Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik holder du huden frisk

Åtte av ti norske tenåringer er rammet. Sjekk hva du kan gjøre her.

BELASTENDE:: Åtte av ti norske tenåringer er rammet av kviser. Ifølge en ny doktorgradsavhandling kan det gi både psykiske og sosiale problemer. -Depresjon og selvmordstanker var dobbelt så vanlig hos ungdom med mye kviser i forhold til dem med lite kviser, forteller hudlege og forsker Jon Anders Halvorsen.
BELASTENDE:: Åtte av ti norske tenåringer er rammet av kviser. Ifølge en ny doktorgradsavhandling kan det gi både psykiske og sosiale problemer. -Depresjon og selvmordstanker var dobbelt så vanlig hos ungdom med mye kviser i forhold til dem med lite kviser, forteller hudlege og forsker Jon Anders Halvorsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Åtte av ti tenåringer rammes av kviser. Hver femte av dem har kviser som varierer fra moderat til kraftig utbredelse.

Kviser (også kalt akne) er den vanligste hudsykdommen hos ungdom, og i tillegg til å gi varige arr utvendig, kan det også gi psykiske og sosiale arr, ifølge en ny norsk doktorgradsavhandling.

Psykiske problemer Hudlege og forsker ved Universitetet i Oslo, Jon Anders Halvorsen, disputerer i dag med avhandlingen «Acne and psychosocial problems. Cross-sectional epidemiological studies among adolescens», hvor han har studert sammenhengen mellom kviser og psykiske og sosiale plager hos 3775 ungdommer i Oslo.

- Ungdom mellom 18 og 19 år med moderat eller alvorlig akne rapporterer hyppigere om psykiske og sosiale problemer. Depresjon og selvmordstanker var dobbelt vanlig hos ungdom med mye kviser i forhold til dem med lite kviser, sier Halvorsen.

Studien antydet også at et lavt inntak av friske grønnsaker er assosiert med kviser hos jenter.

- Hos noen kan en omlegging i kostholdet hjelpe litt, men man bør ikke ha for stor tro at kostholdsendring kan fikse problemet. De aller fleste må ha medisinsk behandling, sier Halvorsen.

Ifølge studien har 48 prosent av dem med mye kviser lite kontakt med venner, i motsetning til 26 prosent hos dem uten kviser. Ungdom med mye kviser rapporterte at de trivdes dårligere på skolen og har større problem med å få seg kjæreste.

Tidlig behandling Hvis man er veldig plaget med kviser bør man oppsøke allmennlege så fort som mulig.

- Hvis du føler at du er veldig plaget med kvisene, og hvis du får arrdannelse, bør du oppsøke lege. Det er lettere å behandle kviser enn arr, sier Halvorsen.

- Dette er en hudsykdom som rammer pasienter i en sårbar fase av livet. De som er hardt rammet med mye knuter og arr, kan bli deprimerte, få dårlig selvtillit og få høyt skolefravær, sier hudlege Sonali Rathour Hansen ved Hudavdelingen ved Haukeland universitetssykehus

DOKTORGRAD: Hudlege og forsker Jon Anders Halvorsen har studert sammenhengen mellom kviser og psykiske og sosiale plager hos ungdom i sin avhandling. Foto: Andreas Birger Johansen.
DOKTORGRAD: Hudlege og forsker Jon Anders Halvorsen har studert sammenhengen mellom kviser og psykiske og sosiale plager hos ungdom i sin avhandling. Foto: Andreas Birger Johansen. Vis mer

Årsaken til at man får kviser er trolig arvelig, men miljøfaktorer som mat, stress og påkjenninger kan også spille inn.

Halvorsen understreker at det er viktig å starte behandlingen tidlig.

- Det er viktig å ikke vente for lenge med ordentlig behandling. Noen har for stor tro på svake preparater, og andre ignorerer det. Seinere angrer de på det når de ser at de har fått arr. Av og til ser vi pasienter som skulle oppsøkt hjelp for ett til to år siden. Da er det kanskje for seint å gjøre noe med arrdannelsen, sier Halvorsen.

Forebygging Det er ikke mulig å unngå å få kviser, men det finnes flere ting man kan gjøre for å forebygge og for å holde det i sjakk.

- Vi ser at spesielt de som har nær familie med mye akne, ofte rammes selv. Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden. Er man mildt rammet kan man bruke kremer og geleer. Noen av disse kan skaffes reseptfritt på apoteket. Hvis man har knuter i huden bør man oppsøke lege og bruke en kombinasjon av krem og tabletter. Én av delene er ofte ikke godt nok. Hvis dette ikke hjelper, og man får arr og mye knuter, bør man komme seg til en hudlege for å eventuelt starte isotretinoin (den sterkeste og mest effektive behandlingen), råder Hansen.

- Hvis man har hatt kviseutbrudd kan man fortsette å bruke kvisekrem i ettertid to-tre ganger i uka for å forebygge, sier professor og spesialist i hud- og veneriske sykdommer, Thomas Ternowitz.

- Hvis man ikke forebygger, kan det lett komme tilbake. Mange jenter bruker tonic og vann når de rengjør ansiktet sitt i stedet for en vanlig såpe. Dette rengjør ikke godt nok i porene. Bruk av sminke og fete kremer tilstopper også porene. Mitt beste råd er å vaske ansiktet med en mild såpe, sier han.

HUDSYKDOM: Kviser er en alvorlig hudsykdom som rammer pasienter i en sårbar fase av livet.  Foto: Hudklinikken / Jon Langeland
HUDSYKDOM: Kviser er en alvorlig hudsykdom som rammer pasienter i en sårbar fase av livet. Foto: Hudklinikken / Jon Langeland Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!