg i dressen, og at den ikke er for stor, tung, stiv eller varm. FOTO: Istockphoto.com Vis mer
BEST I TEST: Denne dressen fra Didriksons vant årets vinterdresstest i Foreldre & Barn. FOTO: Rickard Kihlström
BEST I TEST: Denne dressen fra Didriksons vant årets vinterdresstest i Foreldre & Barn. FOTO: Rickard Kihlström Vis mer