Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik holder du terrassen fin

Her er tipsene som redder terrassegulvet.

TERRASSEVASK: Terrassen bør vaskes en gang i året. En egen motorisert terrassevasker kan være et effektivt redskap sammen med en egnet høytrykksspyler, men bruk av muskelkraft er sunt og nesten lydløst. Har du en godt egnet vaskekost, en dash med husvask i en bøtte og et forlengerskaft, er du godt hjulpet.  FOTO: Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi)
TERRASSEVASK: Terrassen bør vaskes en gang i året. En egen motorisert terrassevasker kan være et effektivt redskap sammen med en egnet høytrykksspyler, men bruk av muskelkraft er sunt og nesten lydløst. Har du en godt egnet vaskekost, en dash med husvask i en bøtte og et forlengerskaft, er du godt hjulpet. FOTO: Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi) Vis mer

Mest utsatt er nok tregulvet på uteplassen. Det slites, får merker og hakk. Det oppstår sprekker etter at fukt og tørke har arbeidet med treet. I tillegg begynner spikere å jekkes opp på grunn av krymp og svell i bordene. Gulvet blir rett og slett stygt.

Rekkverket har en tendens til å bli lealaust på toppen. Men også stakitt eller langsgående bord får merke tidens tann. Vertikale flater er ikke så utsatt for vær og vind, og det er stort sett svertesopper og grønske som setter sine spor her.

Bytte terrassebord? Er gulvet flisete og stygt og har nærmest gått i oppløsning, må du vurdere om det bør byttes. I noen tilfeller vil bordene være hele og fine på undersiden, slik at du kan tyne enda noen år ut av terrassegulvet ved simpelthen å snu bordene.

Men i noen tilfeller er bordene sprukket gjennom, og da er det bare å bytte dem. Skal gulvet beises eller males, er det også mulig å skifte ett og ett bord.

SPIKER SOM YPPER SEG: Vanlig spiker vil bli jekket opp noen tidels millimeter hvert år, fordi treverket krymper og sveller ¿ avhengig av fuktigheten. Skal man unngå skader på sokker og skinn, må det årlig gås en runde med hammeren. Moralen er: Bruk skruer neste gang.  FOTO: Per Chr. Tellefsen
SPIKER SOM YPPER SEG: Vanlig spiker vil bli jekket opp noen tidels millimeter hvert år, fordi treverket krymper og sveller ¿ avhengig av fuktigheten. Skal man unngå skader på sokker og skinn, må det årlig gås en runde med hammeren. Moralen er: Bruk skruer neste gang. FOTO: Per Chr. Tellefsen Vis mer

Dessverre hender det at bjelkene også har fått hard medfart etter et par tiår, og kanskje har råtnet i tillegg. Før du bestemmer deg for å snu eller skifte terrassebordene, lønner det seg derfor å ta med kniven og sjekke bjelkene under gulvet.

Justere fundamentene Har fundamentene beveget seg og terrassen er blitt skjev, må det drastiske tiltak til. Telen gjør at vannet i jordsmonnet ekspanderer, og dermed løfter opp fundamentene, hvis de ikke er telesikret.

For å rette den skjeve terrassen, er det i hovedsak to metoder. Du kan enten grave opp fundament for fundament, legge under isolasjon og sette på plass igjen, eller akseptere den nye stillingen til fundamentene og i stedet prøve å rette opp terrassens bæresystem.

Det er litt enklere, men ingen endelig løsning, da telen kan herje igjen allerede neste vinter. Opprettingen kan skje ved å legge kiler under eller ved å senke bjelkene; ev. kutte av enkelte søylesko eller slå av noen centimeter på betongfundamentet.

Rengjøre overflatene Ofte vil terrasse eller veranda bli friskere i fargen og se adskillig bedre ut etter at den er vasket og skylt. Det bør skje årlig, ettersom sot, sopp og grønske setter solide spor i løpet av ett år.

Med husvask av den typen som ikke matter overflaten hvis du ikke skal overflatebehandle, en egnet børste og en vannslange, greier du som regel å rense den mest nedsmussede terrasse. Mest utfordrende er grønsken, som kan sitte ganske hardt. Men det hjelper å holde den fuktig en stund før du gyver på. Dette er egentlig morsomt arbeid, fordi du ser resultatene så godt. Særlig på rekkverkets sider vil skitten fort renne av.

SLITASJE PÅ GULVET: Bildet viser terrassebord som er drøyt 20 år gamle. De er teknisk sett fullt brukbare, men det er en smakssak om man synes utseendet er akseptabelt og ev. står i stil med resten av hytta. Men etter et nytt strøk med maling, vil den visuelle kvaliteten heves noen hakk.  FOTO: Per Chr. Tellefsen
SLITASJE PÅ GULVET: Bildet viser terrassebord som er drøyt 20 år gamle. De er teknisk sett fullt brukbare, men det er en smakssak om man synes utseendet er akseptabelt og ev. står i stil med resten av hytta. Men etter et nytt strøk med maling, vil den visuelle kvaliteten heves noen hakk. FOTO: Per Chr. Tellefsen Vis mer

Høytrykksspyler kan være bråkete og unødvendig, hvis du har litt tålmodighet. Dessuten vil treverket ofte bli både oppfliset og nedfuktet av alle barene.

En annen, litt utradisjonell, måte er å slipe ned terrassebordene med en industrisliper som kan leies. Det egner seg best der skruer er brukt, og hodene ligger litt ned i treverket, ellers vil bordene fort løsne underveis.

Overflatebehandle Etter at flatene er vasket og helt tørre, er det tid for å overflatebehandle.

Det er en fordel å påføredet tørre treverket en tynn terrasseolje som trenger godt inn i treverket og reduserer sugeevnen, slik at treverket ikke blir så fuktig i regnvær.

Dermed tørker overflaten raskere opp og ødelegger vekstmulighetene til svertesoppen. En mettet overflate er dessuten enklere å holde ren.

FUNDAMENTER SOM SYNKER: Av ulike grunner kan fundamentene gi etter eller bli jekket opp fordi grunnen fryser og utvider seg. Det er som regel alltid mulig å rette opp, uten å spa opp fundamentene. Oppskriften er å legge noe under oppleggspunktene på søyleskoen, der byggverket har sunket. Det kan være en lektebit med samme tykkelse som bjelken. Biten må festes godt med beslag e.l., så den blir en del av konstruksjonen.  FOTO: Per Chr. Tellefsen
FUNDAMENTER SOM SYNKER: Av ulike grunner kan fundamentene gi etter eller bli jekket opp fordi grunnen fryser og utvider seg. Det er som regel alltid mulig å rette opp, uten å spa opp fundamentene. Oppskriften er å legge noe under oppleggspunktene på søyleskoen, der byggverket har sunket. Det kan være en lektebit med samme tykkelse som bjelken. Biten må festes godt med beslag e.l., så den blir en del av konstruksjonen. FOTO: Per Chr. Tellefsen Vis mer

Terrassebeis er også relativt tyntflytende, men har i tillegg fargepigmenter, i større eller mindre grad. Med en dekkbeis blir det både et mettet treverk og en ny, frisk farge. Skal du male, er det en fordel først å bruke terrasseolje.

Maling fyller ut den furete og værbitte overflaten bedre enn beisen. Men ønsker du å se mer av trestrukturen, er dekkbeis en god løsning.

Vil du at gulvet skal se strøkent ut, velger du terrassebeis eller dekkbeis av god kvalitet, og kan da nyte synet i 3-4 år med kun en årlig vårrengjøring, før du igjen må til med rulla.

Ja, for du må bruke rulle på et terrassegulv, med unntak av første gangs behandling, da du bør bruke pensel for ev. å fargesette sidekantene på terrassebordene.

Rekkverk som luter Det kan være litt vrient å få festet rekkverket ordentlig. Er det langt ned til bakken, er det ekstra viktig at det ikke gir etter. Som regel skal 80 cm frittstående rekkverk forankres i de nederste 10-15 cm av stenderne. Heldigvis så samvirker flere stendere, og holder vanligvis rekkverket på plass.

FULL RULLESTOPP: Med denne rullen fra Jordan, får du både malerrrulle og etterstryker i ett. Med foten kan rullen låses, slik at den fungerer som en «etterstrykerpad», dvs. at du kan fjerne dammer med overskuddsbeis eller -olje som bør fjernes før det tørker, for å unngå hinner og senere flassing.  FOTO: Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi)
FULL RULLESTOPP: Med denne rullen fra Jordan, får du både malerrrulle og etterstryker i ett. Med foten kan rullen låses, slik at den fungerer som en «etterstrykerpad», dvs. at du kan fjerne dammer med overskuddsbeis eller -olje som bør fjernes før det tørker, for å unngå hinner og senere flassing. FOTO: Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi) Vis mer

Men i noen tilfeller må man ty til plan B. Det skal ikke så mye til, bare en liten skråavstiver på 20-30 cm mellom stender og terrassegulv kan være nok til at rekkverket blir betydelig stivere. Men de må plasseres slik at ingen snubler i dem.

Der det er en utgang eller trapp, vil man kunne plassere en skråavstiver som står 90 grader på rekkverket og dermed bidra til bedre stabilisering. Også ved å supplere den nederste delen av stenderen med en ekstra støttestender på hver side, vil ekstra stivhet kunne oppnås.

Les også:
Slik lager du terrassetrappen selv
Hytteporno har blitt en internett-hit
Her vil folk flest ha hytte
Se Bonytts inspirerende interiørbilder

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

STENDERSTØTTE: Det hender at rekkverket blir lealaust, for eksempel fordi stenderne som holder rekkverket tilstrekkelig stivt har løsnet. Det er to enkle måter å gi rekkverket ekstra støtte på: 1) Skru fast en ekstra liten lektebit på siden av stenderen, som skrus fast både i kantbjelke og stender med franske treskruer, ev. låseskruer der det er mulig å komme til fra den andre siden. Om nødvendig skrus det fast en på hver side. 2) Innvendig skråstøtte av terrassebord e.l., som skrus fast mellom stender og terrassegulv. Dette er mer effektivt enn vinkelbeslag når det gjelder avstiving.  Tegning: Per Chr. Tellefsen
STENDERSTØTTE: Det hender at rekkverket blir lealaust, for eksempel fordi stenderne som holder rekkverket tilstrekkelig stivt har løsnet. Det er to enkle måter å gi rekkverket ekstra støtte på: 1) Skru fast en ekstra liten lektebit på siden av stenderen, som skrus fast både i kantbjelke og stender med franske treskruer, ev. låseskruer der det er mulig å komme til fra den andre siden. Om nødvendig skrus det fast en på hver side. 2) Innvendig skråstøtte av terrassebord e.l., som skrus fast mellom stender og terrassegulv. Dette er mer effektivt enn vinkelbeslag når det gjelder avstiving. Tegning: Per Chr. Tellefsen Vis mer
STENDERSTØTTE: Det hender at rekkverket blir lealaust, for eksempel fordi stenderne som holder rekkverket tilstrekkelig stivt har løsnet. Det er to enkle måter å gi rekkverket ekstra støtte på: 1) Skru fast en ekstra liten lektebit på siden av stenderen, som skrus fast både i kantbjelke og stender med franske treskruer, ev. låseskruer der det er mulig å komme til fra den andre siden. Om nødvendig skrus det fast en på hver side. 2) Innvendig skråstøtte av terrassebord e.l., som skrus fast mellom stender og terrassegulv. Dette er mer effektivt enn vinkelbeslag når det gjelder avstiving.  Tegning: Per Chr. Tellefsen
STENDERSTØTTE: Det hender at rekkverket blir lealaust, for eksempel fordi stenderne som holder rekkverket tilstrekkelig stivt har løsnet. Det er to enkle måter å gi rekkverket ekstra støtte på: 1) Skru fast en ekstra liten lektebit på siden av stenderen, som skrus fast både i kantbjelke og stender med franske treskruer, ev. låseskruer der det er mulig å komme til fra den andre siden. Om nødvendig skrus det fast en på hver side. 2) Innvendig skråstøtte av terrassebord e.l., som skrus fast mellom stender og terrassegulv. Dette er mer effektivt enn vinkelbeslag når det gjelder avstiving. Tegning: Per Chr. Tellefsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media