Slik holder du huden frisk

Åtte av ti norske tenåringer er rammet. Sjekk hva du kan gjøre her.

BELASTENDE:: Åtte av ti norske tenåringer er rammet av kviser. Ifølge en ny doktorgradsavhandling kan det gi både psykiske og sosiale problemer. -Depresjon og selvmordstanker var dobbelt så vanlig hos ungdom med mye kviser i forhold til dem med lite kviser, forteller hudlege og forsker Jon Anders Halvorsen.
BELASTENDE:: Åtte av ti norske tenåringer er rammet av kviser. Ifølge en ny doktorgradsavhandling kan det gi både psykiske og sosiale problemer. -Depresjon og selvmordstanker var dobbelt så vanlig hos ungdom med mye kviser i forhold til dem med lite kviser, forteller hudlege og forsker Jon Anders Halvorsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Åtte av ti tenåringer rammes av kviser. Hver femte av dem har kviser som varierer fra moderat til kraftig utbredelse.

Kviser (også kalt akne) er den vanligste hudsykdommen hos ungdom, og i tillegg til å gi varige arr utvendig, kan det også gi psykiske og sosiale arr, ifølge en ny norsk doktorgradsavhandling.

Psykiske problemer Hudlege og forsker ved Universitetet i Oslo, Jon Anders Halvorsen, disputerer i dag med avhandlingen «Acne and psychosocial problems. Cross-sectional epidemiological studies among adolescens», hvor han har studert sammenhengen mellom kviser og psykiske og sosiale plager hos 3775 ungdommer i Oslo.

- Ungdom mellom 18 og 19 år med moderat eller alvorlig akne rapporterer hyppigere om psykiske og sosiale problemer. Depresjon og selvmordstanker var dobbelt vanlig hos ungdom med mye kviser i forhold til dem med lite kviser, sier Halvorsen.

Studien antydet også at et lavt inntak av friske grønnsaker er assosiert med kviser hos jenter.

- Hos noen kan en omlegging i kostholdet hjelpe litt, men man bør ikke ha for stor tro at kostholdsendring kan fikse problemet. De aller fleste må ha medisinsk behandling, sier Halvorsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer